– Frostsprengte rør kan føre til katastrofe i boligen din

Å forebygge frostsprengte rør er bare én av tingene du bør gjøre før kulda setter inn for alvor. Her er sjekklista for å ta vare på boligen din i vinter.

Vannskade bad

MASSIV SKADE: Frostsprengte rør kan føre til omfattende skader.

Foto: Forsikringsselskapet If

– Vannskader er den vanligste skaden i norske hjem. Det er større sannsynlighet for å få en vannskade enn både innbrudd og brann til sammen, sier Stine Neverdal, kommunikasjonssjef i Finans Norge til NRK.

I følge Finans Norge har antallet vannskader har økt kraftig de siste årene. I 2016 var det frostskader for rundt 170 millioner kroner i norske boliger og hytter, viser deres tall. Og etter første halvår i år er det allerede meldt inn over 27.000 vannskadesaker til forsikringsselskapene.

– Mange vannskadene oppdages for sent, spesielt på hytter. Med bedre tilsyn og vedlikehold kunne nok mange av skadene vært unngått, påpeker Sigmund Clementz, kommunikasjonsrådgiver i forsikringsselskapet If.

Å forebygge vannskader i hus og hytte er bare én av tingene du bør passe på før kulda setter inn for alvor.

Med disse tipsene kan du gjøre boligen vinterklar:

1. Unngå frostsprengte rør

Frostsprengt rør

FROSTSPRENGT RØR: For å unngå frostskader er det viktig å holde boligen varm nok. Rørleggerens anbefaling er en temperatur mellom fire og seks grader i alle rom der det er rør. Ikke glem kjelleren.

Foto: Sintef Byggforsk

– Når det er frost ute, kan alle vannrør fryse. Frostsprengte rør kan føre til katastrofe i boligen din, sier Johan Gåsbakk, seniorrådgiver i Sintef Byggforsk.

Med relativt enkle grep kan dette unngås. Det første du bør gjøre er passe på at boligen er varm nok. Det bør være plussgrader i alle rom der det er vannrør.

Are Skaar Nielsen

Are Skaar Nielsen er fagsjef i Rørentreprenørene Norge.

Foto: Rørentreprenørene Norge

– Sørg for å holde rom med vannrør varme. Det bør være minst fire til seks grader, sier Are Skaar Nielsen, fagsjef i Rørentreprenørene Norge.

Og du, ikke glem kjelleren. Her kan det lønne seg å ta en titt.

– Steng eventuelle åpne kjellervinduer. Det kan være lurt å installere varmekabler, og med en såkalt frostvakt kan du enkelt få opp temperaturen i boligen, sier Gåsbakk.

Råd nummer to er å stenge stoppekranen hvis du reiser bort. Alle i husstanden bør vite hvor stoppekranen er, og hvordan den stenges.

– Stoppekranen er så lett å glemme, men det er en skikkelig tabbe om vannet fryser mens du er borte, sier Gåsbakk.

2. «Gå over» huset utvendig

Gåsbakk i Sintef Byggforsk råder huseiere til å ta en inspiseringsrunde utendørs for se sjekke at alt står bra til med tanke på vinduer, asfalt, inngangsparti og gjerder.

Johan Gåsbakk

Johan Gåsbakk er seniorrådgiver i Sintef Byggforsk.

Foto: Remy Eik / SINTEF Byggforsk

– Det du ikke rakk i år kan du planlegge å få utført til neste år. Men vær forsiktig når det er mørkt og glatt ute, stiger er risikable, advarer han.

Clementz i forsikringsselskapet If minner om at det er mange kraftige vinterstormer mange steder i landet. Utemøbler bør derfor sikres eller tas inn.

– Trampoliner bør pakkes ned for sesongen. Stormkast og trampoliner uten sikring er en dårlig kombinasjon.

Han anbefaler også å sjekke om taket mangler takstein og kledningen på taket er i orden, samt å undersøke om det finnes det små åpninger mus og rotter kan bruke for å krype inn i boligen. Gnagerne vil nemlig inn i huset ditt når det blir kaldt ute, og en sju millimeter sprekk kan være nok til at mus kan komme seg inn.

3. Koble ut hageslangen

Hageslange

STENG VANNET: Du bør fjern alle hageslanger og koble ut kranen som er utendørs.

Foto: Marit Aaby Vebenstad / NRK

Ikke glem hagen! Are Skaar Nielsen i Rørentreprenørene Norge minner om at du bør fjerne alle hageslanger utendørs og koble ut utekranen. Selv når du har en såkalt frostfri utekran, bør dette gjøres.

– Det kan ligge igjen litt vann i slangen, og selv den frostfrie slangen kan fryse, advarer han.

I tillegg bør du sjekke at rørene på yttervegg, de som for eksempel kan sitte under ventiler, er godt nok isolert.

– Det finnes mange forskjellige isolasjonstyper som kan kjøpes av rørlegger eller i byggvarehus, opplyser han.

4. Inspiser takrenner og nedløp

Takrenne

RENSE TAKRENNE: Det kan samle seg både sand og løv i takrennene. Det er lurt å fjerne dette før snøen kommer.

Foto: Tove Bø / NRK

Det kan samle seg mye i takrennene, både blader og sand fra taksteinen. Sørg for at takrenner, nedløp og rister er renset for løv, slik at vannet renner bort slik det skal.

– I takrenne kan det tette seg med blader. Det er viktig at nedløpet fungerer, om det skulle komme mye regn, forklarer Gåsbakk.

Med dette takrenne-trikset får du rensket opp i takrenna.

Neverdal i Finans Norge anbefaler også å undersøke om rister og sluk på eiendommen er åpne.

– Det er lurt å fjerne løv fra ristene, og ta en titt nedi slukene for å se om vannet kan renne fritt, tipser hun.

5. Ikke glem hytta

Vannskade kjøkken

VANNSKADER: Mange omfattende vannskader oppstår når folk er bortreist. Da tar det lang tid før skaden oppdages.

Foto: Forsikringsselskapet If

En ting er din egen bolig, der har du som regel kontroll. Når det kommer til fritidseiendom, gjelder det å være ekstra påpasselig.

– Sørg for å ha på litt varme. Mange ønsker ikke å bruke strøm på hytta, men husk at det kan bli mye dyrere å reparere en eventuell vannskade enn å ha på litt varme, advarer Are Skaar Nielsen i Rørentreprenørene Norge.

Har du hytte med innlagt vann? Husk å stenge av vanntilførselen når du ikke er der.

– Du kan beskytte vannlåsen ved å helle på frostvæske i sluket, i vasken og i vannklosettet. Etter at du har stengt av vannet bør du la kranene stå åpne slik at eventuelt restvann i røranlegget har mulighet til å renne ut, sier Are Skaar Nielsen i Rørentreprenørene Norge.

Ikke glem å tømme varmtvannsberederen på hytta.

– Varmtvannsberederen må tømmes, selv om det står på noe varme. Da er du også sikret mot frostskader ved eventuelt strømbrudd, avslutter Gåsbakk.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem?  Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)