Hopp til innhold

Nordens konge

I 1980 var Volvo 240 Norges mest solgte bil for siste gang. Sammen med forgjengeren 140 holdt den tetplassen i ni strake år - fra 1971.

Volvo 244
Foto: Geir Hovensjø

Volvo 244

Ittno jåleri. Nøktern, funksjonell stil var som det skulle være på fornuftsbilen 240.

Foto: Geir Hovensjø

Den var altså ingen nykommer da jeg satte meg bak rattet en kald desemberdag i 1980, men bestselgeren måtte prøves en gang imellom, trass i tydelige alderdomstegn. Kanskje hadde Volvo-ikonet helt ny støtfanger eller helt ny farge på setetrekket.

”Grunnkonstruksjonen er helt fra 1966. Er den dermed håpløst foreldet?”, spekulerte jeg.

”Størrelsen passer kanskje ikke dagens krav om bensinøkonomi. Formen begynner å virke temmelig gammeldags, og luftmotstanden er stor.”

Gammeldags i 1980, ja. Og enda mer i 1993 da den døde på salgslistas 17. plass. Fra starten i 1974 rullet 2 862 053 eksemplarer ut fra fabrikken, medregnet den sekssylindrete 260. Mange av dem lever fortsatt.

Det bar i vei over riksgrensa til Volvoens fødeland for å kjøpe billig leskedrikk. Det bar i vei, ikke av vei, for den taklet djupsnøen godt, fant jeg ut.

”Volvo er en traktor, hørte vi ofte før. Men kjøreegenskaper og betjening er det egentlig lite å utsette på. Understellet har jo fra tid til annen blitt forbedret."

"Stabiliteten på sporete vintervei er god. Du kan få servostyring som ekstrautstyr, men ytterst få velger dette, fordi styringa er lett nok uten. Fjæringskomforten er brukbar, men utpreget komfortabel er 240 ikke.”

Suser fortsatt rundt

Volvo 244

Stort bagasjerom, 471 liter, plass til tolv flaskekasser.

Foto: Geir Hovensjø

Også den unge co-pilot Kari Toft (22) fikk prøve seg uten å havne Ut I Naturen. Vi var egentlig litt deppa over at John Lennon var blitt knerta på Manhattan-fortauet noen dager før, og kjørte kassett med Springsteens ferske ”The River” som terapi fra høyttalerne. Vi glemte kulda ute.

”På mange måter er den (Volvoen, ikke Springsteen… jo forresten begge) skreddersydd for nordiske forhold. Den er robust og solid og tåler krevende klima. Volvo var tidlig ute med elektrisk oppvarmet førersete, og varmeapparatet tåler 30 grader minus.”

I sprengkulda brukte testbilen 1,11 liter på mila, på snill sommerkjøring nøyde den seg med 0,9.

”97 hester gir ingen utpreget rask bil, men motorkraften passer i grunnen til bilens karakter. Dette er ingen sportsbil”.

”En trivelig og sikker bil”, ble konklusjonen. ”Til tross for eldgammel grunnkonstruksjon virker den ikke håpløst umoderne.”

Og den skulle altså leve tretten år til, rundt norske gatehjørner suser den fortsatt med sjåfører som ikke var påtenkt i bilens storhetstid.

Brukt i dag? 85 annonser på finn.no av alle modeller fra 142 til 265, pris fra 3000 til 69 000 kroner, kilometer fra 60 000 til 1 175 000. Enkel å hotte opp. Lett å få tak i deler til beskjedne priser, vi bor ikke langt fra Söta Bror.

STORBILER 1980

  1. Volvo 240/260 5478
  2. Opel Rekord/Commodore 4057
  3. Ford Granada 3168
  4. Mazda 929 2841
  5. Saab 99/900 1818

Denne artikkelen har tidligere stått på trykk i bladet Autofil, hvor Geir Hovensjø hver måned ser tilbake på sin innholdsrike karriere.

Volvo 244

Volvo 240 i sitt rette element på vei hjem til utlandet Sverige i sprengkulda.

Foto: Geir Hovensjø
Volvo 244

Du kjenner selvsagt igjen den blivende natur-TV-kjendis Kari Toft, som fant seg godt til rette med varme i rompa og gode seter.

Foto: Geir Hovensjø

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters