«Junkfood» gir dårlig sperm

Menn som spiser mye «fastfood» får dårligere sædkvalitet, viser ny amerikansk forskning.

Mann spiser hamburger

Transfettsyrene i hamburgere kan føre til lavere sædkvalitet hos menn.

Foto: Colourbox

Spiser menn mye pizza, hamburgere og chips, har de gjerne dårligere spermkvalitet enn andre menn, skriver fpn.dk.

LES OGÅ:

Færre sædceller

Årsaken til at «junkfood» gir dårlig sperm, er transfettsyrene i maten. Antall sædceller har en betydning for mannens fertilitet.

Amerikanske forskere fra Harvard University har undersøkt 33 menn, og påviste at de som hadde flere transfettsyrer i spermien, hadde en lavere konsentrasjon av sædceller.

I tillegg kan transfettsyrene være med på å forhøye kolesterolet i blodet, som igjen kan øke risikoen for å få hjerte- og karsykdommer.

Les også: - Bisfenol A skader sædkvaliteten

Skal forske mer

- Våre resultater viser at et høyere inntak av transfettsyrer har en forbindelse med lavere sædkonsentrasjon. Men det er umulig å si hvor mye de må få i seg før effekten kan ses, eller hvor lang tid det går før effekten kan ses i sædkonsentrasjonen, sier Jorge Chavarro fra Harvard University om undersøkelsen.

Derfor skal de nå gå i gang med en større undersøkelse for å kunne dokumentere resultatene.

Tidligere undersøkelser på kvinner stemmer med resultatene fra denne undersøkelsen, som har vært publisert i tidsskriftet Fertility and Sterility.

Les også: Bedre sædkvalitet med grønnsaker

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.