Normal

Er verdens sterkeste

Tenk deg om to ganger før du spiser indisk bhut jolokia. 

Chilipepper
Foto: ScanStockPhoto

En amerkansk forsker har funnet ut at den indiske chilipepperen bhut jolokia er den hotteste chilien som finnes, melder forskning.no.

Knuser den forrige rekorden

Paul Bosland, som leder the Chile Pepper Institute ved New Mexicos Department of Plant and Environmental Sciences har målt et utslag på 1 million SHU, eller Scoville heats units.

Dette er nesten dobbelt så mye som den forrige rekordholderen, meksikanske red savinas. Denne er blitt målt til 577 000 SHU.

Japaleno måler til sammenligning opptil 8000 SHU, mens cayenne gir et utslag på opptil 50 000 SHU.

Kjemikeren Wilbur Scoville introduserte i 1912 SHU-målenheten, og den viser chiliens styrke ved å måle hvor mye sukkervæske chilien må fortynnes med for at det ikke lenger skal smake sterkt for testpersonene.

Kjemiske forbindelser

Folk har brukt chili i matlagingen i mange tusen år, og det er funnet chili-spor i Equador som er 6100 år gamle. Det finnes mange ulike typer chili, og det er ofte de små varientene som er sterkest.

Chilien inneholder A-, B- og C-vitaminer og kan brukes både ferskt, tørket, syltet, røkt eller knust som pulver.

LES OGSÅ: Derfor bør du spise hvitløk

LES OGSÅ: Derfor bør du spise sitron

Derfor brenner den

Den brennende følelsen man kjenner når man spiser chili, kommer fra stoffet capasaicin. De er lukt- og smakløse, og ligger gjemt i det hvite kjøttet på innsiden av chilien. 

Når du putter den i munnen, stimulerer capsaicin nerver i huden og tungen som normalt reagerer på varme.

Hjernen får beskjed om at det er en forbrenning i munnen og kroppen gjør sitt beste for å fjerne skaden. Dette er med på å øke blodomløpet og samtidig gi de vanlige reaksjonene som svette, tårer og rennende nese.

 

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.