NRK Meny
Normal

- Aspirin minsker sykdomsrisiko

Tar du aspirin gjennom svangerskapet, reduserer du samtidig sjansen for å få svangerskapsforgiftning.

Gravid
Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Risikoen for å få svangerskapsforgiftning minskes med omkring ti prosent, hvis du tar en lav dose aspirin regelmessig under svangerskapet. Det viser en ny, omfattende studie fra universitetet i Sydney, skriver BBC.

Rammer mange

Forskerne analyserte data fra mer enn 32 000 kvinner og  har nå publisert resultatet i det prestisjetunge tidsskriftet The Lancet .

Svangerskapsforgiftning rammer omtrent hver 20 gravide kvinne og forekommer vanligvis fra rundt seks måneder ut i svangerskapet.

Sykdommen kan føre til at fosteret får for lite næring fra morkaken, og kan resultere i høyt blodtrykk og nyre-problemer.

Hvis svangerskapforgiftningen forblir ubehandlet, kan både mor og baby dø av komplikasjoner. 

Bivirkninger av aspirin

Men forskerne oppfordrer alle til å være oppmerksomme på at langsiktig aspirin-bruk kan være knyttet til risiko for blødninger.

Og blødninger kan som kjent være potensielt alvorlig under svangerskap og fødsler.

Likevel fant ikke forskerne ved universitetet i Sydney bevis for at langtidsbruk av aspirin førte til blødninger hos kvinnene i deres studie.

Skeptiske

James Roberts og Janet Catov, eksperter på svangerskap ved universitetet i Pittsburgh, sier ifølge BBC , at de er skeptiske til å anbefale aspirin til alle gravide kvinner.

- Noen kvinner har så høy risiko for å få svangerskapsforgifting, at de kan ha nytte av å ta aspirin. Men risikoen knyttet til det å ta stoffet over lang tid er der - og derfor er det vanskelig å skulle gi alle gravide kvinner aspirin.

 Mike Rich, toppleder i Action on Pre-Eclampsia  er enig i dette.

- Og under ingen omstendigheter bør gravide kvinner selv-medisinere seg med aspirin. Avgjørelsen bør tas av legen som følger opp den gravide, sier han til BBC.

 

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.