Jan Hanvold på Telenor Arena
Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRK

Penge­predikanten

Han har samlet inn én milliard de siste femten årene. Minstepensjonister og uføretrygdede er de flittigste giverne. Samtidig har predikanten bygd opp et privat eiendomsimperium.

TV-pastor Jan Hanvold og den kristne kanalen Visjon Norge har hatt inntekter på én milliard kroner de siste 15 årene.

– Se etter folkene med de gule vestene. Der kan du dra kortet ditt. Gud elsker en glad giver. Det du gir, gir du ikke først og fremst til oss, men til Herren.

TV-pastor Jan Hanvold ser smilende ut over forsamlingen mens han krummer neven om den trådløse mikrofonen og strekker venstrearmen i været. Han er uformelt kledd. Den lyseblå skjorta henger løst over beltestedet og er åpen i halsen.

Stedet er Telenor Arena. Hanvold, som er både styreleder, gründer og ansvarlig redaktør i den kristne tv-kanalen Visjon Norge, har samlet noen tusen mennesker til mirakelkonferanse på Fornebu. Hovedtaler er apostel Maldonado fra USA. Han skal visstnok ha oppreist folk fra døden, ved hjelp av Gud.

Hanvold selv har tatt med seg over 30 bankterminaler der folk kan dra kredittkortene sine mellom miraklene og lovsangen. Hvis folk foretrekker Vipps eller kontanter, er det uproblematisk. Digre, hvite plastbøtter går langs benkeradene hvor det også er lagt ut giroblanketter.

Det hele akkompagneres av fire amerikanske kordamer godt støttet av et solid band med full blåserrekke.

– Vi prøver ikke å manipulere deg. Dette er totalt fritt, roper Hanvold i mikrofonen.

Tidligere i år samlet Jan Hanvold flere tusen mennesker til mirakelkonferanse på Telenor Arena. Der hadde han med over 30 bankterminaler, og mulighet for å gi med Vipps, kontanter eller på giro. Men hvor ender egentlig pengene han samler inn? Klipp fra Brennpunkt-dokumentaren Pengepredikanten.

VIDEO: Jan Hanvold samlet flere tusen til mirakelkonferanse på Telenor arena.

Store velsignelser

TV Visjon Norge

Fra det 6000 kvadratmeter store bygget sender Hanvold kristen-TV døgnet rundt.

Foto: NRK

Noen mil vest fra Fornebu har Hanvolds tv-kanal sitt hovedsete. Pukerud utenfor Drammen var i sin tid mest kjent for bilimport. Nå har pastoren overtatt det gamle Honda-bygget og gjort de 6000 kvadratmeterne om til TV-stasjon.

– Du er kanskje en tyvtitter? Når vi deler de åndelige sannheter med deg, så er du også skyldig i å tjene oss. Bli en partner, så skal du se at det blir til velsignelse. Ring inn på callsenteret eller send oss en sms!

Slik lyder ordet fra Jan Hanvold når han og de 60 medarbeiderne er på lufta med sendinger fra TV Visjon Norge. Å bli partner er synonymt med å bli fast giver.

– Vi er i desperat behov av nye partnere, sier Hanvold, og ser tungt inn i kamera.

Utenfor skinner høstsola forførerisk i Drammenselva. Ved de sotede glassvinduene som omgir inngangspartiet til tv-stasjonen har Hanvold parkert sin Mercedes GLK 220 CDI 4MATIC. Den tidligere kriminelle rusmisbrukeren med fire konkurser bak seg, sender kristen-TV 24 timer i døgnet og tjener store penger på det glade budskapet.

– Vi har 10.000 partnere, sier han. – Men det burde vært flere. 15.000. Eller kanskje 50.000 partnere.

Millionbeløp

Denne høsten har tv-pastoren kjørt hardt for å hanke inn flere økonomiske støttespillere. Hver kveld er seerne blitt sterkt oppfordret til å melde seg som nye partnere eller til å øke det faste månedlige bidraget de allerede betaler.

I løpet av en kveld kan det melde seg så mye som 30–40 nye "familiemedlemmer", som Hanvold foretrekker å kalle bidragsyterne. Noen av dem tegner seg for faste giverbeløp på flere tusen kroner i måneden. Andre gir engangssummer.

