Her er den største samlivstrusselen

Utroskap, krangling og svigermor kan gå hardt ut over parforholdet. Men det er noe helt annet du bør være redd for.

Kjedsomhet
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Vil du at parforholdet ditt skal vare lenge, bør du være på vakt mot "stille vann".

For en ny studie viser at kjedsomhet er den aller største trusselen mot parforholdet. Konflikter, felles utfordringer og spenning kan derimot få kjærligheten til å vare lenger.

Par som kjeder seg i hverandres selskap blir mer ulykkelige, mindre intime og mindre romantiske, ifølge studien som er offentliggjort i tidsskriftet Psychological Science.

Fulgte nygifte par

Forskerne ved State University of New York har fulgt 123 par som giftet seg for første gang. Parene ble intervjuet etter syv års ekteskap, og igjen etter seksten.

Kjedsomhet syv år inn i ekteskapet viste seg å være en sterk indikasjon på at parene ville være ulykkelige og mangle intimitet etter seksten.

Sjansen for skilsmisse var også større.

Den sterke sammenhengen mellom kjedsomhet og et ulykkelig forhold var overraskende, uttaler forskerne til Msnbc.com .

- Finn en felles lidenskap

Hovedforfatteren av studien, Barbara Bartlik, advarer mot å tro at et partnerbytte vil fjerne kjedsomheten. Hun anbefaler heller å gjøre det forholdet man er i mer interessant.

- Gjør deg selv mer interessant, i stedet for å skylde på partneren. Eller enda bedre, finn noe dere begge kan brenne for, uttaler hun.

- Ved å dele spennende opplevelser med partneren, påvirker du noe av den samme hjernekjemien som fyres opp i begynnelsen av et forhold.

Hun anbefaler å gjøre ting sammen som også er litt skremmende. Det gir et adrenalin-kick, noe som får deg til å føle deg mer sexy.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.