Hopp til innhold

Derfor får du «voksen-kviser»

– Hver dag har jeg voksne pasienter som er plaget av kviser. Mange er fortvilet, sier hudlege. Sjekk tipsene som kan gi deg bedre hud.

KViser

Det er vanligere med kviser i voksen alder hos kvinner enn menn. Voksne har større tendens til å danne dype, betente kviser.

Foto: Maria Elsness / NRK

Jon Langeland

Jon Langeland, Hudklinikken.

Foto: Maria Elsness / NRK

Kviser i tenårene er kjipt nok. Men mange opplever også uren hud som godt voksne.

– Hver dag har jeg pasienter over 40 år som er plaget av kviser, sier hudlege Jon Langeland ved Hudklinikken i Oslo til NRK.

– Mange av disse pasientene er fortvilet, og huden deres ser ikke bra ut. Det er ofte en høy terskel for voksne å gå til legen på grunn av kviser. Men veldig mange av pasientene kan vi faktisk hjelpe, og huden blir bedre, fortsetter han.

At kviser kan oppleves alvorlig for mange er det ikke tvil om.

– Studier har vist at akne påvirker selvfølelsen, og hos noen fører dette til depresjon, forteller hudlege Kjetil Guldbakke ved Oslo Hudlegesenter.

Her er svar på sju spørsmål om voksenkviser:

1. Hvor vanlig er det å få kviser etter tenårene?

– Akkurat hvor vanlig det er finnes det ikke gode tall på, men det er ikke sjelden. Det er vanligere med kviser i voksen alder hos kvinner enn menn, sier Turid Thune, seksjonsoverlege ved hudavdelingen på Haukeland universitetssykehus.

2. Er det forskjell på voksenkviser og fjortiskviser?

Kjetil Guldbakke

Kjetil Guldbakke, Oslo Hudlegesenter.

Foto: Maria Elsness / NRK

– Akne hos voksne rammer ofte nedre del av kinn, hake og hals. Dette omtales som U-sone, til motsetning fra T-sone i tenårene. Voksne har større tendens til å danne dype betente dype kviser, og har mindre hudormer enn i tenårene. Ubehandlet kan dette føre til arr og misfarging av huden, opplyser Kjetil Guldbakke.

3. Hvorfor får noen mer kviser jo eldre de blir?

– Hormonubalanse er den viktigste årsaken til akne. Kvinner opplever ofte forverring i forbindelse med menstruasjonen, i graviditet rundt og etter menopause, eller i forbindelse med bruk av p-piller, sier Turid Thune.

Turid Thune

Turid Thune, Haukeland universitetssykehus.

Foto: Thomas Barstad Eckhoff / Den Norske Legeforening

Noe som kalles Polycystisk ovarialsyndrom (PCOS) rammer også en del kvinner.

– Kviser er en vanlig plage ved PCOS. Genetiske faktorer spiller også inn. Dersom søsken eller foreldre har mye akne, er en selv mer disponert for å få det, fortsetter hudeksperten.

Du kan sjekke om overproduksjon av hormoner er årsaken til kvisene dine:

– Vi råder da ofte pasienter å ta en blodprøve med hormonstatus, sier Guldbakke.

4. Er det visse typer medisiner du kan få mer kviser av?

Kvise
Foto: Scanstock Photo

– Kortison kan utløse eller forverre akne, og anabole steroider kan gi svært alvorlige akneutbrudd. Enkelte p-piller kan gi akne, biologiske legemidler kan ha det som bivirkning, og stoffene azathioprin og cyclosporin kan også forverre akne, informerer hudekspert Langeland

5. Kan kviser være farlig?

– Dersom en voksen person får et stort, uforklarlig utbrudd av akne som ikke går over med vanlig behandling, kan det være tegn på en hormoproduserende svulst. Da skal lege kontaktes, forklarer Turid Thune.

6. Hva bør man gjøre med kvisene?

acne
Foto: Graça Victoria / ScanStockPhoto.com

– Behandling av akne hos voksne er tilsvarende som i tenårene. Pasienter med lette plager behandler vi med reseptbelagte kremer. Mest brukt er kremer med A-vitamin, og bakteriehemmende virkestoffer. Ved mer utbredte plager kombineres lokalbehandlingen med tetracyclin-tabletter, forteller Guldbakke.

Pasienter med langvarige plager kan prøve isotretinoin-tabletter.

– Isotretinoin er veldig effektivt, men gir noe bivirkninger i form av tørrhet. Det er påkrevd med sikker prevensjon, da isotretinoin er fosterskadelig under bruk. Enkelte p-piller kan også være en god behandling, spesielt der man mistenker hormonelle årsaker, sier Kjetil Guldbakke.

7. Når bør man oppsøke lege på grunn av kviser?

– Har man et vedvarende kviseproblem etter 20-25 års alder, er det grunn til å kontakte lege eller hudlege. Særlig hvis kvisene forårsaker vedvarende merker og arr i huden, og hvis kvisene påvirker livskvaliteten, er det grunn til å forsøke å gjøre noe, sier hudlege Langeland.

– Det finnes god behandling som løser problemet hos de aller fleste, supplerer Guldbakke.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)