Olabukse - Det er ikke bare bare å skulle passe på de nye denimbuksene.Colourbox

Det er ikke bare bare å skulle passe på de nye denimbuksene.

Foto: Colourbox

– Ikke vask dongeribuksa

Du bør heller fryse eller lufte denimbukser i stedet for å vaske dem, råder butikkene. Men hvor skitten kan buksa bli?

– Noen bruker buksene i 15 måneder før de vasker dem, forteller Jens Olav Dankertsen, eier av den nyoppstartede jeansfabrikken «Livid Jeans» i Trondheim.

Jens Olav Dankertsen - Jens Olav Dankertsen lager dongeribukser i Trondheim. - Foto: Ole Aleksander Ekker /

Jens Olav Dankertsen lager dongeribukser i Trondheim.

Foto: Ole Aleksander Ekker

Jens Olav jobber også på Carlings i Trondheim, og har lang erfaring med behandling av dongeribukser.

– Det er så mye friksjon i vaskemaskinen mellom klærne som ligger der at det sliter veldig på denimbuksene. I utgangspunktet burde du vaske de så lite som mulig.

Det er spesielt ubehandlede jeans som skal få god tid til å forme seg etter din kropp og få være i fred fra vaskemaskinsgapet. Jens Olav mener det finnes gode alternativer til å bruke maskinen.

– Det er ikke så uhygiensk å vente en måned med å vaske jeansen. For å få vekk vond lukt kan du bare hive dem i fryseren.

– Deretter lar du dem lufte seg. Jeg pleier alltid å henge mine på badet for lufting. Men jeg vasker buksene mine når de begynner å lukte, avslutter Jens Olav.

– Høres litt ekkelt ut

Andreas Frans Radtke - Smittevernoverlege Andreas Radtke ved St. Olavs hospital er skeptisk. - Foto: Jørgen Pettersen / NRK

Smittevernoverlege Andreas Radtke ved St. Olavs hospital er skeptisk.

Foto: Jørgen Pettersen / NRK

– Det virker ikke spesielt renslig, sier Andreas Radtke, Smittevernoverlege ved St. Olavs hospital i Trondheim.

Overraskende nok er ikke frysing så dumt i følge smittevernsoverlegen.

– Det er en god del bakterier som ikke tåler frysing, så du vil nok redusere bakterieantallet, mener Radtke.

Han tror heller ikke det vil få noen helsemessige følger og gå rundt med litt møkkete olabukser.

– Det vil ikke øke sjansene for å bli syk eller å få infeksjoner.

Men hva med for eksempel underlivsbakterier?

Så lenge du ikke bytter gamle bukser med andre så skal nok det gå helt fint. Jeg tror nok allikevel folk ikke vil ønske å være i nærheten av deg. Buksene lukter nok ganske fælt etterhvert.

Bakende - Det er ikke bare bare å skulle passe på de nye denimbuksene. - Foto: gettyimages /

Det er ikke bare bare å skulle passe på de nye denimbuksene.

Foto: gettyimages

Livsstil:

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Alkohol gjør noe med stemningen og er en naturlig del av mange sosiale settinger. Men hvor går grensen mellom å like alkohol og å være alkoholiker? Og hvorfor er det så vanskelig å være ærlige når vi synes noen drikker for mye, spør programleder Helene Sandvig. Programleder Truls Pedersen lærer knep for å klatre bedre. Klatrer Tina Johnsen tar han med på bratte utfordringer innendørs og ute i naturen. Hvor ofte trenger man egentlig å vaske håret med shampoo? "No poo" - alternativene til hyppig shampoobruk brer om seg.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)

TV og radio

Kan fire vanlige mennesker lære å bli lykkeligere i løpet av fire måneder? I siste episode får vi svaret. Veileder og lykkeforsker Lisa Vivoll Straume møter Aina, Stål, Kristan og Stine en siste gang for å oppsummere hvordan reisen har vært. Det blir mange sterke tilbakeblikk for deltagerne, som forteller om det de har lært. Norsk livsstilserie. (8:8)
Br. helseserie. Skjeve bryster, en vridd penis, kviser i hodebunnen og en rumpe som verker, står på legenes arbeidsliste i dag. Dawn og Pixie stiller opp til mammografi for å finne ut hvilken metode som fungerer best til å oppdage brystkreft i en tidlig fase. Dessuten får vi høre hvordan det er å leve med narkolepsi. (Embarrassing Bodies) Sesong 4A (8:9)
Samer og norsk nasjonsbygging. Ufør 50 år.