Hopp til innhold

Hva er mandarin og hva er klementin?

Mandarinen forsvant fra norske butikker for over 20 år siden, likevel tror annenhver nordmann at de spiser mandariner. Men det er klementiner vi kjøper i Norge før jul!

Klementiner

På begge disse bildene er det klementiner du ser. For mandariner finnes omtrent ikke i Norge lenger.

Foto: Maria Elsness / NRK

Hanne Linnert

– I norske kjedebutikker selges ikke mandariner i fersk form. Du kan nok få tak i mandariner i enkelte småforretninger, men importen er minimal, så du skal lete godt, sier Hanne Linnert i Bama.

Foto: Bama
Britt Kåsin

– Utseendet på mandarin og klementin er ikke særlig forskjellig, for det selges så mange ulike sorter klementiner, sier Britt Kåsin i Frukt.no.

Foto: Alf Børjesson / Opplysningskontoret for frukt og grønt
Klementiner

Vi spiser rundt 28.000 tonn klementiner i året, det tilsvarer snaue seks kilo per nordmann.

Foto: Maria Elsness / NRK

Vi spiser rundt 28.000 tonn klementiner i året, det tilsvarer snaue seks kilo per nordmann. Likevel klarer vi ikke å lære oss at det faktisk heter klementiner, og ikke mandariner. Men Bama og Opplysningskontoret for frukt og grønt (Frukt.no) gir seg likevel ikke.

– Vi må bare fortsette å informere om forskjellene. Det viktigste er jo at folk spiser frukten, sier Hanne Linnert, informasjonssjef i Bama, til NRK.no.

Utrolig nok er det over 20 år siden mandarinen forsvant fra norske fruktdisker.

– Selv om vi omtrent ikke har hatt import av mandariner på flere titalls år til Norge, så var mandarin den første lille sitrusfrukten som ble importert. Det gjorde nok såpass inntrykk på folk at det fortsatt er mange som prater om mandariner, uttaler informasjonssjef Britt Kåsin i Frukt.no.

Mandarin var eksotisk

Den lille oransje sitrusballen som begynner på «m» var veldig eksotisk som nykommer i landet.

– Mandarinen ble opplevd som en veldig eksklusiv frukt. Men med så mange klementinsorter som det finnes nå, så er sesongen veldig forlenget. I Norge får du nå kjøpt klementiner allerede fra begynnelse av høsten til ut på våren. Selv om november og desember absolutt er hovedsesongen, forteller Kåsin.

– Er det helt umulig å få tak i mandariner i Norge i dag?

– I norske kjedebutikker selges ikke mandariner i fersk form. Du kan nok få tak i mandariner i enkelte småforretninger, men importen er minimal, så du skal lete godt, sier Linnert i Bama.

Klementin er søtere og lettere å skrelle

Hva er så forskjellen på klementin og mandarin? Bama har følgende forklaring:

  • Klementinen er søtere og saftigere enn mandarinen, som har en sterkere aroma (litt mer bitter).
  • Mandariner er fulle av steiner, mens klementin ikke har steiner. Hvis klementinen likevel har steiner, skyldes dette såkalt krysspollinering: En bie med pollen fra for eksempel sitrontrær «lander feil», og bestøver klementinblomsten.
  • Klementinen er lettere å skrelle enn mandarinen.

– Så myten om at hvis du finner steiner, så er det en mandarin, stemmer ikke?

– Nei, er frukten kjøpt i en vanlig kjedebutikk i Norge, er det likevel en klementin, sier Hanne Linnert.

Utseendet på mandarin og klementin er heller ikke forskjellig.

– Nei, for det er så mange sorter klementiner i salg nå, opplyser Kåsin.

De yngste tar mest feil

Bama har lenge registrert at mandarin-navnet henger igjen.

– Vi ser for eksempel at mange journalister bruker klementin og mandarin om hverandre, uttaler Linnert i Bama.

For fire år siden gjorde Synovate MMI en undersøkelse for Bama. På spørsmål om hva sitrusfrukten heter, svarte bare 38 prosent riktig, nemlig klementin. 32 prosent trodde den het mandarin, mens 22 prosent svarte at det finnes både klementiner og mandariner.

Menn i alderen 15–24 år hadde minst greie på sitrusfrukt. Hele åtte av ti trodde at det fremdeles finnes mandariner i Norge.

– Det er ganske underlig at det er de yngste som tar mest feil av navnet. Disse gutta var jo ikke engang født da mandarinen var på markedet, sier informasjonssjefen.

Og du – det heter altså klementin!!

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)