Hopp til innhold

– Amerikanske tilstander i brøddisken

Forbrukerinspektørene har sjekket ingrediensene i 100 forskjellige brødtyper. Mange viste seg å ikke være så grove som de kunne se ut.

Fine brød som ser grove ut

Dette er eksempler på fine brød som ser grove ut. Flere av dem er med malt.

Foto: Tobias Sakariasvold Martinsen / NRK

Brøddiskene bugner av lekre, delikate og nystekte brød. De ser grove ut ved første øyekast, men hvis du ser på grovhetsskalaen som står på hyllekanten viser det seg at brød som ser svært grove ut kan være fine som loff.

– Forbrukeren tror at mørke brød er grove, men mange av brødene som ser grove ut er farget brune med malt eller brun sirup, sier Wenche Frølich, ernæringsprofessor ved Universitetet i Stavanger.

Wenche Frølich

Wenche Frølich er professor i ernæring ved Universitetet i Stavanger. Hun er kritisk til den utbredte maltbruken i brød.

Foto: Morten Holm / Scanpix

– Amerikanske tilstander

Hun mener det kan være vanskelig for forbrukerne i dag å skille mellom hva som er grovt og hva som er farget mørkt når de skal velge brød i butikken.

– Man tilsetter farge til et brød for at det skal se grovere ut enn det er. Det har nesten blitt litt amerikanske tilstander i brøddisken.

– Hva mener du med det?

– Mange brød gir inntrykk av å være noe annet enn de egentlig er. Man sminker mennesker og man sminker brød for at de skal se lekre og innbydende ut. Resultatet er at fine brød ser grove og sunne ut, sier Frølich.

Malt i mange brød

Allerede i mars i år avslørte Bergens Tidende at en rekke brød var farget mørkere. En ny og svært omfattende undersøkelse utført av Forbrukerinspektørene (FBI) bekrefter dette funnet.

FBI har sett på ingrediensene til 100 brød i norske brøddisker. Felles for brødene var at de så grove ut. 40 prosent av brødene innholt tilsatt maltekstrakt eller maltmel. I tillegg inneholdt mange brød brun sirup.

Hyppigst bruk av malt fant de i butikkstekte brødene. Flere av de kom fra United Bakeries Norway AS.

Ny merking

– Mange av våre brød ser mørke ut og er loff. Noen ser veldig lyse ut og er grove. Så lenge vi har en veldig åpen og synlig merkeordning i bransjen vår, så føler vi at det opp til forbrukeren å avgjøre hvilke brød de velger på bakgrunn av smak, sier Rémi Goulignac, daglig leder i United Bakeries Norway AS.

For å være sikre på at ikke forbrukeren blir villedet av fargen på brødet, har de nå besluttet at de vil gå gjennom hele sortimentet sammen med ernæringsfysiologer. Produkter som kan oppfattes som grove, uten at de er det, vil nå bli merket med en tydelig grovhetslabel på selve brødet, forteller Goulignac.

Fine brød og grove brød

Gjett hvem som er grovest? Brødene til venstre er fine brød, mens brødene til høyre er grove og ekstra grove.

Foto: Tobias Sakrisvold Martinsen / NRK

Ikke matsminke

Hos Bakers mener de at det blir feil å kalle malt for matsminke.

– Malt fremstilles av bygg og er brukt i bakebransjen i lang tid for å gi god smak og aroma til brød, sier Thor Ferner, produktutviklingssjef i Bakers.

I tillegg gir malt gode bakeegenskaper til brødet ved at det har en positiv innvirkning på gjæren og det benyttes ikke for at brødene skal se grovere ut, forteller Ferner.

– Vi har ingen planer om å kutte bruken av malt, men vi vurderer løpende hvilken malttype vi bruker, sier Ferner.

Villedning av forbrukeren

Direktør i Forbrukerrådet Randi Flesland er med på kveldens debatt.

– Noen tilsetter malt som gir inntrykk av at produktet er grovere enn det egentlig er, sier Randi Flesland, direktør i Forbrukerrådet.

Foto: CF Wesenberg/Kolonihaven / cf-wesenberg/kolonihaven.no, cf-

Forbrukerrådet gjennomførte i høst en stor undersøkelse av mat i norske butikkhyller, deriblant brødvarer.

– Totalinntrykket etter å ha sett på en mengde brødvarer i norske butikker er at de søker å tiltrekke seg kunder ved å gi en mer positiv informasjon enn det som er realiteten. Noen tilsetter malt som gir et inntrykk av at produktet er grovere enn det er, mens andre gir villedende informasjon på emballasjen, sier Randi R.S. Flesland, direktør i Forbrukerrådet.

Flesland henviser til Coop halvstekte grove bagetter, som viser seg å være 10 % grove.

– Det er direkte villedning av forbrukeren, sier Flesland.


TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)