Jo da, det er viktig å kose seg i jula. Og kanskje har du tenkt at tørket frukt – det er jo både godt og sunt! Da må vi dessverre skuffe deg litt nå. Riktignok får du i deg mye fiber, mineraler og næringsstoffer når du spiser tørket frukt. Men disse godbitene er stappet med naturlig sukker, og i mange tilfeller også tilsatt sukker.
– Ja, tørket frukt er noen skikkelige kaloribomber. Dadler inneholder nesten 300 kalorier per hundre gram, mens du får i deg rundt 250 kalorier når du spiser hundre gram fiken, sier Lise von Krogh, ernæringsfysiolog i Bramat.no, til NRK.no.
Og for å si det på en enklere måte:
– Spiser du fire fiken eller åtte dadler, så får du i deg like mye energi som i en halv liter brus, forklarer ernæringseksperten.
- Les også: 3000 kalorier i en julemiddag
Sjekk kaloriinnholdet her:
Tabellen viser at mye tørket frukt og bær inneholder masse kilokalorier (kcal), eller kalorier som vi gjerne sier:
Frisk frukt er bedre
Da er det mye bedre å spise vanlig, frisk frukt. Det tar lengre tid å spise, og du klarer ikke å spise så mange av gangen. Det fort gjort å spise ti tørkede ferskener, men en hel kurv friske ferskener spiser du neppe i én jafs.
– Når frukten tørker, forsvinner 70–90 prosent av vannet og fruktsukkeret konsentreres. Men tørket frukt er uansett et mye bedre valg enn brus, smågodt og annet industrifremstilt godteri. Tørket frukt er både energitett og næringstett, mens godteri bare er energitett, forteller von Krogh.
Fiken inneholder for eksempel veldig mye kalsium, og du får dermed ikke bare i deg tomme kalorier.
– Det eneste av betydning som forsvinner fra frukten i tørkeprosessen er C-vitamin. Fiberinnholdet blir også veldig konsentrert i tørket frukt. Men siden disse godsakene er så veldig rike på sukker, vil jeg ikke anbefale at du koser deg med mer enn en håndfull, sier ernæringsfysiologen.
Med mindre du har med tørket frukt på skitur – da kan du unne deg litt ekstra.
– Jeg alltid har med fiken i anorakken når jeg er ute på ski eller sledetur, røper hun.
- Les også: C-vitamin bremser kreft
Dadler holdt i liv i ørkentransporten
At tørket frukt inneholder masse kalorier har kommet til nytte i mange av opprinnelseslandene.
– Dadler er jo utrolig næringsrike, og det gjorde at det var den store næringskilden for dem som drev med ørkentransport i Nord-Afrika. Både folk og dyr holdt seg mette på karbohydratene i den tørkede frukten, sier Britt Kåsin, informasjonssjef ved Opplysningskontoret for frukt og grønt (Frukt.no).
For å komme seg gjennom ørkenen trenger man mat med mye kalorier.
– Dadler blir fortsatt brukt som kjempeviktig matevne i Nord-Afrika, både som overvintringsmat og ved store transporter, forteller frukteksperten.
- Les også: Heter det mandarin eller klementin?
Eksotisk
Tidligere var fiken og dadler veldig spennende frukt i Norge i julen.
– Tørkede dadler og fiken var virkelig det eksotiske innslaget i julen, det kom jo langveisfra. Vi har lang tradisjon for å sette frem dadler og fiken som snacks i julen, sier Britt Kåsin.
Frukttilbudet i Norge har endret seg enormt.
– Nå importerer vi jo alt som finnes av frisk frukt og bær fra hele verden, og tørket frukt har fått en helt annen posisjon. Det har vært en utrolig utvikling siden 80-tallet, og vi har mye finere fruktfat nå, forteller fruktens dame.
- Les også: Må gå i 12 timer for å miste ribba
Sjekk sukkerinnholdet
Dadler og fiken er ikke tilsatt ekstra sukker. Men Lise von Krogh har sett mye tørket frukt i butikkene som er søtet.
– Jeg ble veldig overrasket, jeg hadde ikke forventet at det skulle være tilsatt så mye sukker. Jeg har for eksempel sett produkter som bare inneholder 60 prosent frukt eller bær. Da er det tilsatt masse sukker, og vinningen går opp i spinningen, sier ernæringseksperten.
Et enkelt tips er at du rett og slett sjekker på pakken hvor mange prosent bær eller frukt det er i produktet.
– Det skal stå oppgitt hvor mange prosent bær det inneholder. Og resten er da stort sett bare sukker. Det beste er å velge tørket frukt uten tilsatt sukker, forteller von Krogh.
Faktarammene øverst til høyre viser deg kaloriinnholdet i populære julekaker og juledrikke.