Hopp til innhold

Derfor bør du ikke tørke badetøyet i sola

Fint vær og hyppig bruk sliter ekstra godt på badetøyet, spesielt om sommeren. Her er tipsene til hvordan du best bevarer både bikini og badeshorts i ferien.

Badetøy til tørk i solen

Å tørke badetøyet i sola sliter en del på fargene.

Foto: Camilla Veka/NRK

Ingun Grimstad Klepp

Ifølge Ingun Grimstad Klepp er sola en av grunnene til at bikinien falmer.

Foto: Statens institutt for forbruksforskning

Opplever du badetøyet som ekstra slitt og blast etter en ferie med mye bading og soling? Da er du nok ikke alene. Men vet du at sola kan ha mesteparten av skylda?

På de aller varmeste sommerdagene er det ekstra godt å kunne avkjøle seg i vann, enten det er i ferskvann, saltvann eller klorvann. Forsker ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO), Ingun Grimstad Klepp, forteller at klor vil bleke farger som ikke er sterke nok i tøyet.

Og selv om du skulle tro at også saltet sliter på bikinien eller badeshortsen, trenger du ikke bekymre deg.

– Saltet fjernes fort ved å skylle tøyet, så saltet i seg selv er ikke et problem. Men det blir etter hvert vanskelig å tørke. Jo saltere det er, desto lengre er tørketiden, sier Klepp til NRK.no.

Salte klær vil derfor fort bli fuktige i varmen ettersom lufta også inneholder mye fukt.

Ikke tørk badetøyet her

Når du er ferdig å bade og sole deg for dagen er det noe du bør passe ekstra godt på. Skyll alltid tøyet etter bruk, og ikke la det ligge vått over tid. Men viktigst av alt – ikke heng klærne til tørk i sola.

– Sollyset er et blekemiddel i seg selv. Hvis du er engstelig for badetøyet bør du skylle det godt etter bruk og henge det til tørk i skyggen, oppfordrer Klepp.

Og hvis du absolutt må tørke det i sola bør du ta det ned så fort det er tørt.

Er du uten vaskemaskin store deler av sommeren, kan du likevel vaske badetøyet ordentlig rent mellom bruk. Ifølge Klepp er det både lurt og vanlig å bruke såkalte enzymholdige vaskemidler til håndvask.

– Slike vaskemidler løser opp og bryter ned proteiner også ved lave temperaturer. Disse proteinene kan være svette, hudfett, blod og urin. Med andre ord – væsker og annet fra kroppen, sier hun.

– Du bør vaske for hånd

Malin Skaar

Malin Skaar anbefaler å vaske badetøy for hånd.

Foto: Lilleborg

Leder for Lilleborgs forbrukerservice, Malin Skaar, anbefaler stort sett håndvask til badetøy. Hun er ekspert på rengjøring og stell av tekstiler.

– Som hovedregel må du alltid sjekke vaskeanvisningen på badetøyet du har kjøpt. Ofte vil du se at det anbefales håndvask. Men bruk aldri tørketrommel til badetøyet, sier Skaar til NRK.no.

Hennes råd er å helle litt flytende vaskemiddel i en bøtte med lunkent vann. Vask så bikinien eller badeshortsen ved å røre rundt i vannet, enten med en sleiv eller ved bruk av hansker.

– Her er det viktig at du ikke lar badetøyet ligge i bløt, men tar det opp etter vask og skyller det godt.

Skaar slutter seg til forsker Ingun Grimstad Klepps oppfordring:

– Heng vasken gjerne ut til tørk, men unngå sollys.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)