Visjon Norge-kritiker utestengt fra Twitter

Visjon Norge har bedt Twitter slette innhold fra den kristne TV-kanalen, blant annet fra brukere som er kritiske til dem. – Misbruk av opphavsretten, sier jusprofessor.

«Helene Harepus» utestengt fra Twitter

UTESTENGT: «Helene Harepus» ble utestengt fra Twitter etter å ha delt klipp fra Visjon Norge.

Foto: Skjermdump fra Twitter

Twitter-kontoen @smultringer er blitt stengt, etter at Visjon Norge la inn et krav til Twitter om å slette innhold fra kanalen. Bak kontoen står en kvinne som kaller seg «Helene Harepus». NRK kjenner hennes identitet, men hun ønsker ikke at hennes egentlige navn skal knyttes til Twitter-kontoen.

Hun legger blant annet ut klipp der hun filmer TV-skjermen mens hun ser på kanalen, og legger ved kommentarer.

– Jeg skjønner godt at Visjon Norge ikke ønsker at jeg deler videoklipp fra dem, og har vel egentlig tenkt at de vil rapportere meg en gang, sier Helene til NRK.

Da Visjon Norge rapporterte inn kontoen til Twitter, skrev de at @smultringer hovedsakelig har bygget profilen sin ved å bruke innhold fra dem. Det er en beskrivelse Helene bestrider.

– Jeg hadde kontoen lenge før jeg begynte å dele disse videoklippene, og delte mange andre ting i tillegg.

– Hvor mye tid har du brukt på å finne disse klippene?

– Man ikke trenger å se så lenge på TV-kanalen før det dukker opp noe som er verdt å dele. Det er bare å skru på Visjon Norge når programmet «Skapende tro» er på lufta, så er ofte det første Hanvold sier drøyt, sier hun.

Opptak fra Visjon Norge, publisert på Twitter av «Helene Harepus»

VIDEO: Her er én av videoene som nå er slettet fra Twitter.

Massiv støtte på Twitter

Stengningen av kontoen har fått massiv oppmerksomhet på Twitter. I tre dager har emneknaggen #HeleneHarepus vært på listen over det som er mest snakket om i Norge.

Mange uttrykker sin støtte til kontoen, og oppfordrer Twitter til å gjenåpne brukeren.

«Helene Harepus» utestengt fra Twitter

UTESTENGT: «Helene Harepus» er utestengt fra Twitter.

Foto: Skjermdump fra Twitter

– At det har blitt oppstandelse på Twitter gjør at jeg egentlig er litt glad for at det skjedde. Det er nok ikke dette Visjon Norge ønsket ved å få meg utestengt, sier Helene til NRK.

Visjon Norge mener bruken av klipp fra deres sendinger ikke kan rettferdiggjøres ved å vise til sitatretten.

«Vi kan ikke se at en artig kommentar på noen få ord er et selvstendig verk når de siterte videoklippene er lengre og fyller mer enn selve hovedverket.», skriver de på sin Facebook-side.

– Til noen av videoklippene har jeg brukt humor for å få fram det absurde, andre steder er innholdet så drøyt at jeg bare har delt og skrevet en kommentar, sier Helene.

En av dem som støtter «Helene Harepus» er jusprofessor Olav Torvund fra Universitetet i Oslo. Han skriver på sin blogg at Visjon Norge misbruker opphavsretten for å kneble ytringsfrihet.

– I min opphavsrettsundervisning og ytringsfrihetsundervisning har jeg pleid å bruke Scientologikirken som eksempel på noen som misbruker opphavsrett for å kneble kritikere. Nå har Visjon Norge og Jan Hanvold gitt meg et nytt eksempel, skriver jusprofessor Olav Torvund.

– Konteksten avgjør

Advokat Jon Wessel-Aas

KONTEKST: Advokat Jon Wessel-Aas forklarer at hvor mye man kan sitere varierer fra sak til sak, ut fra kontekst.

Foto: Amund Aune Nilsen / NRK

Advokat Jon Wessel-Aas sier det ikke er noe i veien med å sitere, men at det kan være utfordrende på plattformer som Twitter.

– Det er ikke noe i veien for å sitere fra Visjon Norge hvis man skal lage reportasje eller artikkel med et kritisk blikk fra det de sender og tar utdrag for å illustrere poenget. Men på Twitter kan det være en utfordring å lage det sitatet, fordi man har ikke så mange tegn til rådighet.

