Hopp til innhold

Slik unngår du tilleggsskatt

Når fristen går ut i kveld, er du selv ansvarlig for at selvangivelsen er riktig. Er den ikke det, risikerer du opptil 60 prosent tilleggsskatt.

Selvangivelsen
Foto: Ronny Reierstad / NRK

Når selvangivelsen blir sendt ut fra Skatteetaten, er du selv ansvarlig for å sjekke at alle opplysninger er korrekte.

Du skal også påføre manglende opplysninger. Dersom du unnlater å korrigerer feil eller mangler, kan du bli ilagt tilleggsskatt.

De vanligste ”feilene”

Gry Nilsen

Gry Nilsen, advokat og konstituert administrerende direktør i Skattebetalerforeningen.

Foto: Bo Mathisen

Gry Nilsen, advokat og konstituert administrerende direktør i Skattebetalerforeningen, forteller at en av de vanligste syndene er å ikke opplyse om at man har leid ut en bolig.

- Om man ikke opplyser om en gevinst på et valutalån, kan også dette føre til tilleggsskatt.

Skatteetaten opplyser at de kan ilegge mellom 15 og 60 prosent tilleggskatt. Dette vurderes fra sak til sak.

- Alle forhold som påvirker at Skatteetaten utligner for lav skatt kan føre til at man blir pålagt tilleggsskatt. Det kan for eksempel være at man ikke fører opp gevinst ved salg av aksjer eller ikke har oppgitt riktig lønn eller arv, sier Eva Karin Dahle Rabben, kommunikasjonsrådgiver i Skatteetaten.

Eva Karin Dahle Rabben

Eva Karin Dahle Rabben, kommunikasjonsrådgiver i Skatteetaten.

Foto: Pressebilde

Hun legger til at de ikke kan si noe spesifikt om hvor grov forsømmelsen må være for å bli anmeldt. Det blir vurdert i hver enkelt sak.

Blir kontrollert

- Feilene oppdages ofte ved at skattemyndighetene plukker ut enkelte grupper for kontroll, for eksempel sjekker pendlere ett år, og de med store sykdomsutgifter et annet år, sier Nilsen.

- Alle selvangivelser er i utgangspunktet gjenstand for automatiske kontroller, i tillegg til at det utføres kontroller på enkelte grupper. Det tas også stikkprøver, forteller Dahle Rabben.

Dersom du blir kontrollert, startes en prosess som går over lang tid.

Lise Halvorsen

Lise Halvorsen, informasjonsdirektør i Skatteetaten.

Foto: Pressebilde

- Det er en prosess med saksbehandling, og du får et eget vedtak som kommer i posten. Da har du tre uker å betale på, forteller Lise Halvorsen, informasjonsdirektør i Skatteetaten.

Det er ingen regler rundt deling i avdrag, men man kan søke om fordeling dersom man har riktige grunner til det.

- Prosessen varer i flere måneder og du er en del av den i en dialog hvor Skatteetaten etterlyser dokumentasjon du må sende inn, eller konfronterer deg med at de har fått opplysninger fra andre som ikke stemmer med det du har oppført, legger Halvorsen til.

Dersom du ikke leverer selvangivelsn til fristen, regnes den som levert med de forhåndsytfylte opplysningene.

- Du kan risikere å bli pålagt tilleggsskatt dersom opplysningene er uriktige eller ufullstendige. Vi oppfordrer med andre ord alle til å sjekke opplysningene sine og levere innen fristen fredag kveld, avslutter Dahle Rabben.

Les alt om selvangivelsen her.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)