NRK Meny
Normal

Det grønne mirakelet

Det er all grunn til å stappe i seg urter.

Basilikum
Foto: Frukt.no / inkognito as

Urtene er stappfulle av antioksidanter, som motvirker nedbryting av cellene i kroppen og forebygger sykdommer.

Antioksidantene reduserer risikoen for kreft og hjerte- og karsykdommer.

Timian, basilikum, estragon, rosemarin og oregano er de urtene med mest antioksidanter.

Friske urter i mat

Når du bruker urter i maten, kan du kutte saltforbruket.

Foto: ScanStockPhoto

Oregano på topp

Oregano topper med et nivå på 139 mmol antioksidanter per 100 gram tørket vare - og alt over 75 mmol regnes som svært høyt.

Et gram tørket oregano inneholder faktisk like mye antioksidanter som en gjennomsnittsperson får i seg via frukt hver dag.

Men helseeffekten er aller best når du bruker flere forskjellige urter samtidig.

Les også: Her er antioksidant-bombene

Og når du bruker urter i matlaging, kan du trygt redusere bruken av salt.

Les også: - Kutt saltet og bli frisk

Best ferske

Antioksidantene tåler varme og forsvinner ikke når du tilbereder maten.

Men når du bruker friske urter, er de best når de spises rett fra planten.

Basilikum, koriander og dill er spesielt ømtåelige for varme og bør tilsettes maten rett før servering.

Men de mer tykkbladete urtene som rosmarin og timian, kommer til sin rett først etter varmebehandling.

Persille

Persille er rik på jern.

Foto: Baloncici

Basilikum mot søvnløshet

Basilikum inneholder A-, B6-, C- og K-vitamin og skal hjelpe mot blant annet søvnløshet og migrene.

Persillen, som er kjent for å være bra mot anemi og fordøyelsesbesvær, inneholder jern og A-, B- og C-vitamin.

Når du spiser sitronmelisse får du også i deg A- og C-vitamin, og i tillegg skal krydderet være bra mot søvnløshet og migrene.

Timian er rik på jern, men i tillegg inneholder den magnesium, folat og tymol, et stoff som virker bakteriehemmende og stimulerer blodsirkulasjonen.

 

 

 

 

 

 

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.