Altinn frykter ikke skatte-kollaps

Altinn-direktør Kjersti Lauritzen garanterer at internettportalen ikke vil få samme problemer i år, som da selvangivelsen ble lagt ut i fjor.

Altinn er nede

Kollapsen hos Altinn skapte stor frustrasjon for ett år siden.

Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

I mars i fjor brøt Altinn regelrett sammen da skattyterne skulle sjekke egen selvangivelse.

Alle så navn og personnummer

Glippen førte til at opplysninger om en skattyter fra Oslo ble tilgjengelig for flere enn skattyteren selv.

– Folk fikk se navn og fødselsnummer, og noen så også navn og fødselsnummer til ektefellen. Det ble altså vist noen personopplysninger, men de var ikke sensitive, det har vi sjekket med Datatilsynet, sier Altinn-direktør Kjersti Lauritzen til NRK.no.

– Jeg kan garantere at de samme feilene som oppsto i fjor, ikke vil oppstå i år, legger direktøren til.

Torsdag deltok hun på seminar i regi av Skatteetaten, for blant annet å redegjøre for hvilke endringer og tiltak Altinn har truffet for å møte det forventede presset mot portalen når selvangivelsen legges ut 19. mars.

– Selv om vi hadde et tilfelle med en åpen selvangivelse på nett, var det ingen som kunne se selve selvangivelsen til denne personen. Vi synes hendelsen var alvorlig og beklager sterkt at det skjedde, sier presiserer hun.

– Ikke nervøs

Kjersti Lauritzen

Altinn-direktør Kjersti Lauritzen kan ikke garantere 100 prosent at ingen problemer oppstår, men frykter ikke kollaps i datasystemet som i fjor.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Den konkrete feilen som skapte treghet i systemet i fjor og førte til sammenbrudd, er identifisert og rettet, forsikrer Lauritzen.

I tillegg er systemet ettergått med lys og lykte for å identifisere mulige områder hvor det kan tenkes å oppstå problemer. Der slike mulige områder er funnet, er tiltak truffet.

Tekniske løsninger som kan tenkes å skape flaskehalser, er identifisert og erstattet med nyutviklede løsninger. Og serverkapasiteten er oppgradert og økt, forteller Altinn-direktøren.

Omfattende tester

– På toppen av det hele er grundige ytelsestester gjennomført med gode resultater, sier Lauritzen.

Likevel vil hun ikke garantere 100 prosent at problemer ikke vil oppstå.

– Alle som arbeider med tekniske løsninger, er klar over at endringer kan medføre feil. Men vi er godt forberedt til 19. mars, sier Altinn-direktøren, som forsikrer at hun ikke er nervøs før den store dagen.

Utvidet med Bank-ID

På seminaret deltok også Difi.

– Vi har et direkteansvar for påloggingen folk møter når de skal logge seg inn for å sjekke selvangivelsen elektronisk, sier avdelingsdirektør Tone Bringedal til NRK.no.

Id-porten til Difi er statens felles innlogging for offentlige tjenester, med blant annet Min ID og Buypass.

– Fra november i fjor ble også innlogging med Bank ID mulig, en tjeneste som 2,8 milioner har, forteller Difis fagdirektør Tor Alvik til NRK.no.

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)