Wessel-Aas forklarer at mengden på det man kan sitere, varierer ut ifra hvilken kontekst du har.

– Det heter seg at du skal ikke sitere mer enn formålet ditt betinger. Hvis du skal anmelde en ny kinofilm, kan du ikke vise hele filmen fordi du skal anmelde den. Da må du velge noen scener du kommenterer, forteller han og legger til:

– Hvis du skriver en hel bok som analyserer en skjønnlitterær roman – en som går faglig til verks, kan man ta ganske mange sitater fra det verket man analyserer, fordi en selv skriver så mye.

Visjon Norge ber Twitter åpne kontoen

Jan Hanvold på Telenor Arena

UENIGE: Visjon Norge skriver på Facebook at de har bedt Twitter åpne kontoen, og bare ønsket at videoene skulle slettes.

Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRK

Visjon Norge henviser til sin Facebook-side, der de har forklart hvorfor de har rapportert brukere.

«I forrige uke ryddet Visjon Norge opp i videosnutter som uten vårt samtykke hadde blitt publisert på Twitter. Vi rettet et såkalt DMCA-krav til Twitter for å beskytte vårt eget materiale.»

Kanalen skriver videre at de ikke er enige i at Twitter burde utestengt @smultringer, på tross av at omfanget videoer hun har delt var stort.

«Denne siste reaksjonen synes vi er en overreaksjon, og det er ikke vår avgjørelse eller et ønske som er fremmet fra vår side. Vi håper Twitter rydder opp i dette.»

Selv om kontoen @smultringer er stengt, kan Helene fremdeles lese alt som skrives på Twitter, og hun har hatt stor glede av å følge med på all støtte hun får.

– Jeg er veldig glad for den massive støtten jeg får på Twitter, og at innholdet nå blir spredt mer enn noensinne, sier Helene.

– Jeg ønsker selvsagt at kontoen min blir åpnet igjen. Jeg har veldig lyst til å fortsette å dele klipp, men jeg vil da sørge for jeg gjør det på riktig måte.

Pressekontakt i Twitter, Ian Plunkett, skriver i en mail til NRK at de ikke kommenterer enkeltsaker av personvernhensyn og sikkerhetsmessige årsaker.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Kulturstrøm

 • «The Wire» kåra til beste TV-serie

  206 ekspertar i 43 land har på oppdrag frå BBC kåra «The Wire» til den beste TV-serien i det 21. hundreåret.

  «Mad Men» og «Breaking Bad» kom på dei neste plassane.

  Dansk/svenske «Broen» er beste skandinaviske på ein 34. plass, «Borgen» kom på ein 40.-plass, medan «Forbrytelsen» er kåra til den 78. beste serien i dette hundreåret.

 • Kongen vil ikke inn i trommestrid

  Sametinget har sendt krav til danskedronningen om å få beholde en sjelden tromme. Men kong Harald tror ikke hun vil blande seg, og han vil ikke gjøre det selv.

  – Jeg har vel de samme tankene som hun har, tenker jeg, at det blander hun seg ikke borti. Det får spesialistene finne ut av, sier kong Harald.

  Han har denne uken vært på reise i Finnmark og har fått med seg konflikten som har boblet opp ved det samiske museet i Karasjok, del av museumsstiftelsen RiddoDuottarMuseat. Museet har innstendig bedt Danmark om å få beholde en samisk tromme som ble konfiskert etter trolldomsprosessene i 1692 og sendt fra Sápmi til København. Siden 1979 har den sjeldne samiske trommen vært tilbake igjen på samisk jord, men bare på utlån fram til 1. desember i år.

  Samisk tromme
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Trump vil ha nytt sosialt nettverk

  USAs tidligere president Donald Trump varsler planer om å lansere et nytt sosialt nettverk, melder AFP: Trumps sosiale medium skal kalles «Truth Social» og er ventet å åpne for betatesting i neste måned for inviterte. Plattformen eies av Trump Media & Technology Group (TMTG).

  – Jeg skapte Truth Social og TMTG for å stå imot tyranniet fra teknologigigantene. Vi lever i en verden der Taliban har stor tilstedeværelse på Twitter, og hvor din favorittpresident er blitt tiet i hjel. Dette er uakseptabelt, sier Trump.

  TMTG skal også starte opp en abonnementsbasert strømmetjeneste.