Hopp til innhold

Norden har dårlig sperm

Mannen burde slutte å røyke minst tre måneder før dere skal ha barn, råder forskere.

Sædceller

En av fem norske menn har en spermkvalitet under grensen WHO mener er assosiert med redusert fruktbarhet.

Foto: Matthias Kulka / Matthias Kulka / Masterfile

Folkehelseinstituttet (FHI) har sammen med universitetene i Bradford i Nord-England, Belfast i Nord-Irland og Maastricht i Nederland, undersøkt sammenhengen mellom miljø, livsstil og skader på spermier.

Det er avdelingsdirektør Gunnar Brunborg og stipendiat Ville Sipinen som har forsket på dette.

Resultatene både fra Folkehelseinstituttet og andre forskningsgrupper, viser at DNA-skader i sperm har stor betydning for både fertilitet og det fødte barnet.

Gunnar Brunborg

Gunnar Brunborg, avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet.

Foto: Pressebilde

- Slike skader kan være vanskelig å oppdage. Vi kjenner oftest ikke årsakene til at spermien er skadet slik at den får lavere fertilitet, sier Brunborg til NRK.no.

Dårlig i Norden

Flere forskergrupper har funnet at spermkvaliteten hos vestlige menn ikke er bra.

Spesielt ikke i Norge og Danmark. En av fem norske menn har en spermkvalitet under grensen Verdens helseorganisasjon (WHO) mener er assosiert med redusert fruktbarhet.

- WHO har en testmetode for spermkvalitet som går på å telle antall sædceller per milliliter, se på hvordan de ser ut og hvor fort og målrettet de svømmer. Den metoden viser seg å ikke være god nok i alle sammenhenger, forklarer Brunborg.

Spermen er bedre både i Sverige og Finland.

- Det er flere forskningsmiljøer som har funnet ut at spermen er dårlig hos nordmenn og dansker, men vi vet ikke hvorfor den er dårlig, legger han til.

Les også: Flere misdannelser med prøverør

DNA-skader

Brunborg forteller at det er slitsomt for kvinnen å gjennomføre assistert befruktning. Det har derfor stor nytteverdi å kunne vurdere hvilken sperm som har gode sjanser til å føre til en vellykket befruktning

- Vi har deltatt i en eksperimentell studie for å se om man kan klare å se forskjell på sperm som fungerer i assistert befruktning og ikke. Vi kan nå si i noe større grad hvilken sperm som vil egne seg i assistert befrukting, mener forskeren.

Laboratorieforsøk av denne typen utnyttes av fertilitetsklinikker, for eksempel i Nord-Irland.

- Den endelige nytten av dette vil være å bli skikkelig god til å vurdere hvilken sperm man kan satse på, men det gjøres ikke i dag, sier han.

Eldre foreldre

Gjennomsnittsalderen til både mor og far som førstegangsfødende er økende.

Dette i seg selv betyr lavere fertilitet.

Assistert befruktning blir stadig vanligere, men når svangerskapet likevel uteblir, kan det skyldes mannen. Dette til tross for at spermiene ser normale ut ved WHOs testmetode.

De kan ha skader i arvestoffet DNA som gjør at det befruktede egget ikke kan utvikle seg normalt.

- Det er forbausende hvor mye sperm tåler. Men om vi sammenligner spermprøver fra røykere og ikke-røykere, finner man ganske betydelige forskjeller i røykernes disfavør. Et godt råd til mannen som vil bli pappa: Slutt å røyke i god tid før unnfangelsen, avslutter Brunborg.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Les også: Dyrket sæd i laboratorium

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)