- Utro menn ER faktisk dumme

Trofaste menn har høyere IQ, hevder forsker.

Utroskap

Tar du mannen din på fersken med en annen, er han kanskje ikke blant de smarteste i verden.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Det er ikke få kvinner som har skreket «idiot» til sin utro kjæreste. Og nå kan det altså vise seg at det var en passende betegnelse, skriver Aftonbladet .

Ifølge evolusjonsforskeren Satoshi Kanazawa finnes det nemlig tegn på at jo smartere en mann er, jo mer trofast er han.

I sin artikkel i siste utgave av Social Psychology Quarterly, sannsynliggjør han at trofaste menn rett og slett har kommet et steg videre i utviklingen.

Smarte tilpasser seg fortere

Kanazawa bygger sin teori på at menn opp gjennom historien alltid har vært polygame til en viss grad.

Forventningen til menn har forandret seg over tid, men ifølge Kanazawa er det de smarteste blant oss som oftest tar opp i seg det som evolusjonsmessig er ny praksis. Med andre ord, det er mer sannsynlig at smarte menn holder seg til én partner.

Menn som ikke tilpasser seg, men derimot gir etter for fristelsen, er altså etter teorien mest sannsynlig også dummere.

Kvinner like gåtefulle

Selv om høy IQ skal kunne si noe om sannsynligheten for om en mann er utro eller ikke, er det ifølge Kanazawa ingen vits i å sette kvinner ned med en MENSA-test i sjalusiens navn.

Kvinner har nemlig også historisk sett hatt en forventning på seg om å være trofast mot én partner, også i polygame samfunn.

Utbrudd som «dumme høne» har altså ingen rot i vitenskapen, selv om det kan være fullt fortjent.

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)