Hopp til innhold

Slik ble Odd Arild (19) kvisefri

Kvisene ble et så stort problem for Odd Arild Levang (19) at han fikk dårlig selvtillit. Men så prøvde han noe som fikk kvisene til å forsvinne. Hudeksperter mener flere burde fått samme behandling.

Odd Arild Levang

Odd Arild Levang før, under og etter behandling med isotretinoin.

Foto: privat

Odd Arild før behandling

Kviseutbruddet gjorde noe med selvtilliten til Odd Arild.

Foto: Privat

Odd Arild Levang (19) var nærmest kvisefri frem til i fjor sommer. Men etter en sydentur begynte kvisene å poppe opp i ansiktet, og problemet ble så stort at det gikk på helsen løs.

– Plutselig så jeg annerledes ut. Jeg fikk veldig dårlig selvtillit, følte meg mindre aktiv og ble mer sårbar på grunn av kommentarene jeg fikk av andre. Da jeg var på jobb pekte barn på meg og sa: «Se han har kviser, han er skitten i huden», forklarer Levang.

Levang prøvde nesten alle triksene i boken for å få bukt med problemet. Alt fra kjerringråd som å smøre honning og yoghurt i ansiktet til ulike kremer som han fikk på apoteket. Men det var lite som virket.

– I en periode brukte jeg sminke. Jeg tok pudder i ansiktet for å skjule kvisene, forteller 19-åringen fra Sandnes.

Viser ikke ryggen

Vilde

Det er tabu å snakke om kviser, mener Vilde Mehren Green.

Foto: Tora Krogh

Vilde Mehren Green (18) har vært plaget av kviser helt siden 11-årsalderen. Og hun har prøvd det meste. Potetmel, eddik, tannkrem og ulike kremer og medisiner. Men ingenting har hjulpet.

Kvisene og arrene på ryggen gjør at hun kvier seg for å bade med andre.

– Det er tabu å snakke om kviser. Da blir det til at det blir flaut å vise at du har det. Jeg går alltid med klær som dekker ryggen for ikke å vise det, sier Vilde.

– Hva gjør du når det er kjempevarmt og du skal bade?

– Da bader jeg før de andre, eller så bader jeg i hagen, forteller Vilde.

SE VIDEO FRA PULS: Hudlege Michael Zangani undersøker kvisene til Vilde Mehren Green. (Foto: Tora Krogh/NRK)

– Ikke vent for lenge

Michael Zangani er hudlege og jobber både på Rikshospitalet og i sin egen akneklinikk. Der møter han mange av dem som har vært sterkt plaget med kviser.

Det er ikke de alternative og mildere metodene i seg selv han er kritisk til. Det han advarer mot er å bruke for mye tid på metoder som viser seg ikke å virke på deg. For tiden er knapp hvis man vil unngå dype kviser og arr som er vanskelig å få fjernet.

Michael Zangani

Altfor mange venter for lenge med å ta i bruk aggressive metoder mot kviser, mener hudlege Michael Zangani.

Foto: Lars Karelius Noer

– Mange av dem som kommer til meg og som er verst plaget, burde fått en mer aggressiv behandling tidligere, sier hudlegen, og legger til:

– Problemet med at man bruker annen ikke-medisinsk behandling uten effekt er at man får dypere kviser og arrforandring. Hvis ikke vanlig hudpleie hjelper, bør du etter maks tre måneder komme deg til en hudlege. Den beste metoden for å bekjempe kviser og arr er å være aggressiv og tidlig ute, sier Zangani.

Zangani mener flere vil ha nytte av å bruke isotretinoin, som han beskriver som mest effektive medisinen mot kviser.

– Hvis man ikke får effekt av antibiotika, så er det p-piller for kvinner og isotretinoin for kvinner og menn det neste steget for dem som er sterkt utsatt for kviser, sier hudlegen.

– Kraftigere behandling må til

Turid Thune

Mange foreldre tar ikke kviser på alvor, mener Turid Thune som er seksjonsoverlege ved hudavdelingen på Haukeland sykehus.

Foto: Thomas Barstad Eckhoff / Den Norske Legeforening

Turid Thune, seksjonsoverlege ved hudavdelingen på Haukeland sykehus, er enig i at mange flere bør få kraftigere behandling mot kviser.

– Det er mange som ikke får god nok behandling mot kviser fordi mange foreldre ikke tar det på alvor, sier Thune.

Også hun mener de mest plagede vil ha nytte av å få isotretinoin tidlig.

– Isotretinoin bør vurderes hos alle med arrdannende akne som har prøvd antibiotika uten hell, hos pasienter med langvarige plager som har prøvd lokalbehandling og antibiotika, og nesten som første alternativ hos de som får uttalt akne med store byller, sier seksjonsoverlegen.

Isotretinoin

Kviser borte

Selv om han ikke likte bivirkningene, angrer ikke Odd Arild på behandlingen som gjorde ham fri for kviser i løpet av et halvt år.

Foto: Tora Krogh

Etter noen måneder uten at kvisene ble borte, bestemte Odd Arild Levang seg i samråd med sin lege, om å prøve ut medisinen isotretinoin. Etter kort tid begynte han å se positiv effekt, men samtidig merket han bivirkningene.

– Etter hvert begynte jeg å bli finere i huden. Men jeg følte meg ikke helt som meg selv. Jeg hadde ikke så mye krefter, ble tørr i huden og følte at jeg ikke fikk næring av maten jeg spiste, sier Levang.

Til tross for bivirkningene er han glad for at han valgte denne metoden. Etter en syv måneder lang kur kan han nå se frem til et liv uten bivirkninger og uten kviser i ansiktet.

– Selv om bivirkningene ikke er så kjekke, vil jeg anbefale andre å prøve det. Det er bedre å ofre litt enn å se ut sånn jeg gjorde, forteller Odd Arild Levang.

Prøvde p-piller

Vilde Mehren Green, som var plaget med kviser på ryggen, fulgte hudlege Michael Zanganis råd om å bruke p-piller, for å se om det kunne hjelpe. Det angrer hun ikke på.

– Det har allerede hjulpet ganske mye og jeg har fått mange positive tilbakemeldinger på at ryggen har blitt bedre. Og så er det ikke så mange kviser i ansiktet eller på brystet heller. Det er ikke like vondt og det klør ikke så mye. Så det er veldig deilig, sier 18-åringen.

  • Se intervju med Odd Arild og Vilde i Puls mandag klokken 19.45 på NRK1 og tv.nrk.no

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)