- Kutt saltet og bli frisk

Endelig er bevisene her. Kutter du saltforbruket, minsker du risikoen for hjerte- og karsykdommer med 25 prosent.

Salt
Foto: ScanStockPhoto

Den nye studien fra British Medical Journal bekrefter nå det som lenge har vært kjent, men som ikke har vært tallfestet.

- Nye, klare bevis

Folk som kutter saltforbruket sitt, reduserer sjansene for å utvikle hjerte- og karsykdommer med 25 prosent de neste 10 til 15 årene.

Dessuten minsker de risikoen for å dø av denne typen sykdommer med 20 prosent.

For som kjent kan for mye salt føre til høyt blodtrykk, som igjen kan være med på å fremkalle hjerte infarkt og slag.

Færre blir syke?

- Det betyr at hvis folk reduserer saltinntaket sitt, vil det resultere i at færre får hjerte infarkt, slag og hjertesvikt. Slike klare bevis har vi ikke hatt før, sier professor og hjertespesialist ved St Georges sykehus i London, Graham MacGregor til BBC .

Alle de 3 126 personene som var med i undersøkelsen hadde relativt høyt blodtrykk. I løpet av testperioden reduserte de salt-inntaket med 25-35 prosent, fra 10 gram til omkring 7 gram og helseeffektene var tydelige.

Mye salt i kjøpe-mat

Over halvparten av saltet vi spiser, får vi fra matvarer vi kjøper.

Nordmenn får i gjennomsnitt i seg ti gram salt om dagen, men ifølge Matportalen  anbefaler ernæringsekperter at voksne begrenser salt-forbruket til 5 gram om dagen.

Det tilsvarer ei snau teskje.

- Det er et realistisk mål for folk flest, men da må de ta bevisste valg på hva slags mat de spiser, sier MacGregor.

 

 

 

 

 

 

 

 

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)