Urtene er stappfulle av antioksidanter, som motvirker nedbryting av cellene i kroppen og forebygger sykdommer.
Antioksidantene reduserer risikoen for kreft og hjerte- og karsykdommer.
Timian, basilikum, estragon, rosemarin og oregano er de urtene med mest antioksidanter.
Oregano på topp
Oregano topper med et nivå på 139 mmol antioksidanter per 100 gram tørket vare - og alt over 75 mmol regnes som svært høyt.
Et gram tørket oregano inneholder faktisk like mye antioksidanter som en gjennomsnittsperson får i seg via frukt hver dag.
Men helseeffekten er aller best når du bruker flere forskjellige urter samtidig.
Les også:
Og når du bruker urter i matlaging, kan du trygt redusere bruken av salt.
Les også:
Best ferske
Antioksidantene tåler varme og forsvinner ikke når du tilbereder maten.
Men når du bruker friske urter, er de best når de spises rett fra planten.
Basilikum, koriander og dill er spesielt ømtåelige for varme og bør tilsettes maten rett før servering.
Men de mer tykkbladete urtene som rosmarin og timian, kommer til sin rett først etter varmebehandling.
Basilikum mot søvnløshet
Basilikum inneholder A-, B6-, C- og K-vitamin og skal hjelpe mot blant annet søvnløshet og migrene.
Persillen, som er kjent for å være bra mot anemi og fordøyelsesbesvær, inneholder jern og A-, B- og C-vitamin.
Når du spiser sitronmelisse får du også i deg A- og C-vitamin, og i tillegg skal krydderet være bra mot søvnløshet og migrene.
Timian er rik på jern, men i tillegg inneholder den magnesium, folat og tymol, et stoff som virker bakteriehemmende og stimulerer blodsirkulasjonen.