Pastoren forteller selv at kanalen har fått inn millionbeløp fra enkeltpersoner i løpet av noen kveldstimer. Når nye partnere verver seg, ringes det med bjeller og jubles høylytt i takksigelser.

– Gud vet at når det går mye penger ut, så må han fylle på. Sånn er det med Gud. Han er den største giveren som fins!

Uttalelsen kommer fra TV-pastorens kone. Hun er stadig programleder på Visjon Norge og forteller folk at dersom de bare gir til kanalen, så blir de velsignet tilbake. Men det er ikke bare seerne som blir overøst med velsignelser fra Vår Herre.

Sammen med sin tredje kone i rekken, den 16 år yngre Inger Johnstad Hanvold, har Hanvold skaffet seg en betydelig andel jordisk gods gjennom TV-kanalen. Ekteparet har full kontroll over de ulike selskapene som utgjør virksomheten, både gjennom aksjeposter og gjennom styreverv.

Eiendom har alltid stått sentralt for Jan Hanvold. Det er her han nå har sikret seg etter å ha spilt grundig fallitt i forrige runde.

Jesus-Yap

Jan Hanvold på 80-tallet

Jan Hanvold gjorde seg bemerket på 80-tallet med sin framggangsteologi.

Foto: Mathisen, Bo / VG

Jan Hanvold dukket opp i rampelyset første gang for over tretti år siden. Da hadde han nettopp kjøpt et digert fabrikkbygg i Drøbak og startet bibelskole, sterkt inspirert av amerikanske herlighetsteologer.

– Vi opplever det som en fremgangstro, altså. Dette at mennesker skal oppleve sann lykke, sann glede og sann fred. At de skal ha seier og suksess i sitt daglige liv, uttalte Hanvold til NRK den gangen.

Han satset i tillegg på eiendomsutvikling og drev flere private selskaper i tilknytning til Visjon Bibelskole i Drøbak. Til Aftenposten uttalte Hanvold:

– Jeg opplever meg selv som en suksess.

Dette var på 80-tallet, midt i den såkalte jappetiden. Hanvold understreket at han ikke hadde det minste imot å bli kalt «Jesus-Yap». Eller fremgangsteolog. På denne tiden opererte han ofte i tospann med nærradiopredikant Hans Bratterud i Oslo fullevangeliske kirke. De leide store arenaer til sine mirakelmøter. Jan Hanvold hentet inn amerikanske mirakelpredikanter, og han talte ofte selv. Budskapet var tydelig.

– Himmelen skal lønne deg økonomisk, lød et av forsideoppslagene i Vårt Land hvor Hanvold ble sitert.

Eller som predikanten uttrykte det når det var kollekt: – Reis deg, så kommer du lettere til lommeboka.

Jan Hanvold skapte store overskrifter i mediene på 80-tallet

Jan Hanvold skapte store overskrifter i mediene på 80-tallet.

Foto: Faksimile fra VG, Vårt Land, Dagbladet og Klassekampen

Liten økonomisk innsikt

Men etter noen år stoppet framgangen brått. Det gikk veldig galt med Jan Hanvolds selskaper. De hadde en samlet gjeld på over 35 millioner kroner. Hanvold selv og selskapene hans ble slått konkurs. Politiet etterforsket predikanten for å ha tappet virksomhetene for penger.

Hanvold begjært konkurs

Hanvold ble slått konkurs, og dømt til fengsel for brudd på regnskapsloven og for å ha bidratt til å tappe selskapene han ledet for penger.

Foto: Faksimile fra VG

– Jeg er rett og slett blakk, sa Hanvold til VG.

Advokat Endre Storløkken som bestyrte de fire konkursene etter Hanvold, bet seg merke i at Hanvold i hovedsak baserte seg på gaveinntekter. Dessuten fant Storløkken det noe underlig at pastoren bare sporadisk valgte å stå personlig ansvarlig for virksomheten selv.

Advokaten skrev følgende i boinnberetningen: «Bostyret finner det likeledes som et gjennomgående trekk at debitor (Hanvold red anm.) har svært liten økonomisk innsikt og administrativ evne. Virksomhetene synes preget av tilfeldigheter og regnskapsmessig rot.»

Hanvold tilstod alt. Pastoren ble likevel dømt til fengsel i 120 dager. Han ble i Ytre Follo tingrett fradømt retten til å drive forretningsvirksomhet i to år framover.

