Hopp til innhold

Vil stoppe homoerotiske frimerker

I Finland er det nå startet en underskriftsaksjon for å forhindre at homoerotisk kunst ender opp på nasjonale frimerker.

Tom of Finland-frimerker

Kunsten til Tom of Finland, alias Touko Laaksonen, hedres nå med offisielle frimerker i Finland. Men alle er ikke like begeistret for dette.

Foto: Itella

Tom of Finland-frimerker

Tom of Finland skal ha hatt en sterk innflytelse på artister som Freddie Mercury og Village People.

Foto: Itella

Kunsten til Touko Laaksonen (1920-1991), også kjent som Tom of Finland, blir nå hedret med egne frimerker i hans hjemland.

Laaksonen produserte over 3500 illustrasjoner over fire tiår. Tegningene hans er ofte pornografiske, og preges av samkvem mellom muskuløse, lettkledde og velutrustede menn.

Populærkultur

Hans klisjéfylte illustrasjoner har vært innflytelsesrik innen homokulturen. Tom of Finland skal ha hatt en sterk innflytelse på artister som Freddie Mercury og Village People.

Før påske ble det klart at hans illustrasjoner nå skal bli til tre offisielle frimerker i Finland.

Bildene er på langt nær blant Tom of Finlands mest eksplisitte verker. Men særlig ett av bildene, som viser en naken mannerumpe, har likevel skapt oppstyr (se over).

Vil stoppe frimerkene

Sveriges Radio melder at en Facebook-gruppe med drøyt 2600 personer har protestert mot frimerkene og vil ha dem stoppet.

I Facebook-gruppa slås det fast at de som har undertegnet oppropet ikke ønsker at Finland skal forbindes med homoerotiske temaer.

– Tradisjonelle frimerker har vist temaer som er estetisk vakre og av kulturell verdig. Sterke homoerotiske temaer på frimerker er ingen av delene, heter det.

En del av kommentarene på siden viser riktignok at flere er imot at frimerkene er erotiske – ikke nødvendigvis at de er homoerotiske.

Tom of Finland-frimerker

Tom of Finland fikk etterhvert et kjent navn, og i 1995 ble det startet en kleskolleksjon ved navn Tom of Finland Clothing Company.

Foto: Itella

Sjelden

Samtidig har det blitt startet en mot-gruppe på Facebook, som insisterer på at Tom of Finland-frimerkene skal være slikkbare i stedet for selvklebende.

Dean Shepherd, som er redaktør i frimerkebladet Gibbons Stamp Monthly, sier til The Guardian at han aldri før har sett homoerotisk kunst på frimerker. Heller ikke erotisk kunst som sådan er spesielt vanlig.

– I slike tilfeller snakker vi mest om nakenmalerier som er reprodusert som frimerker. Men ikke direkte erotisk kunst, sier han.

Se flere av Tom of Finlands bilder her

Tom of Finland-frimerker

Tom of Finland produserte hele 3500 illustrasjoner i løpet av sin karriere.

Foto: Itella

NRK anbefaler

Kulturstrøm

 • Kalde kvinnestudiar

  Lena Andersson har ein særs karakteristisk forteljar­stemme. Ho dyrkar ein allvitande forteljar med fullt innblikk i tankar og kjensler, som analyserer desse med kald autoritet. Det har også sine fordeler og ulemper. Av og til er resultatet nydeleg, skriv litteraturkritikar Gerd Elin Sandve om boka «Studie i menneskelig atferd».

  bildecollage med forfatter Lena Anderson og omslaget for hennes bok "Studie i menneskelig atferd".
  Terningkast 4 Bok

  «Ei skarp observasjons­evne, og ein endå skarpare penn»

  ANMELDELSE: «Studie i menneskelig atferd» av Lena Andersson

 • For de godt forberedte

  – FromSoftware er mestere i å bygge ufattelig stilige omgivelser, fylle disse omgivelsene med ekstremt kule bosser og fiender, og så levere ut en jevn strøm av tilfredsstillende belønninger til spillerne. Dette er mestringsfølelse på boks, skriver spillkritiker Rune Fjeld Olsen om «Elden Ring: Shadow of the Erdtree».

  Bilde fra spillet "Elden Ring: Shadow of the Erdtree" (2024)
  Terningkast 6 Spill

  «Ingen over, ingen ved siden»

  ANMELDELSE: «Elden Ring: Shadow of the Erdtree»