NRK Meny
Normal

- Kutt saltet og bli frisk

Endelig er bevisene her. Kutter du saltforbruket, minsker du risikoen for hjerte- og karsykdommer med 25 prosent.

Salt
Foto: ScanStockPhoto

Den nye studien fra British Medical Journal bekrefter nå det som lenge har vært kjent, men som ikke har vært tallfestet.

- Nye, klare bevis

Folk som kutter saltforbruket sitt, reduserer sjansene for å utvikle hjerte- og karsykdommer med 25 prosent de neste 10 til 15 årene.

Dessuten minsker de risikoen for å dø av denne typen sykdommer med 20 prosent.

For som kjent kan for mye salt føre til høyt blodtrykk, som igjen kan være med på å fremkalle hjerte infarkt og slag.

Færre blir syke?

- Det betyr at hvis folk reduserer saltinntaket sitt, vil det resultere i at færre får hjerte infarkt, slag og hjertesvikt. Slike klare bevis har vi ikke hatt før, sier professor og hjertespesialist ved St Georges sykehus i London, Graham MacGregor til BBC .

Alle de 3 126 personene som var med i undersøkelsen hadde relativt høyt blodtrykk. I løpet av testperioden reduserte de salt-inntaket med 25-35 prosent, fra 10 gram til omkring 7 gram og helseeffektene var tydelige.

Mye salt i kjøpe-mat

Over halvparten av saltet vi spiser, får vi fra matvarer vi kjøper.

Nordmenn får i gjennomsnitt i seg ti gram salt om dagen, men ifølge Matportalen  anbefaler ernæringsekperter at voksne begrenser salt-forbruket til 5 gram om dagen.

Det tilsvarer ei snau teskje.

- Det er et realistisk mål for folk flest, men da må de ta bevisste valg på hva slags mat de spiser, sier MacGregor.

 

 

 

 

 

 

 

 

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.