– Jeg har lært at Gud er med meg enten det går oppover eller nedover, sier Hanvold i dag.

Med Honda på hjertet

Hanvolds tidligere eiendomskjøp og påfølgende konkurser, kunne ikke ha skremt ham så veldig. Pastoren fortsatte med å gå tungt inn i eiendom. I 2004 tjente han én million på en eiendomstransaksjon på Gulskogen i Drammen.

Deretter kastet han øynene på en gjestegård i Hokksund som var til salgs for 9,5 millioner kroner. Det hele toppet seg da han fant det omtalte Honda-bygget på Pukerud. I 2007 kjøpte han de 6000 kvadratmeterne fra bilimportøren. Prisen var 37 millioner kroner.

Mirakelkonferanse på Telenor Arena

Visjon Norge har ifølge tall fra TNS Gallup rundt 20.000 daglige seere.

Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRK

Det var imidlertid ikke Visjon Norge som kjøpte bygget. Kjøpet ble gjort gjennom et privat eiendomsselskap som heter Øvre Eikervei 126 as. Det er vel verd å ta en titt på dette selskapet. Det har allerede gitt Hanvold millioninntekter. Og vil sannsynligvis sikre ham langt inn i evigheten.

Men først litt om grunnlaget for det hele. Gaveinntektene fra de mange TV-seerne.

Milliardomsetning

Denne høsten er en milepæl for Visjon Norge. NRK Brennpunkt har gått gjennom regnskapene for de siste 15 årene i de viktigste selskapene i Visjon Norge-systemet.

Gjennomgangen viser at Hanvolds virksomhet har hatt en betydelig inntektsøkning utover på 2000-tallet. Veksten har vært såpass stor de siste årene, at TV Visjon Norge nå har passert én milliard kroner i inntekter siden 2001.

Dette er i all hovedsak gaveinntekter. I 2015 kom det inn 106 millioner i de to viktigste selskapene, TV Visjon Norge as og Visjon Bibel Center. 96,6 millioner var rene gaveinntekter fra TV-seerne, resten leie-, sponsor- og reklameinntekter. Dette gjør tv-stasjonen til en av de største aktørene i norsk kristenhet.

Pastor Guillermo Maldonado fra Florida på Telenor Arena

Pastor Guillermo Maldonado fra Florida var hovedtrekkplaster til arrangementet på Telenor Arena, der det ble samlet inn drøy 2,5 millioner kroner.

Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRK

Givergleden kom også til uttrykk i mai da Hanvold i løpet av tre dager samlet et sted mellom 7000 og 8000 mennesker til mirakelkonferanse på Telenor Arena. TV-pastoren opplyser at kollektinntektene under arrangementet var på drøyt 2,5 millioner kroner.

En tidel til nødhjelp

Hanvold driver også med nødhjelpsarbeid. Denne virksomheten er i all hovedsak flyttet over i selskapet Visjon Bibel Center (VBC).

Gjennom VBC har Hanvold i satset på nødhjelp til Øst-Europa, særlig Moldova. I VBC var inntektene på drøyt 10 millioner kroner i 2015. Det betyr i praksis at Hanvold bruker 10 prosent av totalinntektene på 106 millioner på nødhjelp.

Resten går til å drive tv-stasjonen. Han liker å fortelle TV-seerne sine at 100 prosent av nødhjelpen kommer fram. Det er i og for seg korrekt.

Omtrent alt av penger i Visjon Bibel Center går til formålet, men dette utgjør altså bare en liten del av den totale virksomheten til Hanvold. Tv-kanalen er den store pengemaskinen.

– Vi er takknemlig for hver krone vi får inn, sier Hanvold.

Men hvor blir det av de pengene som går ut?

På alle sider av bordet

Jan Hanvold signerer kontrakt med seg selv

Jan Hanvold signerer både som arbeidsgiver og arbeidstaker i arbeidskontrakten med Visjon Norge.

Foto: NRK

Jan Hanvold vokste opp i Drammen. Han forteller selv om et liv i rus og kriminalitet før han møtte Jesus og tok inn på den smale sti. Det er også langs Drammenselva han har etablert seg med et nettverk av ulike selskaper, stiftelser og eiendommer.

