Hopp til innhold

Kvisenes hemmelighet avslørt?

Amerikanske forskere har funnet ut hvorfor noen får kviser, og andre ikke. Og denne oppdagelsen kan føre til effektiv kvisekrem. – Bare tiden vil vise om dette hjelper mot akne, sier norsk hudekspert.

Teenage boy popping zit on face

Noen må klemme kviser litt oftere enn andre. Ny studie viser nå at en spesiell type aknebakterier faktisk kan beskytte huden.

Foto: Colorbox

Kviser

Forskerne fant andre typer aknebakterier hos tenåringene med mye kviser, enn hos dem med ren hud.

Foto: (Von Henryart (Wikimedia Commons)) (Bildet publisert under Creative Commons-lisens)

Det er ikke bare tenåringer som hater kviser, eller akne som det også kalles. De ekle klumpene dukker opp på godt voksne også, og gjerne når du minst ønsker det.

Nå har bakteriene som forårsaker kviser blitt undersøkt, og det har ført til en spesiell oppdagelse. For det finnes flere forskjellige slag aknebakterier, og noen av bakteriene kan faktisk forebygge uren hud, skriver danske Videnskap.dk.

– En særlig form for aknebakterier kan beskytte huden, på samme måte som de levende bakteriene i yoghurt hjelper til med å forsvare tarmen mot skadelige bakterier, sier forskningsleder Huiying Li fra David Geffen School of Medicine ved UCLA, USA, til LiveScience.com.

- Flere faktorer spiller inn

Leder av norsk hudlegeforening, Turid Thune, vil foreløpig ikke ha for store forhåpninger til de nye funnene:

– Forskerne har bare funnet ut at det er ulike varianter av samme bakterietype hos personer med og uten akne. Hvorfor det er slik, og om dette er nøkkelen til akneutviklingen, vet vi ingenting om. Det er mange flere faktorer enn disse bakteriene som har innvirkning på utvikling av akne, sier Thune til NRK.no. Hun er seksjonsoverlege ved hudavdelingen på Haukeland universitetssykehus.

– Unormal cellevekst i talgkjertler med tilstopping av utførselsgangen, økt talgproduksjon, mannlige kjønnshormoner, aknebakterier og generelle betennelsesreaksjoner er alle faktorer som spiller inn i utviklingen av akne. I behandlingen av akne må vi ta hensyn til alle disse faktorene, fortsetter seksjonsoverlege Thune.

Turid Thune

- Det er mange flere faktorer enn disse bakteriene som har innvirkning på utvikling av akne, sier Turid Thune, leder av Hudlegeforeningen.

Foto: Privat

Undersøkte nesestrips

Ungdom er ofte mer plaget av kviser enn andre. Og 100 frivillige tenåringer var med i den amerikanske studien. Halvparten av dem hadde akne, mens den andre halvparten hadde ren hud. De frivillige fikk utlevert strips, som renser huden på nesen for urenheter.

Etter at nesene var renset, fikk de interesserte forskerne de møkkete kvisestripsene. Vitenskapsfolkene analyserte prøvene for variasjoner av bakterien Propionibacterium acnes, som forårsaker uren hud. To unike stammer av aknebakterien ble funnet hos mange av dem med kviser.

Men den store overraskelsen var at det fantes en spesiell type aknebakterier hos dem med ren hud.

– Vi har en mistanke om at denne bakteriestammen inneholder en naturlig forsvarsmekanisme, som gjør det mulig for den å gjenkjenne angripere og ødelegge dem, før de infiserer bakteriecellen, sier forskninsleder Huiying Li til LiveScience.com.

Skal lage bakteriekrem

Det neste de amerikanske forskerne skal gjøre, blir nå å undersøke om krem med de gunstige bakteriene kan forhindre uønskede bakterier fra å invadere huden din.

– Da kan vi forebygge akne før det starter, sier Huiying Li videre Li til LiveScience.com.

Forskningslederen har nylig fått publisert kviseresultatet i tidsskriftet Journal of Investigative Dermatology.

– Tiden vil vise om det hjelper

De amerikanske forskerne håper at det kanskje etter hvert kan bli mulig å skreddersy en effektiv kvisebehandling som passer hver enkelt, noe som er umulig i dag, ifølge Videnskap.dk.

– Konklusjonen min er at vi ennå ikke har løsningen på akneproblemet. Og bare tiden vil vise om disse nye oppdagelsene vil få innvirkning på behandling og eventuell forebygging av akne, mener Turid Thune i Norsk hudlegeforening.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)