Hopp til innhold

Unngå å snuble i skattefellene

Det dummeste du gjør, er å stole på selvangivelsen. Selv om den er forhåndsutfylt er det bare du som er ansvarlig for at den er korrekt.

Skattefeller

Å få igjen på skatten betyr ikke at du kan la være å sjekke alle postene. Den største feilen du gjør, er å godta beregningene til Skatteetaten.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

– Ikke la deg lure av at du får igjen penger, det er det skattemyndighetene legger opp til, sier Gry Nilsen, advokat og fagsjef i Skattebetalerforeningen til NRK.no.

«Alle får igjen»

Veldig mange av dem som får tilbake penger, sier seg fornøyd med det uten å gå gjennom selvangivelsen.

Det er kanskje den største feilen du gjør.

– Når Skatteetaten utarbeider skattekortet ditt tar de godt i, for å sikre seg at de får inn tilstrekkelig skatt. De vil sørge for at arbeidsgiver trekker det de skal og gjerne litt ekstra, forklarer Nilsen.

Det å få igjen på skatten er altså en normal situasjon.

– Du går glipp av tusenlapper hvis du ikke går gjennom selvangivelsen, understreker hun.

Skattekortet for 2011 er basert på opplysninger helt tilbake til 2009. Har du for eksempel gått opp i lønn etter dette, trekker du sannsynligvis for lite i skatt.

(Artikkelen fortsetter under bilde)

Baksmell

Her viser den foreløpige beregningen baksmell på henholdsvis 41.816 kroner og 77.357 kroner, som følge av for liten trekkprosent.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Du kan få straffeskatt

Gry Nilsen

Ungdommer med flere arbeidsgivere har ofte stor tiltro til systemet, og går ut i fra at selvangivelsen er korrekt.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK
Øyvind Strømme

Det er kjempeviktig at alle sjekker selvangivelsen. Det skjer feil, det vet vi jo, sier Øyvind Strømme.

Foto: Skatteetaten

Unnlater du å føre opp skattepliktige inntekter i selvangivelsen, blir du straffet om dette blir oppdaget.

– Å glemme å føre opp lønn er et typisk eksempel. Hvis arbeidsgiver sender inn lønns- og trekkoppgave for sent til at lønnen kommer med i selvangivelsen, er skattemyndighetene klar over at du har mottatt lønnen. Du har likevel plikt til å føre opp lønnen i selvangivelsen, advarer skatteeksperten.

– De vi oppdager feil på får tilleggsskatt. Det kommer an på graden av feil hvor mye tilleggsskatt de får, men det er enten 30 eller 60 prosent, sier Øyvind Strømme, direktør i Skattedirektoratet til NRK.no.

Du som har fastlønn og én arbeidsgiver, har sannsynligvis god kontroll på hva du tjener. Men det er mange, særlig studenter, som har flere arbeidsgivere. Da må du holde tunga rett i munnen.

– Sjekk at inntekten fra samtlige arbeidsgivere står oppført, og at den stemmer med lønns- og trekkoppgaven du skal ha fått i posten, oppfordrer Nilsen.

– I fjor ila vi tilleggsskatt på mange tusen personer, men vi oppdaget feil hos mange flere. Vi gjør rettelser i milliardklassen, men ilegger ikke tilleggsskatt på så mange, legger Strømme til.

Eksempler på ting du kan få tilleggsskatt for:

  • Ikke ført opp lønn fra alle arbeidsgivere
  • Ikke oppgitt firmabil som brukes privat
  • Ikke ført opp skattepliktige leieinntekter
  • Ikke opplyst om skattepliktig gevinst ved salg av bolig eller feriehus
  • Ikke gitt opplysninger om bankkontoer, lønn eller feriebolig i utlandet
  • Ikke opplyst om hobbyer som over tid har utviklet seg til å bli til skattepliktig virksomhet, for eksempel blogger med omfattende reklameinntekter.
  • Gevinst ved salg av aksjer (Gevinst eller tap ved salg av aksjer registrert i Aksjonærregisteret er forhåndsutfylt fra og med i år, men gevinster fra salg i romjulen 2011 er ikke kommet med)

– Tilleggsskatten kommer i tillegg til den vanlige skatten. Hvis du skal betale 10.000 kroner i ordinær skatt, må du altså betale 3000 kroner i tillegg ved 30 prosent tilleggsskatt, og 6000 kroner i tillegg ved 60 prosent tilleggsskatt, eksemplifiserer hun.