Men flere av Hanvolds private selskaper selger også tjenester til Visjon Norge – hvor altså Hanvold er både grunnlegger, ansvarlig redaktør og styreleder. Det betyr at de selskapene Tv-pastoren eier privat, også nyter godt av de mange hundre millionene med gaveinntekter som strømmer gjennom Visjon Norge-systemet.

Jan Hanvold selv sitter på flere sider av bordet når pengene skal fordeles. NRK Brennpunkt har tilgang til flere arbeidsavtaler som Hanvold har inngått mellom seg selv og Visjon Norge. Her har Hanvold har ikke bare undertegnet som arbeidsgiver, men også som arbeidstaker og lønnsmottaker.

Det samme gjelder for utleieavtaler og låneavtaler. Hanvold er utlåner og låntaker, han er utleier og leietaker, og han signerer dobbelt på alle avtalene.

Jan Hanvold

VIDEO: Jan Hanvold mener det er uproblematisk at han signerer kontrakter med seg selv.

Tredobling

Visjon Norge har samlet inn én milliard

TV Visjon Norge nå har passert én milliard kroner i inntekter siden 2001.

Foto: Grafikk: NRK

Ett eksempel er utleien av næringsbygget som Hanvolds eiendomsselskap eier i Mjøndalen. Hanvold kjøpte eiendommen sammen med en forretningspartner i 2011.

Samme år ble det signert en avtale som forpliktet TV Visjon Norge til å leie første etasje i bygget i fem år framover. Husleien var på 24.000 i måneden pluss moms. NRK Brennpunkt har sammenlignet de nye avtalene med tidligere leieavtaler.

En rekke dokumenter viser at Hanvold både doblet og tredoblet de gamle utleieprisene når han leide ut til Visjon Norge. Inntektene gikk til hans eget private eiendomsselskap. Selv mener han det er "høl i huet" å sammenligne de gamle leieavtalene med de nye.

– Men hvorfor var det nødvendig å ta så høy pris?

– Det var nødvendig. That's it. Jeg har ingen annen kommentar.

I 2011 ble det underskrevet ytterligere en leieavtale for et annet selskap i Visjon Norge-systemet, Visjon Tv & Webshop as, i akkurat det samme bygget. Den var også på fem år, og hadde samme leievilkår. Leieprisen ble mangedoblet, og inntektene gikk til Hanvolds private eiendomsselskap.

Trofast minstepensjonist

Marit Helland

Minstepensjonist Mart Helland er fast giver til TV Visjon Norge.

Foto: Ole Jørgen Kolstadbråthen / NRK

Marit Helland (80) fra Sandefjord er fast giver til TV Visjon Norge og gir 800 kroner i måneden til Hanvolds tv-kanal. Hun er enke og ser på Visjon Norge mange timer hver dag.

– Det er vondt å være alene. Uten den kanalen vet jeg ikke hvordan det skulle gått, sier hun når NRK er på besøk.

I 2013 hadde hun ekstra god råd. I løpet av tre høstmåneder overførte hun nesten 80.000 kroner til TV Visjon Norge og ulike kristne givertjenester som sender på Hanvolds kanal.

– Da hadde vi solgt huset og det ble det et par millioner, godt og vel. Da synes jeg at jeg kunne støtte Visjon Norge veldig mye.

Marit er opptatt av å støtte og bidra til kristne organisasjoner og mener det er hennes oppgave som kristen å betale tiende av pensjonsinntekten sin.

– Jeg er minstepensjonist. Det er ikke stort du får inn i måneden, sier hun, men fremholder at det å støtte Hanvold, er noe av det beste hun kan gjøre med pengene sine.

– Det er Gud som eier alt han gjør. Det han går ut på. Andre tror han er så rik, at nå har han det så bra. Det er ikke sånn han er, sier Marit om Hanvold, og siterer tv-predikanten: – Det er jo Jesus jeg jobber for. Han er min oppdragsgiver.

Minstepensjonist og enke Marit Helland (80) er fast giver til TV Visjon Norge. For henne er den kristne TV-kanalen en viktig del av livet.

VIDEO: Minstepensjonist og enke Marit Helland (80) er fast giver til TV Visjon Norge.

Sjuganger'n

Jan Hanvold signerer som utleier og leietaker

På vegne av Visjon Norge signerte Jan Hanvold en leiekontrakt med seg selv. Husleia var sju ganger høyere enn da Visjon Norge leide av forrige eier.

