- Bisfenol A skader sædkvaliteten

Nå viser en forskningsstudie at det hormonforstyrrende stoffet bisfenol A, som finnes i en rekke forbrukerprodukter, kan ha en negativ virkning på sædkvaliteten hos voksne.

Sæd

En undersøkelse ved universitetet i Michigan, USA, viser en mulig sammenheng mellom konsentrasjon av bisfenol A i urinen og dårlig sædkvalitet.

Foto: Aksel Øye / SCANPIX DANMARK

Miljøgiften bisfenol A (BPA) finnes i en rekke forbrukerprodukter som vi omgir oss med:

Bisfenol A i skrulokk på barnemat

Bisfenol A i kvitteringer fra butikken

Bisfenol A i tåteflasker og narresmokker

Bisfenol A i hermetikkbokser, lim, lakk og maling

Danmark og Canada har allerede innført forbud mot stoffet som blant annet brukes i narresmokker og tåteflasker. Sverige kommer nå etter. Men i Norge lar et forbud foreløpig vente på seg.

- Det er mye dokumentasjon som skal på plass, før det kan tas en vurdering om et eventuelt forbud, forklarte seniorrådgiver Ann Kristin Larsen i Klima- og forurensningsdirektoratet til NRK.no tidligere denne måneden .

Norske myndigheter har derfor bestemt seg for å vente på en EU-avgjørelse om en mulig regulering av bisfenol A.

En EU-avgjørelse var ventet allerede i høst, men foreløpig har ingenting skjedd.

Dårligere sædkvalitet

Hittil har bekymringen for bisfenol A først og fremst vært knyttet til mulige helseskader hos barn.

Nå viser en amerikansk forskningsstudie fra universitetet i Michigan at miljøgiften hoper seg opp i kroppen og kan påvirke reproduksjonsevnen hos voksne.

Forskerne undersøkte 190 menn som var henvist til en fertilitetsklikk for undersøkelse på grunn av barnløshet.

LES OGSÅ: Forbrukerrådet krever forbud mot BPA

Skade på DNA

Mengden bisfenol A i mennenes urin ble målt, og samtidig ble sædcellenes utseende og bevegelighet undersøkt, samt graden av skade på DNA i sædcellene.

  • I 89 prosent av urinprøvene kunne forskerne påvise spor av miljøgiften
  • Samtidig fant de en sammenheng mellom konsentrasjonen av bisfenol A i urinen og skade på sædcellene
  • For mennene med de høyeste konsentrasjonene, var sædcellene i gjennomsnitt 23 prosent dårligere og det var 10 prosent flere skader på arvematerialet, enn hos mennene med de laveste mengdene av stoffet i urinen.

Forskerne understreker at antallet deltakere i studien er for lite til å trekke bastante konklusjoner og at det trengs videre forskning.

LES OGSÅ: Norske menn har dårligst sæd

Livsstil:

Folkeopplysningen vil undersøke hvor kildekritiske vi er til ekspertene som presenteres i media daglig. De har derfor iscenesatt en debatt, der en skuespiller uttaler seg om et emne han ikke har faglig kjennskap til. Formålet med eksperimentet er å se om det er mulig å fremstå som en troverdig ekspert, uten å kunne stort om emnet som diskuteres. Debatten blir vist til studenter på Ås. Lar de seg lure?

Ville du blitt lurt av denne «eksperten»?

«Eksperter» forklarer og debatterer i media daglig. Slik sjekker du hva de egentlig kan.

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)