– Nøtter gir mindre dødelighet

Spiste du nøtter i jula? Det bør du i så fall fortsette med, for nøttene kan ifølge en ny undersøkelse redusere risikoen for å dø av alvorlige sykdommer.

Nøtter

Risikoen for å dødelig sykdom ble redusert med 20 prosent hos dem som spiste nøtter daglig i 30 år, ifølge verdens hittil mest omfattende studie.

Foto: Maria Elsness / NRK

Det er velkjent at nøtter har positiv effekt på helsen vår. Flere vitenskapelige studier har for eksempel påvist at såkalt middelhavsdiett minsker risikoen for hjerte- og karsykdommer og diabetes. Dette er kosthold der nøtter, olivenolje, bønner, fisk, frukt og grønnsaker spiller en stor rolle, mens rødt kjøtt sjelden står på menyen.

Nå viser en ny omfattende studie at nøtter kan virke forebyggende også mot andre alvorlige sykdommer. Effekten er faktisk så god at det kan være snakk om 20 prosent reduksjon av risikoen for å dø av hvilken som helst årsak i løpet av en 30-årsperiode.

Den amerikanske studien er den mest omfattende i sitt slag noensinne, skriver Dagens Medisin. For å undersøke en eventuell sammenheng mellom dødelighet og inntak av nøtter, har 76.464 kvinner og 42.498 menn fått kostholdet sitt registrert gjennom 30 år.

Spiste nøtter hver dag

Nøtter

Blant dem som hadde nøtter på menyen én gang i uka, minsket dødsrisikoen med 11 prosent.

Foto: Maria Elsness / NRK

Alle kvinnene som deltok i undersøkelsen er sykepleiere, og mennene har diverse yrker som helsearbeidere. Ingen av dem hadde i utgangspunktet alvorlig kronisk sykdom. Analysen korrigerer for risikofaktorer som røyking, vekt og mosjon.

Resultatet viser at de som spiste nøtter minst syv ganger i uka hadde 20 prosent lavere risiko for å dø av blant annet hjertesykdom, kreft og luftveissykdommer sammenlignet med dem som aldri spiste nøtter. Og effekten er like god fra alle typer nøtter.

Blant dem som hadde nøtter på menyen én gang i uka, minsket dødsrisikoen med 11 prosent.

– Bekrefter at nøtter er sunt

Rune Blomhoff

Ernæringsprofessor Rune Blomhoff anbefaler en liten neve nøtter hver dag.

Foto: Kim Jansson

– Dette er interessante funn. Men de er ikke veldig overraskende, ettersom de peker mot det samme som en rekke tidligere undersøkelser, sier Rune Blomhoff, professor i ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo, til NRK.no.

Han forteller at studien er en såkalt epidemiologisk undersøkelse som alene ikke beviser at nøttene faktisk har en så god effekt på menneskers helse. Men siden andre studietyper også støtter disse funnene, er det god grunn til å tro at nøtter er bra for helsen.

– Det kan være forvirrende at ulike typer studier har forskjellig beviskraft. Men denne nye studien bekrefter resultatene av tidligere undersøkelser som tyder på en klar sammenheng mellom nøtter og helsegevinst, sier Blomhoff.

En neve nøtter hver dag

De offisielle norske kostholdsrådene anbefaler at man spiser 140 gram usaltede nøtter i uka, noe som tilsvarer en liten neve hver dag.

– Men de aller fleste nordmenn får i seg mindre enn dette. Nesten 90 prosent av oss burde spise mer nøtter, sier professoren.

– Kan man få oss i seg for mye?

– Det er lite som tilser at stort inntak er direkte skadelig, bortsett fra at mye nøtter kan gjøre at man går opp i vekt. Alle data tilsier at et moderat og variert daglig inntak av nøtter bare er av det gode. Noe den nye studien bekrefter, sier Rune Blomhoff.

Unntaket er allergikerne, som kan få problemer med kun små nøttemengder. Sammen med skalldyr er nøtter det vanligste problemet blant voksne allergikere.

Hele undersøkelsen er publisert i tidsskriftet The new England Journal of Medicine.

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)