NRK Meny
Normal

Så kjapt kan tyvene bryte seg inn i bagasjen din

En kulepenn og to hender er alt som trengs for å åpne glidelåsen på kofferten din.

SE VIDEO: Her klarer NRK å åpne den helt nye kofferten på få sekunder, og lukke den igjen. Foto: Hans Ola Hevrøy/NRK. Redigering: Karina Kaupang Jørgensen/NRK.

Fingernemme tyver kan åpne bagasjen din med en penn, og ta ut det de vil uten at du merker det.

Flyplasstyver som kan dette trikset, kan stjele fra deg uten at du merker det. Deretter lukker de kofferten din igjen.

Da NRK.no forsøkte "trikset", gikk det helt uproblematisk på første forsøk. (Se video øverst.)

Vanskeligere med fast lås

På nyere kofferter med TSA-lås står låsen på rammen på kofferten, slik at glidelåsen låses fast på ett punkt.

Da kan du ikke dra den rundt for å lukke den åpne glidelåsen igjen.

– På eldre kofferter der glidelåsen ikke sitter fast i rammen, er det mulig å lukke den igjen som vist i videoen. Men vi har gjort dette vanskeligere med nye låser, sier Egil Gundersen, eier av den norske koffertprodusenten Janic & Carlo.

Alle låsene på koffertene deres sitter nå i rammen, og de har endret låstyper for å gjøre det vanskeligere å kunne se koden.

– Tidligere var det slik at du kunne se når koden var riktig nede på tannhjulet. Nå er dette nesten ikke mulig, legger han til.

Han forklarer videre at for dem som kan det, er det svært enkelt å bryte seg inn i nesten alle typer kofferter.

Sikkerhetskontrollen på Gardermoen

Håndbagasjen inneholder ofte elektronikk som må tas ut og legges i en egen kasse gjennom sikkerhetskontrollen. Tyver forkledd som vanlig reisende ser hva du har med deg, og hvor i bagasjen din det ligger. Når du ser en annen vei kan tyvene ta det de vil på få sekunder.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Naive reisende

Dame med kort mørkt hår og politiuniform

Jeg har sett gjennom flere av sakene med ting som har blitt meldt stjålet på Gardermoen, og noe av det er løse gjenstander fra sikkerhetskontrollen, forteller politioverbetjent Elin Lien.

Foto: Privat

– Vi ser at en del løse gjenstander blir borte fra blant annet sikkerhetskontrollen. Noe dukker opp på hittegodslageret, men mye er nok stjålet, forteller politioverbetjent Elin Lien, seksjonsleder ved Operativ seksjon, ved Gardermoen politistasjon.

Hun erfarer at reisende er ganske naive.

– De lar kofferten stå bak seg, eller setter den igjen på yttersiden ved toalettbesøk. Da kan ting bli stjålet, legger hun til.

Tyvene er både kjappe og frekke, og flinke til å avlede deg.

– Senest i går var det et barn som løp vekk, og reisende som satt på en kafé løp etter for å hjelpe til. Da løp de samtidig fra veska, som ble stjålet, beskriver hun.

Flyplasstress gjør deg sårbar

– Det er veldig godt overvåket i sikkerhetskontrollen, så vår erfaring er at tyverier fra bagasje skjer i forkant, sier Robert Dybdahl, Quality manager security ved Avinor Oslo Lufthavn.

Han kjenner godt til at tyvene kan åpne glidelåsen med en kulepenn.

– Det skjer for eksempel når reisende skal sjekke inn på automatene og setter bagasjen bak ryggen sin, forklarer han.

Lilla og turkis koffert i hardplast uten glidelås

Kofferter uten glidelås er vanskeligere å bryte seg inn i.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Han kjenner til sikkerhetsbevisste som kjøper kofferter med doble låser som er vanskelig å komme inn i.

Dame med lyst hår og briller på hode, brun skinnjakke og skjerf

– Prøv å følge håndbagasjen med blikket, fra du legger verdisakene i bagasjeboksen til du henter den. sier, Emma Elisabeth Vennesland, ass. informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring.

Foto: Europeiske

– Noen produsenter har også en glidelås i plast med annerledes hekting som du ikke kan åpne med kulepenn, påpeker han.

Kunder i Europeiske Reiseforsikring melder regelmessig om at ting forsvinner fra kofferten deres.

– Vi får stadig innmeldt tap fra innsjekket bagasje, forteller Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.