- Aspirin kan forhindre kreft

Nye studier viser at regelmessig bruk av tabletter med acetylsalisylsyre kan forebygge kreft og hindre spredning.

Aspirin

Tar du en dose av disse hver dag kan det forbygge kreft, viser en ny britisk studie.

Foto: Colourbox/Martin Kierstein

Peter Rothwell

Professor Peter Rothwell har gjennomført flere studier som viser at aspirin kan hjelpe mot kreft.

Foto: Oxford University

Tidligere studier har vist at en daglig dose aspirin kan minske risikoen for å dø av kreft.

Nå har studier ved Oxford University vist at aspirin også kan forebygge kreft og muligens hindre spredning av den.

Undersøkelsene, ledet av professor Peter Rothwell ved universitetet, viser at aspirin reduserte sannsynligheten for at kreften sprer seg til andre organer med 40-50 prosent.

– Vi har nå vist at aspirin også har kortsiktige effekter, som sees allerede etter 2-3 år. sier professoren i følge universitetets nettsider.

At det kan redusere risikoen for at kreften sprer seg er viktig fordi det er såkalt metastase som oftest dreper kreftpasienter.

– Disse funnene underbygger teorien om å bruke aspirin for å forebygge kreft, spesielt hos folk med høyere risiko, men kanskje enda viktigere så viser de muligheten for at aspirin kan være effektivt som et tillegg til behandling av kreften, sier Rothwell, i følge Reuters.

Tre studier er publisert i nye numre av anerkjente The Lancet og The Lancet Oncology.

Brukes som blodfortynnende

Aspirin er et betennelsesdempende medikament som vanligvis brukes som smertestillende eller febernedsettende middel.

Det inneholder virkestoffet acetylsalisylsyre, og i Norge er det også kjent under navnene Albyl-E, Acetyratio, Dispril og Globoid.

Det blir også brukt som blodfortynnende legemiddel av pasienter som har hatt hjerteinfarkt eller hjerneslag, eller har hjertekrampe. Blodfortynningen motvirker blant annet blodpropp.

I 2010 var det hele 376.000 personer som brukte acetylsalisylsyre i Norge for å forebygge hjertesykdom, og det er et av Norges mest brukte legemidler.

– For disse pasientene er det større fordel enn ulempe å bruke acetylsalisylsyre, men det er usikkert om det samme gjelder for helt friske personer som vil forebygge kreft, sier medisinsk fagdirektør i Statens Legemiddelverk, Steinar Madsen, til NRK.no.

Kan gi magesår

Steinar Madsen

Steinar Madsen i Legemiddelverket vil foreløpig ikke anbefale aspirin som legemiddel mot kreft.

Foto: Statens Legemiddelverk

Den blodfortynnende effekten er ikke nødvendigvis heldig for personer som ikke trenger den, og dessuten så gir acetylsalisylsyre økt risiko for magesår og blødninger.

– Vi må derfor gjøre en nøye vurdering av om fordelene av å få mindre kreft oppveies av blødninger og magesår. Blødningene kan noen ganger være dødelige, sier Madsen.

Det har kommet flere studier de siste årene som viser at acetylsalisylsyre kan motvirke kreft, særlig i tykktarmen. Men Madsen mener at fordelene og ulempene må diskuteres grundig før han kan anbefale legemiddelet som behandling mot kreft.

– Foreløpig vil jeg ikke anbefale det for folk flest.

Professor Rothwell har heller ikke kommet dit hen at han anbefaler aspirin for alle.

– Men retningslinjene for bruk av aspirin hos den friske middelaldrende befolkningen må absolutt oppdateres for også å omfatte effektene det har på risikoen for, og utfallet av, kreft, sier han på Oxfords nettsider.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)