Norsk regidebut til filmfestivalen i Berlin

Eskil Vogts «Blind» skal vises i Panorama-programmet under den prestisjetunge festivalen.

Blind og regissør Eskil Vogt

Ellen Dorrit Petersen gestalter blinde Ingrid i Eskil Vogts debutfilm som regissør. Ved midnatt norsk tid har «Blind» verdenspremiere ved filmfestivalen Sundance i USA. I dag ble det også klart at Vogt tar med seg sin regidebut til Berlinalen.

Foto: Kimm Saatvedt/Berit Roald / Motlys/Scanpix

Midnatt norsk tid i dag har det norske dramet «Blind» verdenspremiere under filmfestivalen Sundance i USA.

Nå melder filmfestivalen i Berlin at filmen også skal vises der.

– Jeg er glad og faktisk ikke så rent lite stolt over at «Blind» får begynne sitt liv på to så viktige filmfestivaler. Da vi utsatte premieren for et halvt år siden på grunn av Sundance var tankene innom denne muligheten, men jeg våget ikke å tro at det var mulig. Dette er rett og slett den beste starten filmen kunne fått, sier regissør Eskil Vogt i en pressemelding.

Eskil vogt

Regissør Eskil Vogt (til høyre) er regiutdannet ved en av Europas mest prestisjefulle filmskoler, La Fémis i Paris. Vogt har hatt stor suksess som manusforfatter og har samarbeidet tett med filmregissør Joachim Trier.

Foto: Kimm Saatvedt / Norsk Filmdistribusjon
Filmprodusent Hans-Jørgen Osnes

– Filmspråket i «Blind» er særegent og gjør at filmen skiller seg ut, sier produsent Hans-Jørgen Osnes.

Foto: Erle Kyllingmark

Filmen er Vogts debut som regissør. 39-åringen har tidligere skrevet manus til blant annet «Reprise» og «Oslo, 31. august».

«Blind» skal vises som en del av seksjonen Panorama under festivalen, som arrangeres fra 6. til 16. februar. Her vises filmer med en personlig stil.

– Særegen og sterk film

– Det er et veldig godt stempel for en film å ha blitt vist på Sundance og i Berlin, som er to toppfestivaler på to kontinenter, sier filmens produsent Hans-Jørgen Osnes til NRK.no.

– Det vil ha stor betydning for filmens synlighet, for det internasjonale salget og forhåpentlig for det norske publikumstallet, fortsetter han.

Dramet «Blind» handler om 30 år gamle Ingrid, spilt av Ellen Dorrit Petersen.

Hun har nylig mistet synet, og opplever at noe skjer i leiligheten hun bor i. Men hun kan ikke se det.

– Den er en veldig særegen og sterk film som bruker filmspråket på måter jeg tror både appellerer til juryer og vil appellere til publikum, sier Osnes.

Filmen er den andre norske som plukkes ut til årets Berlin-festival.

Det er allerede klart at Hans Petter Molands actionkomedie «Kraftidioten» skal konkurrere i hovedprogrammet.

– Det er en god start på det norske filmåret med tre filmer i Sundance, to i Berlin og delvis norsk Oscar-nominasjon, Osnes?

– Kvaliteten på det vi leverer er veldig bra. Vi klarer å gjøre det vi har ambisjoner om: å være synlig der ute som filmnasjon, sier filmprodusenten.

Operaen og Halden fengsel i 3D

I tillegg til «Blind» og «Kraftidioten» vil festivalgjengere kunne oppleve et delvis norsk bidrag.

3D-dokumentaren «Kathedralen der Kultur», en samproduksjon mellom Tyskland, Danmark, Østerrike, Frankrike og Norge, skal vises i programmet «Berlinale Special 2014».

Seks regissører har valgt hver sin bygning å skildre i 3D. Den norske regissøren Margareth Olin har valgt Operaen i Bjørvika, mens den danske filmskaperen Michael Madsen utforsker Halden fengsel.

Hollywood-stjernen Robert Redford står også for ett av bidragene. Manus er skrevet av Olin og norske Bjørn Olaf Johannessen.

«Blind» har norsk premiere 28. februar. Se traileren:

Se traileren til den norske filmen "Blind"

Kulturstrøm

  • Malkovitch spiller dirigentlegende

    Skuespiller John Malkovich skal bekle rollen som den feirede og omdiskuterte rumenske dirigenten Sergiu Celibidache i sine eldre år, skriver nettstedet Variety. Manuset til filmen The Yellow Tie er skrevet av dirigentens sønn, Serge Ioan Celebidachi og James Olivier (kjent for filmen Octav fra 2017), og portretterer den eksentriske dirigenten, som var vekselsvis geniforklart og avskrevet som galning. Filmingen begynner i Romania, våren 2022.

  • – Folk vil ha meir kroppskunst

    Ifølgje kunsthistorikar Mona Pahle Bjerke har kunsten vore viktig bidragsytar i å bryte tabu og skape frigjering både ut ifrå eit feministisk perspektiv, men også i forbindelse med homokampen.