NRK Meny
Normal

– Noen burde være flaue i dag

Rådgiver i personlig økonomi Carsten O. Five mener Skatteetaten burde legge hele prestisjesystemet Altinn på is til det virker.

Carsten O. Five

– De som har ansvar for systemet burde være veldig flaue i dag, sier Five, som er tidligere redaktør av tidsskriftet Dine Penger.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Ove Skåra, informasjonsdirektør i Datatilsynet

- Mannen fortjener en skikkelig unnskyldning, sier Ove Skåra.

Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen
– De som har ansvar for systemet burde være veldig flaue i dag, sier Five, som er tidligere redaktør av tidsskriftet Dine Penger.

Tirsdag ble systemet stengt etter at mange opplevde å bli logget inn som en annen person da de skulle sjekke ligningen.

En 36 år gammel mann fikk blottlagt personopplysninger via portalen, ettersom en rekke personer havnet på hans profil da de forsøkte å logge seg inn tirsdag.

– Dette er veldig ille. En slik datasvikt går på personvernet løs. Personer får brettet ut informasjon som er uønsket, sier Five.

Krisemøte

Tirsdag kveld ble alle ansatte hos Brønnøysundregistrene kalt tilbake på jobb og ledelsen satt i krisemøte for å vurdere hvor stor skade som har skjedd.

– Dette er en svært alvorlig situasjon som vi nå prøver å få oversikt over. Noen opplever å komme seg inn som en annen bruker enn seg selv, sier kommunikasjonsdirektør Mette Siri Brønmo i Brønnøysundregistrene til NRK.

Det offentliges nye nettportal for elektroniske skjemaer, Altinn II, ble lansert med brask og bram i juni 2010, etter at den originale versjonen hadde vært i drift siden 2003.

Det offentlige skulle spare minst 9 milliarder kroner på å sentralisere kommunikasjonen via Altinn, ifølge estimater fra analyseselskapet Metier.

Næringsminister Trond Giskes statssekretær Halvard Ingebrigtsen sa til It-avisen Teknisk Ukeblad at prosjektet har kostet 1 milliard kroner.

«Same procedure as last year»

Også i fjor knelte systemet fordi den ikke taklet pågangen.

Five synes myndighetene burde legge hele systemet på is, til de klarer å utvikle et som fungerer som det skal, og at folk og politikere nå burde kreve at staten setter av de midlene som trengs for at systemet skal virke.

– Det kommer inn så mye skattepenger at det burde være penger til et ordentlig system, konkluderer penge-rådgiveren.

– Mannen fortjener en unnskyldning

Informasjonsdirektør Ove Skåra mener at svikten ikke har medført stor fare for 36-åringen hvis personlige opplysninger som personnummer ble blottet på nettet.

– Det er ingen stor risiko involvert, men det er en stor krenkelse. Mannen fortjener en skikkelig unnskyldning, sier Skåra til NRK.

Han sier det er viktig at feilen i systemet følges opp og repareres.

– Dette er en alvorlig feil som kan ha konsekvenser for en enkeltperson. Men i så store systemer som Altinn vil det kunne oppstå svikt som dette. Slikt skjer fra tid til annen, store systemer er sårbare, sier Skåra.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger