Hopp til innhold

Yan som thai-nisse!

Yans egenskaper som julenisse har ikke gått upåaktet hen i utlandet. Les om hans erfaringer som elevert elefantnisse!

Yan Friis som julenisse
Foto: Privat

I et anfall av dumsnillhet sa Yan ja til å være julenisse for alle barna i den thailandske landsbyen Jomtien. Han ble ikke fortalt at det innebar sitting på dyr. Og ikke et hvilket som helst dyr. Mens han tok på seg drakten (i sitt lønnkammer) begynte grunnen å riste.

Elefanten

Det var et beist, minst 10 meter høyt - og med en vekt på 170 bruttotonn. Å klatre opp lot seg gjøre ved hjelp av puffing, noe thaier er ganske gode til.

Yan Friis som julenisse

Nisse-ekvipasjen i hele sin høyde!

Foto: Privat

Julenissen var imidlertid ikke klar over hvordan elefanter reiser seg. De begynner forfra, hvilket gir en svært plutselig ryggvinkel på ca. 60 grader, noe julenissen lærte på den harde måten: Altså kast-i-kast baklengs rulle, avsluttet med et fjellstøtt maveplask som nesten ikke gjorde noe vondt.

Andre forsøk gikk meget bedre, og snart kunne julenissen skumpe rundt i landsbyen med sitt "Ho! Ho!" og sin nervøst ringlende bjelle, alt mens han fortet seg å hive godteposer på barna - brennredd for å falle av.

Klasegaver

To av barna måtte ha legetilsyn etter å ha fått skarp godtepose-plastkant midt i øyet, hvilket utløste tilløp til mishagsytringer fra enkelte foreldre.

Julenissen la neppe merke til dette da han hadde mer enn nok med å holde seg fast med begge hender - avbrutt av klasebombing av omgivelsene i ekstrenmt korte intervaller.

En ren bonus

Uten sammenheng forøvrig - bortsett fra en slags stilltiende aksept for at det også for ferienisser finnes en Gud -  presenterer vi teksten til Yans salme "Jesus Jesus" (Yan Friis/Eirik Hauge):

Jesus bærer korset (av El Greco)
Foto: Wikipedia

Jesus, Jesus vis meg livets vei
hjelp meg, hjelp meg til å finne deg
Om nu din vei blir tung å gå
meg kan du alltid stole på

Frelse, frelse søker jeg hver dag
Hjelp meg, hjelp meg vekk fra hat og nag 
Tung er den vei som oss livet gir
Nåden den drysser fra Himmelens spir

 

Og amen.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.