Hopp til innhold

Diesel i det grønne

I 1990 avlivet Golf myten om at dieselbiler var det verste for miljøet. Med ny teknikk satte den i gang den moderne dieselbølgen

VW Golf TD
Foto: Geir Hovensjø

Denne årgangen av Golf II var nemlig første dieselbil med katalysator. Jeg avbildet den midt i naturen under tittelen ”Diesel i det grønne”, og fastslo: ”Ingen biler er så skånsomme mot naturen som Golf og søstermodellen Jetta”.

I 1989 fikk bensinbiler avgiftsfritak for selve katalysatoren. I 1990 avgjorde Stortinget at også dieselbiler med Golf i spissen skulle oppnå det samme, og nybilprisen sank ti tusenlapper.

Overrasker stort

Golf TD
Foto: Geir Hovensjø

En 1,6-liters turbodiesel med fattige 60 hester satt under panseret: ”Hovedsaken med turboen er ikke å skape lynrask akselerasjon. I stedet skal turboen sørge for best mulig forbrenning. Det betyr at sotutslippet, dieselmotorens store problem, reduseres til et minimum. Mindre sot betyr mindre kreftfare.”

Videre: ”Hva så med drivhuseffekten forårsaket av CO2-utslippet? Drivstofforbruket er avgjørende. VWs miljødiesel bruker 30 prosent mindre drivstoff enn en bensinbil. På lett langkjøring kommer du lett under halvliteren på mila”.

Som sagt var ikke Golfen noen rakett, en tanke slappere enn Honda-motoren som satt i McLaren-bilen Ayrton Senna vant Formel 1 med samme år:

”En liten dieselmotor med alskens renseutstyr høres treg ut. Men her overrasker bilen stort. 16,9 sekunder til hundre og toppfart 151 km/t høres riktignok sløvt ut…”

Men jeg testkjørte mot en Golf bensin 1,8 90-hester, mellomspurt fra 60 til 90 km/t. På lavt turtall vant dieselen:

Golf TD

Gir

Golf TD

Golf B

3.

5,5 sek.

5,7 sek.

4.

7,6 sek.

8,8 sek.

5.

10,7 sek.

12,7 sek.

Ikke var dieselen ukomfortabel heller: ”Dieselmotorer bråker ikke lenger. På tomgang hører du den tradisjonelle knatringen, men i jevn fart langs landevegen går miljødieselen faktisk stillere enn bensinutgaven. Lavt turtall og lite ressonansstøy gir god lydkomfort.” Jeg kunne nyte min gamle Creedence-kassett fullt ut mens jeg mintes nylig avdøde Tom Fogerty.

Økte 710 prosent

I 2008 er dieselandelen på personbiler oppe i 73 prosent. I 1990 var den helt minimal, faktisk bare 3,6 prosent, og de aller fleste modeller fantes ikke med dieselmotor.

Golf og Jetta ble suverent mest solgte dieselbil i 1990, og økte fabelaktige 710 prosent fra 1989, en tendens som fortsatte videre utover 90-tallet. Det betydde noe helt nytt. Fra da av var det ikke bare digre drosjer som så vidt dro seg fram med noen få hester under panseret.

Bruktbiler i dag? På Finn ligger omtrent 100 Golf II 1983-1992 med bensinmotor, men bare seks dieselbiler. Bilen er enkel. Deler får du tak i. Men som regel har de gått et stykke så det gjelder å sjekke nøye.

Dieseltoppen 1990

 • VW Golf/Jetta 721
 • Mercedes E (124) 316
 • Nissan Laurel 309
 • VW Passat 166
 • Peugeot 405 119

Geir Hovensjø er en av landets mest garvede biljournalister, og hver måned deler han minner med leserne i bladet Autofil.

Kulturstrøm

 • Tidligere NRK-profil Harald Tusberg er død

  Tidligere NRK-profil Harald Tusberg er død, melder VG.

  Tusberg ble 88 år gammel.

  Tusberg jobbet i NRK fra 1961 til 1996, og var blant annet kjent for NRK-programmer som «Smil til det skjulte kamera» i 1960-årene og «Dette er ditt liv» i 1980-årene.

  Tusberg var også forfatter, låtskriver og filmmanuskriptforfatter.

   Harald Tusberg
  Foto: NTB
 • Russisk journalist dømt til 8 år fengsel

  En russisk journalist som protesterte mot Russlands krigføring i Ukraina på TV, har blitt dømt til 8 års fengsel, skriver AFP.

  Journalisten Marina Ovsiannikova ble dømt for å ha spredt falsk informasjon om Russlands væpnede styrker.

  Ovsiannikova skapte overskrifter verden over da hun i mars 2022 stilte med en plakat der det sto «Nei til krig» midt under en nyhetssending. Hun var ansatt som redaktør i den statseide russiske TV-kanalen Kanal 1.

  I juli samme år aksjonerte hun igjen ved å stille seg opp i nærheten av Kreml med en plakat der det sto «Putin er en morder. Soldatene hans er fascister».

  (NRK/NTB)

  Marina Ovsjannikova møter pressa. Rundt ho er det kamera og mikrofonar.
  Foto: AFP