Feilene forfølger deg

Det er heller ikke slik at dersom du «har lurt» Skatteetaten ett år, så slipper du unna for alltid.

– Har du gitt uriktige eller ufullstendige opplysninger kan skattemyndighetene endre inntil ti år tilbake i tid. Det vil si at hvis det i år oppdages at du ikke førte opp en inntekt på 100.000 kroner i 2006, vil skattemyndighetene ta opp ligningen, ilegge tilleggsskatt, og du vil få plikt til å betale renter av skattebeløpet, understreker Gry Nilsen.

Heldigvis skal det mye til før de går ti år tilbake i tid, som oftest et det bare to eller tre år.

– Jo grovere feil vi oppdager, jo lenger graver vi, men vi ser det altså litt an. Det er heller ikke alltid vi går tilbake, det hender vi bare retter feilen. Er det en feil som gagner skatteyter går vi lenger tilbake enn om det er en feil som ikke gagner ham, opplyser Strømme.

Hvis du derimot har glemt å føre opp et fradrag, er det vanligvis bare mulig å få endret tre år tilbake i tid. Hvis dette er første gang du går skikkelig gjennom selvangivelsen har du mulighet til å rette opp feil for både 2011, 2010 og 2009.

– Før opp fradragene for 2011 på selvangivelsen. Har du glemt fradrag i fjor og i forfjor er det mulig å be om å få tatt dette med som fradrag ved ligningen for i år hvis ikke beløpene er for høye. Du har ikke noe krav på få tatt med fradrag for tidligere år, men lager du en ryddig oversikt og legger ved dokumentasjon, er det innsatsen verdt å prøve, foreslår Nilsen.

Reisefradrag og skatteklasse

Som enslig forsørger lignes du i skatteklasse 2. Men dersom du gifter deg eller får barn med den nye samboeren din, er du ikke lenger enslig forsørge.

– Både ekteskap og barn er opplysninger skattemyndighetene sitter på, så det er sjelden du er satt i skatteklasse 2 uten å ha krav på det, beroliger Nilsen fra Skattebetalerforeningen.

Har du et forhåndsutfylt reisefradrag i selvangivelsen, bør du sjekke dette dersom du eller jobben har ny adresse, eller du har skiftet jobb.

– Kortere reisevei kan utgjøre en stor forskjell i reisefradraget. I noen tilfeller kan det hende at du ikke lenger har krav på reisefradrag, minner hun om.

Det Skatteetaten kontrollerer, er også de vanligste feilene.

– Det er mange som glemmer å sjekke enkelte opplysninger, men de aller fleste sjekker selvangivelsen. Vårt inntrykk er at det gjøres feil og at mange ikke fører opp alle opplysningene, men det er mer uvitenhet enn bevisste feil. De fleste ønsker nok å gjøre det så korrekt som mulig, tror Øyvind Strømme fra Skattedirektoratet.

Betal tidlig, unngå renter

Baksmell kan endres til penger til gode, så sant du finner feil eller flere fradrag å føre opp.

Men dessverre er baksmellen reell for noen, og da bør du tenke over når du betaler den.

Betalingsfristen er ikke før til høsten, og skylder du mer enn 1000 kroner kan du dele opp betalingen i to. Men du kan betale tidligere, for å unngå renter.

– Ved å innbetale tilleggsforskudd før 31. mai for å slippe renter. Da betaler du inn til det kontonummeret som står under «Foreløpige beregningen av skatter og avgifter 2011» som ligger ved selvangivelsen, forklarer Nilsen.

Renten på restskatten er ganske lav, men skylder du mye kan det fort bli penger av det.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)