Den triste solbærbusken i bestemors hage var kanskje ikke førstevalget når du ellers kunne plukke både rips og stikkelsbær. Men smak solbær på nytt, denne gangen de store, søte du finner på torget eller i velassorterte matvareforretninger. Ikke bare smaker bærene riktig søtt og godt. De er også sunnere enn de var i gamle dager.
Mer C-vitamin og antioksidanter
LES OGSÅ:
- De sortene vi dyrker i dag, inneholder flere ganger så mye c-vitaminer og antioksidanter som de sortene vi dyrket for 30 år siden. Det er stor forskjell, og så har de en mye mildere smak, så de er gode å spise, forklarer Arnfinn Nes ved Bioforsk.
Forskeren, som har doktorgrad i nettopp solbær, forklarer at bærbuskene er avlet fram for å oppnå både høyere vitamininnhold og søtere smak på bærene.
Solbær inneholder store mengder C-vitamin, 81 mg per 100 gram friske bær (Til sammenligning inneholder appelsin 54 mg pr 100 gram). I tillegg inneholder bærene mye av vitamin E.
Beskytter cellene
LES OGSÅ:
Både E- og C-vitamin er såkalte antioksidanter som bidrar til å nøytralisere frie radikaler i kroppen, og dermed hindre at cellene skades.
Innholdet av antioksidanter i solbær henger nøye sammen med bærenes mørke farge. Et av de viktige antioksidantene i solbær, er de såkalte flavanoidene, fargestoffet som gjør solbærene så mørke.
Plant din egen busk!
- Under andre verdenskrig anbefalte britiske myndigheter alle å plante solbærbusker i hagen for å sikre befolkningen livsviktige vitaminer vinteren igjennom, forteller Arnfinn Nes.
Og vil du holde deg sunn og frisk gjennom mørketiden, er det ennå ikke for sent å fylle fryseren med saftige bær, eller for den saks skyld: plante en solbærbusk i hagen.
Og slik lager du deilige retter av solbær:
Stines Mølstads solbærsmoothie
1 banan
2 dl yoghurt naturell
2 dl solbær (gjerne frosne)
½ dl eplejuice eller vann
Kjør alt i en blender.
Server i dessèrtskåler og strø gjerne litt revet mørk sjokolade over. Oppskriften er nok til 4 personer.
Solbærsuppe til hverdags
500 g rensede solbær
1 dl sukker
1 dl vann
½ ts finhakket, frisk ingefær
saften av en lime
Kok opp sukker og vann til sukkerlake. Kjør sukkerlake, solbær, ingefær og limesaft i en blender/mikser. Sil suppen og sett kald. Server med en skje creme fraiche eller vaniljekesam. Oppskriften er nok til 4 personer.
Enkel og sunn eple- og solbærkake
3 epler
ca 300 solbær
kanel
100 g mandler
2 dl brunt sukker (eller ca 1 dl fruktose)
2 dl havregryn
ca 200 g smør
Dekk en liten, smurt pai- eller kakeform med eplebåter og solbær. Strø over kanel og mandler. Ta like deler sukker, havregryn og smør, og elt dette raskt sammen til en deig som du fordeler over eple- og solbærblandingen. Stek på midterste rille ved 200 grader i ca 30 minutter, eller til overflaten er gyllen. Servèr gjerne med is.