Hopp til innhold

– Nordmenn har ofte ikke peiling på hva varene er verdt

Ikke la deg lure av "turistpriser" i sommer. – Jeg anbefaler å prute uansett hvor du skal reise, sier førstelektor i markedsføring.

Turister på La Boqueira

Ifølge Helge Baardseth, redaktør i Vagabond, er forhandling om pris en stor del av handelen ved basarer i andre land. (Illustrasjonsfoto).

Foto: QUIQUE GARCIA / AFP

I de nordiske landene kommer vi ikke langt med å prute, men i flere av våre populære ferieparadis er prisene noe som kan diskuteres, og forhandles om.

Gorm Kunøe

Gorm Kunøe, førstelektor i markedsføring ved Handelshøyskolen BI.

Foto: Jean Christine Cena / NRK

– Jeg anbefaler å prute uansett hvor du skal reise, men du må tenke deg om så du pruter for de riktige tingene, sier Gorm Kunøe.

Kunøe er førstelektor i markedsføring ved Handelshøyskolen BI, og har blant annet undervist om pruting. Han forteller at du trygt kan prute på forbruks- og investeringsvarer, men at du ikke bør prute på mat.

– Du finner fort ut hvor mye du kan prute i et nytt land, sier Kunøe.

Turister får høyere pris

– Nordmenn er ikke et prutende folk, og mange blir nok litt overrasket når varer kan fås til halv pris av det som står oppgitt, sier førstelektoren.

Kunøe forteller at de fleste nordmenn har en tro på at varer som koster mye, har bedre kvalitet. Det trenger ikke å stemme, for selgere vil alltid be om så mye som mulig for en vare.

– Når du kjøper noe, bør du spørre deg selv: Hvor mye bør varen koste? råder han.

I enkelte land antar selgerne at turistene har høyere betalingsevne enn statsborgerne, og opererer med såkalte "turistpriser", forteller Ragnar Wiik, daglig leder av Forbruker Europa.

Wiik forteller at de blant annet har fått henvendelser fra eldre mennesker, som har blitt utsatt for pågående salg av smykker med for høye priser.

Kjenner ikke varens verdi

– Mange kunder blir fornøyde når de har vært strenge i prutingen, men de kan regne med at selgeren er enda mer fornøyd. Selgeren vil aldri selge en vare hvis han ikke tjener på det, sier Helge Baardseth, redaktør i reisemagasinet Vagabond.

Helge Baardseth

Helge Baardseth, redaktør i reisemagasinet Vagabond, forteller at nordmenn sjeldent kjenner verdien av varer i andre land.

Foto: Privat

Han forteller at det generelt har blitt færre steder man kan prute, men ved de tradisjonelle basarene er forhandlingen om prisen fortsatt en stor del av handelen.

Han understreker at du ikke bør gå inn i en prutesituasjon, hvis du i realiteten ikke er interessert i varen. Da kaster du bort selgerens tid.

– Vi nordmenn innbiller oss at vi er flinke til å prute, om vi betaler den reelle prisen er noe helt annet. Nordmenn har ofte ikke peiling på hva varene er verdt, sier Baardseth.

Redaktørens prutetips er å foreslå halve prisen, etter litt forhandlinger vil man ofte ende opp med å betale litt mer.

– Hvis du synes at det du kjøper er verdt pengene, da har du gjort en god handel. Det er ikke verre enn det, sier reiseeksperten.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)