Hopp til innhold

Derfor bør du spise solbær

Solbær er blant de supreste vitaminbombene du kan få i deg. Ja, bærene er faktisk sunnere og søtere enn noen gang!

Solbær
Foto: Bjørg Svendgård

Den triste solbærbusken i bestemors hage var kanskje ikke førstevalget når du ellers kunne plukke både rips og stikkelsbær. Men smak solbær på nytt, denne gangen de store, søte du finner på torget eller i velassorterte matvareforretninger. Ikke bare smaker bærene riktig søtt og godt. De er også sunnere enn de var i gamle dager.

Mer C-vitamin og antioksidanter

LES OGSÅ: Derfor bør du spise blåbær

- De sortene vi dyrker i dag, inneholder flere ganger så mye c-vitaminer og antioksidanter som de sortene vi dyrket for 30 år siden. Det er stor forskjell, og så har de en mye mildere smak, så de er gode å spise, forklarer Arnfinn Nes ved Bioforsk.

Forskeren, som har doktorgrad i nettopp solbær, forklarer at bærbuskene er avlet fram for å oppnå både høyere vitamininnhold og søtere smak på bærene.

Solbær inneholder store mengder C-vitamin, 81 mg per 100 gram friske bær (Til sammenligning inneholder appelsin 54 mg pr 100 gram). I tillegg inneholder bærene mye av vitamin E.

Beskytter cellene

LES OGSÅ: Derfor bør du spise valnøtter

Både E- og C-vitamin er såkalte antioksidanter som bidrar til å nøytralisere frie radikaler i kroppen, og dermed hindre at cellene skades.

Innholdet av antioksidanter i solbær henger nøye sammen med bærenes mørke farge. Et av de viktige antioksidantene i solbær, er de såkalte flavanoidene, fargestoffet som gjør solbærene så mørke.

Plant din egen busk!

- Under andre verdenskrig anbefalte britiske myndigheter alle å plante solbærbusker i hagen for å sikre befolkningen livsviktige vitaminer vinteren igjennom, forteller Arnfinn Nes.

Og vil du holde deg sunn og frisk gjennom mørketiden, er det ennå ikke for sent å fylle fryseren med saftige bær, eller for den saks skyld: plante en solbærbusk i hagen.

Og slik lager du deilige retter av solbær:

Stines Mølstads solbærsmoothie

1 banan
2 dl yoghurt naturell
2 dl solbær (gjerne frosne)
½ dl eplejuice eller vann

Kjør alt i en blender.
Server i dessèrtskåler og strø gjerne litt revet mørk sjokolade over. Oppskriften er nok til 4 personer.

Solbærsuppe til hverdags

500 g rensede solbær
1 dl sukker
1 dl vann
½ ts finhakket, frisk ingefær
saften av en lime

Kok opp sukker og vann til sukkerlake. Kjør sukkerlake, solbær, ingefær og limesaft i en blender/mikser. Sil suppen og sett kald. Server med en skje creme fraiche eller vaniljekesam. Oppskriften er nok til 4 personer.

Enkel og sunn eple- og solbærkake

3 epler
ca 300 solbær
kanel
100 g mandler
2 dl brunt sukker (eller ca 1 dl fruktose)
2 dl havregryn
ca 200 g smør

Dekk en liten, smurt pai- eller kakeform med eplebåter og solbær. Strø over kanel og mandler. Ta like deler sukker, havregryn og smør, og elt dette raskt sammen til en deig som du fordeler over eple- og solbærblandingen. Stek på midterste rille ved 200 grader i ca 30 minutter, eller til overflaten er gyllen. Servèr gjerne med is.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)