Foto: NRK

Tilbake til Visjon Norges hovedkvarter på Pukerud. I 2007 kjøpte altså et nyopprettet, privat eiendomsselskap bygget hvor den kristne TV-kanalen holder til. Dette selskapet heter Øvre Eikervei 126 as. Fram til da hadde Visjon Norge leid bygningen for 350.000 kroner i året av forrige eier.

Men etter kjøpet ble det skrevet en ny husleieavtale med det nye eiendomsselskapet. I den nye avtalen ble husleien økt til 2,7 millioner per år, altså mer enn sju ganger så mye som tidligere.

Avtalen ble undertegnet av Jan Hanvold som eier av bygget – og av Jan Hanvold som leietaker.

Men samtidig som Visjon Norge måtte betale sju ganger så mye i husleie, begynte Jan Hanvold å ta ut et årlig millionbeløp fra det nye eiendomsselskapet hvor han også var styreleder. Det har han fortsatt med hvert eneste år.

Hanvold har tatt ut til sammen 9,2 millioner kroner ifra dette eiendomsselskapet siden det ble opprettet. Han har i tillegg en årslønn fra TV Visjon Norge på 600.000 kroner.

– Markedspris, sier Hanvold om den nye leiekontrakten.

Verdibyggeren

Protokoll fra generalforsamling

«Jan Kaare Hanvold ble valgt som møteleder, Jan Kaare Hanvold ble valgt som protokollfører og Jan Kaare Hanvold ble valgt til å undertegne protokollen sammen med møteleder» heter det i protokollen fra generalforsamlingen der bare Jan Hanvold var tilstede.

Foto: Faksimile av kontrakt

Dokumenter fra en ekstraordinær generalforsamling i Øvre Eikervei 126 as i juli 2007, viser flere interessante forhold ved dette eiendomsselskapet. På denne generalforsamlingen var Hanvold både møteleder og protokollfører.

Han har skrevet under møteprotokollen og var eneste tilstedeværende. På møtet ble det vedtatt at Hanvold og kona skulle få gå inn på eiersiden i selskapet. De tegnet seg for nesten 30 prosent av aksjene.

Selv sier Hanvold at det var nødvendig for ham og kona Inger å gå inn med privat kapital. Dette for å få fullfinansiert kjøpet av hovedkvarteret til Visjon Norge. Men kort tid etter generalforsamlinger solgte Hanvold plutselig aksjer for én million kroner.

Kjøper var Visjon Norge, hvor Hanvold altså var daglig leder, styreleder, gründer og ansvarlig redaktør.

God butikk

I dag sitter Hanvold og kona Inger fortsatt på 18,9 prosent av aksjene i eiendomsselskapet. Samtidig har Hanvold store planer for den delen av eiendommen som ikke blir brukt av TV Visjon Norge.

– Den er regulert til boligformål, bekrefter han. – Jeg jobber hele tiden med å bygge ut denne eiendommen her, jeg bygger verdier.

– Det kan bli god butikk for deg og kona når det blir bygd leiligheter i Øvre Eikervei 126 hvor Visjon Norge holder til. Dere eier tross alt en god andel av eiendomsselskapet her?

– Dess mer jeg tjener, dess mer kan jeg gi. Det er mottoet mitt, å gi, gi, gi. Og å tjene så mye som mulig.

– Hvis noen beskylder deg for rolleblanding, hva vil du si til dem?

– Ja, det må folk gjerne beskylde meg for. Det bryr ikke jeg meg om. Så lenge jeg følger norsk lov og følger det som er etisk og moralsk riktig, så har ikke jeg noe problemer med det.

Ei krone her, og ei krone der

Fritidseiendom i Vestfold

Fritidseiendommene i Vestfold er bare en liten del av eiendomsnettverket til Hanvold.

Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRK

Men Hanvolds eiendomsimperium har flere forgreininger. Tv-pastorene eier blant annet ei lavblokk på Øren i Drammen hvor han leier ut fire leiligheter.

Dokumenter fra byggesaksavdelingen i Drammen kommune viser at det i hovedsak er Visjon Norge as med Hanvold som styreleder, som har vært leietaker. Det gir pastoren en ekstrainntekt på over 100.000 i året.

