Den nye studien fra
bekrefter nå det som lenge har vært kjent, men som ikke har vært tallfestet.- Nye, klare bevis
Folk som kutter saltforbruket sitt, reduserer sjansene for å utvikle hjerte- og karsykdommer med 25 prosent de neste 10 til 15 årene.
Dessuten minsker de risikoen for å dø av denne typen sykdommer med 20 prosent.
For som kjent kan for mye salt føre til høyt blodtrykk, som igjen kan være med på å fremkalle hjerte infarkt og slag.
Færre blir syke?
- Det betyr at hvis folk reduserer saltinntaket sitt, vil det resultere i at færre får hjerte infarkt, slag og hjertesvikt. Slike klare bevis har vi ikke hatt før, sier professor og hjertespesialist ved St Georges sykehus i London, Graham MacGregor til
.Alle de 3 126 personene som var med i undersøkelsen hadde relativt høyt blodtrykk. I løpet av testperioden reduserte de salt-inntaket med 25-35 prosent, fra 10 gram til omkring 7 gram og helseeffektene var tydelige.
Mye salt i kjøpe-mat
Over halvparten av saltet vi spiser, får vi fra matvarer vi kjøper.
Nordmenn får i gjennomsnitt i seg ti gram salt om dagen, men ifølge
anbefaler ernæringsekperter at voksne begrenser salt-forbruket til 5 gram om dagen.Det tilsvarer ei snau teskje.
- Det er et realistisk mål for folk flest, men da må de ta bevisste valg på hva slags mat de spiser, sier MacGregor.