Voksne har risikosex

Mange middelaldrende bryr seg rett og slett ikke om farene ved ubeskyttet sex.

Føtter
Foto: Knudsen, Anders Marius / SCANPIX

Man skulle tro at sex uten beskyttelse mot kjønnssykdommer hører ungdommen til, men den gang ei.

En ny engelsk studie av over 2000 voksne, viser at hver femte av de spurte mellom 45 og 54 år hadde hatt ubeskyttet sex med ukjente partnere i løpet av de siste årene, skriver BBC.

Det er en stor misforståelse at risikoen for å bli smittet av en kjønnssykdom er svært liten for voksne.

Nye tall fra det britiske Health Protection Agency viser at seksuelt overførte sykdommer faktisk har doblet seg de siste ti årene for folk over 45 år, og antallet smittede har økt raskere enn blant ungdom.

Se også
Trøbbel med underlivet

Bryr seg ikke

Stadig flere voksne lever som single, og eksperter mener at de dropper kondom fordi risikoen for graviditet ikke lenger er tilstede.

En av tre i undersøkelsen regner faren for å bli smittet som svært liten, og bryr seg derfor ikke om å beskytte seg.

Hver fjerde av de spurte sa at de ikke brukte kondom fordi de stolte på at personen de hadde sex med ikke var smittet av en kjønnssykdom.

En av 10 sa at de ikke liker følelsen av kondomer.

– Nesten all informasjon om sikker sex er rettet mot unge mennesker, men siden stadig flere voksne starter nye forhold senere i livet, er det helt klart at de også trenger informasjon, sier Heide Wright ved The Royal Pharmaceutical Society of Great Britain, som har utført undersøkelsen.

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)