Dessuten eier han to fritidseiendommer ved den idylliske Sandebukta i Vestfold. Den ene av disse leies ut for 120.000 i året, på den andre eiendommen holder han på å bygge seg ei ny hytte. Men det finnes enda en eiendom i Hanvolds portefølje. Den skiller seg fra alle de andre.

Bedriftshytta

Ved foten av mektige Hallingskarvet, i Sudndalen, ligger det et høyfjellshotell med en lang historie. I 2012 fikk den nok en omdreining da Jan Hanvold endelig fant fritidseiendommen han hadde jaktet på i lang tid.

Hallingskarvet høyfjellshotell

Jan Hanvold kjøpte Hallingskarvet høyfjellshotell fordi Visjon Norge «trengte ei bedriftshytte».

Foto: Faksimile: TV Visjon Norge

– Vi kjøpte Hallingskarvet Høyfjellshotell fordi vi trengte ei bedriftshytte. Akkurat da hadde ikke Visjon Norge økonomi til å kjøpe, så derfor kjøpte jeg hotellet personlig, forteller Hanvold.

Det Visjon Norge imidlertid hadde økonomi til, var å inngå en avtale om å bruke Hallingskarvet Høyfjellshotell. Det vil si, Hanvold hadde i mellomtiden leid ut hotellet til et driftsselskap som heter Hallingskarvet Konferanse og Omsorgssenter.

– Jeg har ingen ting med det Konferanse og Omsorgssenteret å gjøre, sier Hanvold.

Flytter penger

Dermed kan det umiddelbart se ut som Hanvold ikke driver butikk med seg selv. Men det som i praksis skjer, er at Visjon Norge hvor Hanvold har kontrollen, har betalt penger inn til driftsselskapet for å bruke hotellet. Deretter har driftsselskapet overført penger til aksjeselskapet som eier bygningene. Her er Hanvold en av to store eiere.

– Altså, det går 40.000 kroner i måneden fra driftsselskapet til Hallingskarvet Høyfjellshotell as, bekrefter Hanvold etter å ha tenkt seg om en liten stund.

– Er ikke dette nok et eksempel på at det går penger fra Visjon Norge til et av dine private selskaper?

– Det er din påstand. Jeg har ikke noen flere kommentarer

Selskapet Hallingskarvet Høyfjellshotell as har inntil nå vært eid av Hanvold med 49 prosent. Men pastoren har også med seg en medinvestor. Det handler om en anonym oppdrettsmillionær fra Fedje i Hordaland, en kar som etter hvert har blitt en av Hanvolds viktigste økonomiske samarbeidspartnere.

Kinodrømmen

Jan Hanvold og Finn Jarle Sæle

Jan Hanvold og Finn Jarle Sæle er nære samarbeidspartnere.

Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRK

– Akkurat her, sier Finn Jarle Sæle og peker. – Her kom vi inn i bygget første gang. Og Jan Hanvold falt på kne der borte mens vi stod rundt ham. Og så bad han, og innviet dette bygget.

Vi står midt inne i Forum Kino i Bergen. Den klassiske funkisbygningen signert arkitekt Ole Landmark stod ferdig i 1936 og er signalbygg mellom de sju fjell. Men i med årene led kinoen en ublid skjebne og ble etter hvert solgt av Bergen kommune til private kjøpere.

I 2008 kjørte Jan Hanvold over Danmarksplass og fikk øye på kinoen med plass til 1100 personer. Etter noen dager i tett dialog med Gud, fikk han beskjed om at det var greit å slå til. Dermed gikk Hanvold i kompaniskap med sjefredaktøren for den kristne, konservative ukeavisa Norge IDAG, Finn Jarle Sæle. De to herrene stablet 33 millioner kroner på beina og sikret seg byens stolthet.

– Vår Herre har penger i sine venners lommer, sier Finn Jarle Sæle, og gliser.

Siden eiendomskjøpet har han og Hanvold vært nære samarbeidspartnere.

– Hanvold kom til Vestlandet fordi han skjønte at bibelbeltet langs kysten er viktig. Det er her du finner støttespillerne våre, påpeker Sæle.

Jan Hanvold taler på Norge IDAGs konferanse

Jan Hanvold har gode og rike støttespillere på Vestlandet.

Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRK

Trivelig tiende

En av vennene som hadde lomma full av penger, var fiskeoppdrettsmillionæren Idar Tangen fra Fedje, en liten øykommune befolket av drøyt 500 sjeler. I 2010 solgte Tangen et oppdrettsanlegg i 100 millionersklassen.

I troen på at det er riktig å betale tiende, rykket han først inn som største aksjonær i Sæles ukeavis og plasserte datteren i styret. Men han hadde flere planer.

– Tangen fortalte at han også hadde lyst å gi en million til Hanvold, forteller Sæle.

Den frimodige redaktøren hentet fram mobilnummeret til Jan Hanvold og satte oppdretteren i kontakt med tv-pastoren. Og så var pengekranen for alvor åpnet.

Rusfritt i fjellet

– Her skal vi bygge en rusfri hyttelandsby! Jeg ser for meg et 50-talls leiligheter og 30–40 hytter, uttalte Jan Hanvold til avisa Dagen i 2014.

Stedet det skulle bygges? Det var på tomta til Hallingskarvet Høyfjellshotell. Og vi? Det var Idar Tangen og hans familie sammen med Jan Hanvold. Idar Tangen og sønnen Christian hadde nemlig gått inn som majoritetsaksjonær i Hallingskarvet Høyfjellshotell as.

Ikke bare hadde Tangens familieselskap, CIT Holding, kjøpt seg inn på eiersiden, det hadde også gitt Hanvolds hotell et lån på nesten en million kroner. Enda viktigere: Jan Hanvold og Idar Tangen hadde kort tid før dette opprettet Taja Holding sammen, et investeringsselskap hvor de eier halvparten hver. Og hvor de ikke hadde tenkt å ligge på latsiden.

Sneglekrem

Colibri helse

Colibri Helse selger blant annet en krem som skal inneholde 80 prosent snegleslim.

Foto: Skjermdump

Taja Holding er nemlig et instrument som brukes flittig når Tangen og Hanvold skal drive butikk sammen. Det er Taja Holding som eier Eiker Grafisk Eiendom, altså eiendomsselskapet med de friske utleieprisene.

Og det var Taja Holding som stod for finansieringen da Visjon Nødhjelp kjøpte sitt tilholdssted på nabotomta til Visjon Norge – for 13,3 millioner kroner. Totalt finnes det åtte selskaper hvor Jan Hanvold og familien Tangen investerer eller har investert sammen.

Helsekanalen, er ett eksempel. Super Helse as, et annet. Siste skudd på stammen er Colibri Helse as. Dette selskapet selger helsekosttilskudd, kremer og oljer, og annonserer stadig på TV Visjon Norge. Blant produktene finner man blant annet Elicina Sneglekrem og en snorkemaskin til 4900 kroner.

Penger fra Gud

Men det er ikke bare gjennom ulike selskapsstrukturer Hanvold drar nytte av familien Tangen. Da Inger og Jan Hanvold kjøpte fritidseiendom i Sande i Vestfold i 2011, hadde de behov for økonomisk bistand.

De tinglyste dokumentene viser at Idar Tangen har pant i eiendommen på én million kroner gjennom sitt familieselskap, CIT Holding. Idar Tangen ønsker ikke å snakke med NRK om sine investeringer. Men de to samarbeidspartnerne bidrar gjerne.

– Vi har et utmerket forhold til dem, sier Hanvold om familien Tangen. – De har alltid stilt opp for oss.

– En fantastisk familie, sier Finn Jarle Sæle om investorene fra Fedje. – De gir pengene inn i Guds rike. Gud har talt til dem.

Mirakelkonferanse på Telenor Arena

Mange syke kom til «mirakelkonferanse» på Telenor Arena. Vi snakket med mange som ble bedt for, men ingen ønsket å bli intervjuet.

Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRK

Apostel med jetfly

Lysene er slukket i Telenor Arena. «Mirakelapostel» Maldonado, som har stått for forkynnelsen, har vendt tilbake til hotellsuiten sin. Han skal straks reise hjem til Florida med privatjeten sin.

Lovsangen er forstummet og blitt erstattet av et hult ekko av skosåler mot betonggulv. I køen på vei ut blir vi gående ved siden av en av dem som har vært på scenen for å få helbredelse. Vi spør forsiktig om hun er blitt bedre.

– Vel, litt kanskje, sier kvinnen. Som fortsatt bruker krykker.