Hopp til innhold

Vil ikke sensurere NorgesPatriotene

Ingenting på Frikanalen vil bli forhåndssensurert, sier kulturminister, Trond Giske.

Trond Giske
Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

- På samme måte som vi ikke forhåndssensurerer politiske trykksaker og andre publikasjoner, vil ikke partienes innslag på Frikanalen bli sensurert, sier Giske.

I går gikk kulturministeren ut med planen om løse striden om politisk TV-reklame, ved å åpne Frikanalen for politiske innslag.

Les: - Giske er prinsippløs

- Vi har et rettssystem og et straffeapparat, som griper inn hvis norsk lov blir brutt, sier Giske.

I dag skriver Dagbladet at det nasjonalistiske og sterkt Islam-kritiske partiet, NorgesPatriotene, ønsker å benytte seg av Frikanalen i høstens valgkamp.

Trond Giskes henvisning til lovverket er ikke godt nok for leder for Antirasistisk senter, Kari Helene Partapuoli

- Rasismeparagrafen brukes ikke veldig ofte, og jeg mener jo at grensen går et sted før den, sier hun.

NorgesPatriotene

- Vi er klare over at vi er kontroversielle. Og vi kommer ikke til å bli mindre kontroversielle når vi ytre oss fritt på TV, sier leder i NorgesPatriotene, Øyvind Heian.

Norgespatriotene har samlet inn nok stemmer til å stille liste til valget i Vestfold.

Hvis listen blir godkjent skal Norgespatriotene, i likhet med alle andre partier, bli prioritert på Frikanalen de siste 3 ukene før valget til høsten. Kanskje med propaganda mot Islam og muslimenes hellige bok, Koranen.

- Vi mener Koranen er like ille som Hitlers "Mein Kampf", forklarer Heian.

Kari Helene Partapuoli mener Frikanalen må få muligheten til å vurdere de politiske innslagene før de blir sendt.

- De bør ha mulighet til å gjøre noen redaksjonelle vurderinger på forhånd, sier hun til NRK.


Kulturstrøm

 • Salman Rushdie om angrepet: – Voldsomt

  Forfatter Salman Rushdie har gitt sitt første intervju etter angrepet i New York i fjor. –Det var et voldsomt angrep, sier han til avisen The New Yorker.

  Rushdie holdt et foredrag om kunstnerisk frihet, da han ble angrepet med kniv på scenen. Forfatteren har mistet synet på det ene øyet, og har fått nedsatt førlighet i den ene hånden. Til avisen forteller han at han skriver litt saktere etter angrepet. Nå i vår er Salman Rushdie aktuell med boken «Seiersbyen», som kommer på norsk i mars.

  Salman Rushdie
  Foto: Hallgrim Haug / NRK Brennpunkt
 • Besøksrekord for Deichman

  Bibliotekene i Oslo hadde 4,6 millioner besøkende i 2022. Det er en økning på 1,5 millioner sammenlignet med normalåret 2019. I tillegg fikk bibliotekene 48 000 nye lånere.

  I året som gikk bidro Deichmans 24 biblioteker, spesialavdelinger og pilotprosjekter til veksten. Det nye hovedbiblioteket er hovedgrunnen til den store veksten, men også nyoppussede lokalbibliotek bidro til at flere bruker Oslos folkebibliotek.

 • «Ellos Eatnu – La elva leve» vant to priser på filmfestivalen i Göteborg

  Den norske filmen «Ellos Eatnu – La elva leve» mottok lørdag kveld både publikumsprisen og kritikerprisen på filmfestivalen i Göteborg.

  Den var en av to norske filmer som deltok i den nordiske konkurransen Nordic Dragon Award, og endte opp med å være den filmen festivalpublikummet satte størst pris på.

  Festivalen i Göteborg er Nordens største filmfestival.

  Den norske filmen om Altasaken har artist Ella Marie Hætta Isaksen i hovedrollen.

  – Den setter dagsordenen og gir ny forståelse for et samisk perspektiv på norsk politikk og kraftutbygging, det er fantastisk at både publikummet og kritikerne verdsetter dette så høyt, sier Kjersti Mo, direktør i Norsk filminstitutt.

  Filmen vant Den internasjonale filmkritikerorganisasjonen FIPRESCI sin pris. I juryens begrunnelse står det blant annet at «På mesterlig vis formidler filmen den sorgen som ble forårsaket av truslene om forsvinnende kultur og tap av identitet, språk og familiebånd».(NTB)

  Ellos eatnu - La elva leve
  Foto: Mer Filmdistribusjon

Flere kulturnyheter