Hopp til innhold

Medietilsynet vurderer å forby Edda Media-oppkjøp

Medietilsynet vurderer å stoppe A-pressens oppkjøp av Edda Media. Tilsynet skal nå se nærmere på handelen.

Varden, Telen og Kragerø Blad Vestmar

Varden, Telen og Kragerø Blad Vestmar er tre av 36 aviser som blir kjøpt opp av A-pressen – med mindre Medietilsynet setter foten ned for oppkjøpet. Tilsynet varsler nå at de vil se nærmere på oppkjøpet av Edda Media.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

I forrige uke ble det klart at A-pressen vil kjøpe Edda Media fra britiske Mecom for 1,7 milliarder kroner.

Nå ønsker Medietilsynet å se nærmere på oppkjøpet, og varsler i et brev til A-pressen at det vurderer å forby handelen.

– Vi ber nå om ytterlige opplysninger fra A-pressen for å vurdere oppkjøpet nærmere. Samtidig varsler vi A-pressen om et mulig midlertidig forbud mot å gjennomføre kjøpet, sier Medietilsynets direktør for konsesjon og tilsyn Gudbrand Guthus til tilsynets nettsider.

Gudbrand Guthus

Gudbrand Guthus er direktør for konsesjon og tilsyn hos Medietilsynet.

Foto: Medietilsynet/Sverre Jarild
Helge Østbye

Helge Østbye er medieforsker ved Universitetet i Bergen.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / Scanpix

I brevet til A-pressen ber Medietilsynet om å få tilsendt kopi av aksjekjøpsavtalen mellom partene, referater, protokoller og styrevedtak samt informasjon om A-pressens videre planer etter oppkjøpet.

Tilsynet kan stoppe handelen

Medietilsynet forvalter medieeierskapsloven. Loven gir tilsynet adgang til å gripe inn mot oppkjøp av hele eller deler av et medieforetak.

Tilsynet har tidligere uttalt at oppkjøpet kan være et brudd på lovverket.

– På det nasjonale plan vil den største aviseieren kjøpe den tredje største. Begge har mer enn ti prosent av opplaget, og det vil være i strid med reglene i medieeierskapsloven, sa Gudbrand Guthus til NRK.no i forrige uke.

– I strid med loven

Medietilsynet skal sørge for at det ikke blir for stor eierkonsentrasjon på mediemarkedene i Norge på riks- og lokalnivå.

Ifølge medieforsker Helge Østbye ved Universitetet i Bergen vil A-pressens oppkjøp av Edda Media være problematisk på lokalplan.

På riksnivå blir det ikke noe problem, fordi selv det sammenslåtte selskapet blir mindre enn Schibsted er i dag. Men på lokalnivå har man definert noen medieregioner, og innen en medieregion skal ingen eier kontrollere 60 prosent av for eksempel avisopplaget. Dette vil nå skje i Vestviken medieregion, Buskerud, Vestfold og Telemark, sa Østbye til NRK.no da oppkjøpet ble kjent.

A-pressen har fått frist til 19. desember for å komme med en uttalelse i saken før et vedtak om midlertidig forbud kan fattes.

I brevet går det også fram at A-pressen får frist til 27. desember med å gi Medietilsynet opplysningene tilknyttet handelen, slik at det kan se nærmere på oppkjøpet.

Også Konkurransetilsynet ser nærmere på oppkjøpet av Edda Media.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK

Flere kulturnyheter