Hopp til innhold

Fem veier til lavere skatt

Få timer igjen til selvangivelsen skal leveres. – En ekstra sjekk nå kan være årets best betalte minutter, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen.

Penger

Selv om det er kjedelig, er det ofte lønnsomt å bruke tid på selvangivelsen.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

TEMASIDE: Alt om selvangivelsen

Rolf Lothe

Sjekk hvor mye det står du har betalt i skatt, og kontroller beløpet med tallet på lønns- og trekkoppgaven. Spesielt dersom du har flere arbeidsgivere, sier Rolf Lothe fra Skattebetalerforeningen.

Foto: Bo Mathisen
MAGNE GUNDERSEN

Den lille tiden det tar å sjekke selvangivelsen kan få frem fradragene som finansierer sommerferien, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX
Dame med lyst hår og hvit skjorte foran oransje vegg.

Med en ekstra sjekk kan du kanskje lindre baksmellen din eller få igjen mer ved å få med skattefradrag du har rett på, sier Silje Sandmæl fra DNB.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

– Det kan gi god avkastning å bruke litt tid på selvangivelsen fordi de fleste nok har flere fradrag som ikke er ferdigutfylt, sier Rolf Lothe, fagsjef i Skattebetalerforeningen til NRK.no.

Har du fått baksmell, kan det hende du kan snu den.

Viser den foreløpige beregningen at du har penger til gode, kan du likevel ha krav på mer.

– Det er mange fradrag å finne, og mange penger å spare. En ekstra sjekk nå kan være årets best betalte minutter, sier Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank 1 til NRK.no.

Sjekk fjorårets selvangivelse

– Jeg tror færre sjekker selvangivelsen fordi den kommer ferdig utfylt. Men ikke stol på at alt stemmer. Det er faktisk din plikt å kontrollere at alt er riktig, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB til NRK.no.

Har du dårlig tid, hvilket de fleste som tar frem selvangivelsen først nå har, er en rask måte å sammenligne selvangivelsen med tidligere utgaver.

  • Sjekk hvilke endringer du gjorde da, og gjør det samme nå.
  • Deretter bør du tenke etter om noe har endret seg fra i fjor i forhold til bosted, arbeidssituasjon, ekteskap eller barn.

NB: Post 5.0 kan redde deg fra skattesmell

Fempunktssjekklisten

EN: – Det kan være lønnsomt å fylle ut Fradragsveilederen på Skatteetatens sider, oppfordrer Sandmæl.

Da vil du få opp hvilke fradrag som kan være aktuelle for deg.

TO: Fradragsveileder for enkeltpersonforetak gir deg oversikt over de vanligste utgiftene et enkeltpersonforetak kan trekke fra på skatten, for eksempel utgifter til bruk av bil, mobil, bredbånd og hjemmekontor.

TRE: Pendlerveiviser og – kalkulatoren gir deg svar på om du defineres som pendler eller ikke, og dermed ha krav på fradrag.

FIRE: Reisefradragskalkulatoren skal hjelpe deg å beregne hvor mye du eventuelt kan få trukket fra på skatten for reiser mellom hjem og jobb.

FEM: Ektefeller kan spare mye bare ved å flytte opplysningene på postene seg imellom.

– Mange har spart veldig mye med noen få endringer, og ektefeller bør derfor undersøke om de har noe å tjene på dette, sier Rolf Lothe.

Rekker du ikke gå gjennom dette før leveringsfristen ved midnatt? Du kan alltids be om utsettelse.