Hopp til innhold

– Du kan bli lurt av Brødskalaen

Brødskalaen gir ofte inntrykk av at brødene er grovere enn du tror, viser en ny undersøkelse. Forbrukerrådet mener at Brødskalaen er mer enn moden for revidering.

Fine brød og grove brød

Mange brød er mindre grove enn utseendet tyder på. De til venstre er fine brød, mens brødene til høyre er grove og ekstra grove. Også Brødskalaen kan være misvisende, ifølge ny undersøkelse.

Foto: Tobias Sakrisvold Martinsen

Både Mattilsynet og Forbrukerrådet har tidligere avdekket villedende merking av brødvarer. Forbrukerinspektørene i NRK har også vist at brød kan se grovere ut enn de faktisk er.

Nå har Forbrukerrådet gjort en ny gjennomgang av hvordan Brødskalaen brukes.

Rådet har undersøkt merkingen av 104 ulike brød innkjøpt hos fire store dagligvarekjeder og fem store bakerier.

98 av brødene var merket med sirkler som skal gjøre det enkelt for kundene å vurdere hvor grovt brødet er. 55 av brødene var også merket med Nøkkelhull.

– Grovt brød er sjelden så grovt som det utgir seg for å være, sier fagdirektør Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet i en kommentar til den nye undersøkelsen.

Undersøkelsen viser for eksempel at fire brød som er merket med halvgrovt symbol bare er 26 prosent grove.

Andre brød som ifølge Brødskalaen skal være 3/4 grove, har grovhetsprosenter på 50, 51 og 52 prosent. Mildt sagt forvirrende for kundene, ifølge Forbrukerrådet.

Vil bli justert

Mye av matmerkingen i Norge vil bli justert når den nye matinformasjonsforordningen trer i kraft kommende vinter.

NHO Mat og Drikke, som administrerer Brødskalaen, kommer ikke til å endre bruken av sirkelen.

– Men vi vil endre merket slik at nøyaktig grovhetsprosent skal stå rett i nærheten av grovhetsmerket. Da vil forbrukeren enkelt få riktig og nøyaktig informasjon, sier direktør for næringspolitikk Roald Gulbrandsen i NHO Mat og Drikke til Aftenposten.

Han varsler jevnlige kontroller av brødene når denne endringen er gjennomført.

– Vi legger til grunn Mattilsynets fortolkning av hva som er grovt. Hvis de endrer på sin tolkning, vil vi se på vår merkeordning, sier Gulbrandsen.

Brød med mørk farge

Brødskalaen

Brødskalaen skal gjøre det enklere å velge grovt.

Foto: Opplysningskontoret for brød og korn

– Mørk farge på brødet er heller ikke en god indikasjon på grovhet. Bransjens bruk av malt og maltmel gjør at vi blir villedet når vi handler, sier Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet.

Han mener det er feil å gi forbrukerne inntrykk av at brødet er grovt når det hovedsakelig er bakt på fint mel og gluten, men tilsatt kli.

– Det strider med både sunn fornuft og etablerte definisjoner, sier han.

Gunstein Instefjord, fagdirektør mat og handel, Forbrukerrådet

– Grovt brød er sjelden så grovt som det utgir seg for å være, sier Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet.

Foto: CF-Wesenberg@kolonihaven.no

Forbrukerrådet mener at den norske Brødskalaen bør bruke den internasjonalt definerte definisjonen på fullkorn når grovheten beregnes. Slik er det ikke i dag.

– I Brødskalaen ganges kli opp med en omregningsfaktor. Det er vekten av mel og ikke total tørrvekt som brukes som utgangspunkt for beregningen, sier Forbrukerrådets fagdirektør.

– Forbrukere vil tenke at et brød merket som ekstra grovt eller grovt på Brødskalaen vil gi mye fullkorn, men dette er dessverre ikke alltid tilfelle, legger han til.

Forbrukerrådet mener at brødbransjen spekulerer i forbrukernes ønske om å velge sunt.

Lansert for åtte år siden

Sammen med Mattilsynet og Helsedirektoratet deltok Forbrukerrådet i utviklingen av brødskala-merkingen, som ble lansert i 2006.

Nå mener rådet at beregningsmetoden for grovhet ikke er på linje med ny og etablert kunnskap. Det er mengden fullkorn, altså innholdet av sammalt mel og hele korn, som avgjør hvor grovt brødet er.

Sammalt mel inneholder betydelig mer kostfiber, vitaminer, mineraler, sporstoffer og bioaktive komponenter enn siktet hvetemel, og er dermed sunnere. Det er påvist at inntak av fullkornsprodukter og fiber fra slike produkter gir gunstige helseeffekter.

Vanskelig hos bakeren

Forbrukerrådets undersøkelse viser også at brødene sjelden er merket når du handler hos bakeren. Og at personalet ofte har begrenset kunnskap eller vilje til å fortelle deg hva brødene inneholder.

Dette gjør det vanskelig for kundene å velge sunne produkter når de handler brød i bakeriutsalg, ifølge Forbrukerrådet.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)