NRK Meny
Normal

Her er den største samlivstrusselen

Utroskap, krangling og svigermor kan gå hardt ut over parforholdet. Men det er noe helt annet du bør være redd for.

Kjedsomhet
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Vil du at parforholdet ditt skal vare lenge, bør du være på vakt mot "stille vann".

For en ny studie viser at kjedsomhet er den aller største trusselen mot parforholdet. Konflikter, felles utfordringer og spenning kan derimot få kjærligheten til å vare lenger.

Par som kjeder seg i hverandres selskap blir mer ulykkelige, mindre intime og mindre romantiske, ifølge studien som er offentliggjort i tidsskriftet Psychological Science.

Fulgte nygifte par

Forskerne ved State University of New York har fulgt 123 par som giftet seg for første gang. Parene ble intervjuet etter syv års ekteskap, og igjen etter seksten.

Kjedsomhet syv år inn i ekteskapet viste seg å være en sterk indikasjon på at parene ville være ulykkelige og mangle intimitet etter seksten.

Sjansen for skilsmisse var også større.

Den sterke sammenhengen mellom kjedsomhet og et ulykkelig forhold var overraskende, uttaler forskerne til Msnbc.com .

- Finn en felles lidenskap

Hovedforfatteren av studien, Barbara Bartlik, advarer mot å tro at et partnerbytte vil fjerne kjedsomheten. Hun anbefaler heller å gjøre det forholdet man er i mer interessant.

- Gjør deg selv mer interessant, i stedet for å skylde på partneren. Eller enda bedre, finn noe dere begge kan brenne for, uttaler hun.

- Ved å dele spennende opplevelser med partneren, påvirker du noe av den samme hjernekjemien som fyres opp i begynnelsen av et forhold.

Hun anbefaler å gjøre ting sammen som også er litt skremmende. Det gir et adrenalin-kick, noe som får deg til å føle deg mer sexy.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.