Hopp til innhold

Filmene Blind og Søvngjengeren får verdenspremiere på Sundance

Regidebuten til manusforfatter Eskil Vogt skulle komme i 2013, men ble utsatt. Nå er det klart at filmen hans Blind får verdenspremiere i januar.

Ellen Dorrit Petersen

Ellen Dorrit Petersen spiller 30 år gamle Ingrid i «Blind». Filmen er produsert av Motlys, manus og regi er ved Eskil Vogt og filmen har norsk premiere 28. februar 2014.

Foto: Kimm Saatvedt/Motlys

Filmplakat for Blind

«Blind» hadde et totalbudsjett på over 14 millioner kroner, og fikk ni millioner kroner i støtte av Norsk filminstitutt.

Foto: motlys
Eskil vogt

Regissør Eskil Vogt er regiutdannet fra en av Europas mest prestisjefulle filmskoler: La Fémis i Paris. Vogt har hatt stor suksess som manusforfatter og har samarbeidet tett med filmregissør Joachim Trier.

Foto: Kimm Saatvedt / Norsk Filmdistribusjon

Det har vært knyttet store forventninger til filmen Blind, som regisseres av Eskil Vogt, manusforfatteren bak de kritikerroste filmene Reprise og Oslo 31. august.

Vogts regidebut skulle egentlig ha premiere høsten 2013, men ble altså satt på vent. Filmnettstedet Montages luftet tanker om at utsettelsen kunne skyldes at filmen siktet seg inn på en større internasjonal filmfestival før den ble vist i Norge.

Nå er det klart at både Eskil Vogts Blind og Mona Fastvolds film Søvngjengeren får verdenspremiere under den anerkjente, amerikanske filmfestivalen Sundance, det skriver Norsk filminstitutt i en pressemelding.

– Viktig anerkjennelse

– Det er veldig gøy at filmen er valgt ut til Sundance. Det er en viktig festival, og et trangt nåløye å trenge igjennom. Og så er det selvfølgelig stas og en stor ære at debutfilmen til Eskil Vogt er tatt ut til en så prestisjefull festival, sier produsent Hans-Jørgen Osnes i Motlys, produksjonsselskapet som produserer filmen.

Osnes bekrefter at de valgte å utsette premieren på Blind da de fikk muligheten til å vise den frem på Sundance.

– Vi fikk vite det på sensommeren, og det var derfor vi valgte å utsette filmen, sier produsenten til NRK.no.

Produsent Hans-Jørgen Osnes håper festivaldeltagelsen vil føre til økt interesse for Blind.

– Det er en viktig anerkjennelse at Blind kommer på en så viktig festival, og det vil helt klart ha betydning for filmen både her hjemme og i utlandet. Jeg håper dette vil føre til økt interesse for filmen ute og høye seertall her hjemme.

Sundance er den største og viktigste filmfestivalen i USA for uavhengig film, og Robert Redford var en av filmfestivalens grunnleggere i 1978. Den avholdes hvert år i januar i Park City og Salt Lake City, Utah.

Den norske regissøren Anne Sewitsky fikk juryens Grand Prix for komedien Sykt lykkelig under filmfestivalen i 2011 og ble umiddelbart solgt til amerikansk distribusjon.

Konkurrerer i ulike program

IBSEN

Mona Fastvold har spilt i filmer som «The Other Woman» mot Natalie Portman, og gjorde sin debut som regissør i 2011 med Sondre Lerches musikkvideo «Go right ahead».

Foto: Kristine Nyborg / NTB scanpix

Regidebutantene er invitert til hver sin konkurranse. Mens Blind skal vises i konkurranseprogrammet World Competition, skal Søvngjengeren vises i programmet US Dramatic Competition. Det er første gang en norsk film deltar i denne konkurransen.

I likhet med Eskil Vogt, er det regissør Mona Fastvold første spillefilm som skal vises på Sundance-festivalen. Søvngjengeren har norske Gitte Witt i hovedrollen, og Brady Corbet (blant annet kjent fra Melancholia) og Christopher Abbott (kjent fra Girls) som motspillere.

Søvngjengeren er filmet i USA og har amerikanske skuespillere i bærende roller, dette er også bakgrunnen for at filmen deltar i US Dramatic Competition.

Mona Fastvold har tidligere jobbet som skuespiller, og møtte artisten Sondre Lerche da hun spilte en rolle i musikkvideoen hans «Days That Are Over». De to giftet seg i 2005.

I høst ble det kjent at paret skilles, men at de ville holde kontakten, både privat og profesjonelt. I Mona Fastvolds regissørdebut er det Sondre Lerche som har skrevet musikken.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.