Hopp til innhold

Solkremtabben som kan skade kroppen

Mange bruker solkremen uriktig. Den største feilen er å smøre seg inn med altfor lite krem, mener eksperter. Og faktor 15 er tilstrekkelig for de aller fleste.

Krem

Hvis du ikke bruker denne mengden solkrem hver gang du smører deg inn, blir beskyttelsesfaktoren vesentlig redusert.

Foto: Tor Risberg / NRK

Selv om du bruker solkrem med høyeste faktor, er du dårlig beskyttet hvis du ikke smører deg inn med tilstrekkelig mye.

Et tynt lag solkrem med faktor 50 vil i praksis bare ha en beskyttelsesfaktor på omkring tre til fem, ifølge toksikolog Ewa Daniél i Astma-Allergi Danmark.

– Og et tynt lag faktor 15 tilsvarer kun faktor to eller tre, sier hun til Informationscenter for Miljø & Sundhed.

– Effekten blir kraftig redusert hvis du bruker for lite solkrem, bekrefter seniorforsker Lill Tove Nilsen i Statens strålevern.

– Det største problemet når man beskytter seg mot solbrenthet er ikke hvilken faktor kremen har, men at man bruker for lite av den, sier hun til NRK.no.

Når du har badet, eller svetter mye, bør du smøre deg inn på nytt. Med like mye krem. Det kan bli en utfordring for lommeboka .

Faktor 15 for de fleste

Lill Tove Nilsen, forsker i Statens Strålevern

Mengden solkrem er viktigere enn faktoren, sier seniorforsker Lill Tove Nilsen i Statens strålevern.

Foto: Statens Strålevern

Strålevernet mener at faktor 15 er tilstrekkelig for å beskytte de vanlige hudtypene, når man oppholder seg i lavlandet i Norge.

– Vi anbefaler faktor 15 til folk flest, blant annet fordi det gjør det enklere å velge krem. Noen er usikre på hva de bør bruke, men det viktigste er altså at de bruker tilstrekkelig mye og husker å smøre overalt.

– Forskjellen er ganske stor mellom de aller laveste faktorene og middels faktor 15 til 20. Men beskyttelsen flater ut hvis man velger enda høyere faktor, sier Lill Tove Nilsen.

Også Astma- og Allergiforbundet (NAAF) mener at faktor fra 15 til 20 er et greit valg for de aller fleste.

– Men forutsetningen er altså rikelig med krem. Både vi og Kreftforeningen anbefaler 40 milliliter til voksne og 20 ml til barn hver gang man smører seg inn, sier seniorrådgiver Grethe Amdal i NAAF.

Dosen for voksne tilsvarer omtrent en håndfull krem.

– Mange tenker nok at de kan bruke mindre krem hvis de velger høy faktor som 50. Men det er altså feil. Vi anbefaler også å velge uparfymert solkrem, sier Amdal til NRK.no.

LES OGSÅ:

Sol og eksem

Sol og saltvann er gunstig hvis man har eksem. – Men da er det ekstra viktig å ikke bli brent. Solbrenthet øker kløen og forverrer eksemet, forteller Amdal.

Hun minner også om at de som bruker kortisonkrem mot eksem, ikke bør bruke dette før soling.

– Kortisonet inaktiveres av solskinn. Derfor bør man vente med kortison til sola er gått ned, sier hun.

Når sola blir sterkere

Badeferie

Under Sydens sol bør kremen ha høyere faktor enn solkremen du bruker hjemme.

Foto: Maria Elsness / NRK

Rådene om middels faktor gjelder for lavlandet i Skandinavia. Både Strålevernet og NAAF understreker at du bør velge solkrem med høyere faktor enn 15/20 i fjellet og under andre himmelstrøk der sola er sterkere enn hos oss.

Der er det også ekstra viktig med gode solbriller, og gjerne såkalt solblokk på leppene.

Lill Tove Nilsen i Strålevernet minner om at det uansett er viktig å smøre seg inn flere ganger så lenge man er i sola. – Det er det mange som glemmer, tror hun.

– Bør være lett å påføre

Nilsen mener at brukervennlighet er et annet viktig stikkord når man kjøper solkrem. – Den bør være lett å smøre inn i huden.

– Derfor kan solspray kan være et smart valg. Spray gjør det lettere å fordele beskyttelsen over hele kroppen.

– Men personlig ville jeg også ha smurt den inn med hånda etter spraying, slik at beskyttelsen ikke bare blir liggende utenpå men faktisk trekker inn i huden og jeg er sikker på å ha nådd over alle steder på kroppen, sier Nilsen.

– Husk også å beskytte spesielt utsatte områder som ører, nese, skuldre og panne. Og hodebunnen for dem med lite hår. Og så er det absolutt lurt å ta noen pauser vekk fra de sterkeste solstrålene og å ta på seg klær og en solhatt. Det gir enda bedre solbeskyttelse, legger hun til.

Begge ekspertene fraråder at barn under seks måneder oppholder seg i sterkt solskinn overhodet.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)