NRK Meny
Normal

Varsler endringer etter oppvaskmøte i NRK Drama

Kulturredaktør Hege Duckert varsler endringer i NRK Drama. Regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen er optimistisk, men frykter han har brent broene til NRK.

Ulrik Imtiaz Rolfsen

Regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen er fornøyd med dagens møte, men krever en opprydding internt i NRK.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

NRK Drama har stått sentralt i en av høstens mest omtalte debatter. I dag var det duket for opprydning mellom regissører og NRK.

Marianne Kleven er leder i Norske Regissører (NRF) og er godt fornøyd med dagens møte.

Marianne Kleven

Marianne Kleven krever rammeavtale for norske regissører.

Foto: Oddvin Aune, NRK

– Dette var positivt og vi fikk gitt våre anbefalinger til NRK Drama. Vi mener det trengs en større åpenhet og klarere innsyn i driften. Vi er redde for at de gode ideene kan dø, da det er for mange som involveres i NRKs prosesser.

Vil gjøre endringer

Hege Duckert er langt på vei enig med Kleven og varsler endringer.

– Jeg mener vi skal lytte når kritikerne gir uttrykk for at vi må bli mer åpne. På møtet ble det etterlyst en tettere dialog, og at NRK Drama må være mer aktive ute i miljøet. Det er viktig for forbundet at den kunstneriske friheten til regissørene blir ivaretatt, og vi vil se nærmere på ønsket om en rammeavtale med NRK.

Innspillene fra bransjen vil ha mye å si for retningen til NRK Drama i fremtiden.

– For tiden bruker vi mye tid på å lytte til fagmiljøet, og så tar vi dette til betraktning i den nye strategien vår. Innspillene vi har fått fra bransjen vil få stor betydningen når strategien skal utarbeides, lover hun.

Hege Duckert

Hege Duckert er godt fornøyd med møtet med regissørene, men innrømmer at NRK har en tillitsutfordring.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Har en tillitsutfordring

Mye av kritikken denne høsten har gått på NRK Dramas struktur og beslutningsprosesser. Dramasjef Hans Rossiné har fått mye kjeft, og Marianne Kleven mener NRK har en stor utfordring i å gjenreise tilliten.

– NRK Drama må selv løse tillitsutfordringene med bransjen. Vi er positive til den nye modellen, men tilliten fra bransjen er nå tynnslitt. Renomméet til NRK Drama er svekket og det er opp til NRK om de føler at de kan gjenopprette den med dagens ledelse.

Hege Duckert innrømmer at NRK har en tillitsutfordring.

– Jeg tar til etterretning at enkelte deler av bransjen ikke har tillit til NRK Drama. Å gjenreise tillit er et møysommelig arbeid, men jeg håper og tror vi skal klare det.

Kan ha brent NRK-broen

Regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen har stått på barrikadene med tidvis flengende kritikk av NRK. Nå venter han på resultater av dagens møte.

– Jeg opplevde det som veldig positivt å få lov til å være i dialog med NRK-ledelsen. NRK fikk ryddet opp i noe av den litt klønete kommunikasjon sin, men jeg er et brent barn og har vanskelig for å stole på noe som helst før en rammeavtale mellom NRK og regissører er på plass, sier han til NRK.no.

Rolfsen regisserte «Taxi» som ble sendt i fjor, men var ikke fornøyd med NRKs håndtering av serien. Om det ryddes opp i NRK Drama åpner regissøren døra for flere NRK-prosjekter, Men han er usikker på om det vil være mulig etter høstens debatt.

– Å lage TV er en drøm og jeg har mange ideer til nye konsepter. Men er redd jeg kanskje har brent broene til NRK med kritikken. Jeg visste jeg tok en risiko med min egen karriere, men noen ganger må man bare gjøre det man føler er riktig.

Kulturstrøm

 • Kagge Forlag henter Fotland

  Forlaget melder at de har fått en ny redaktør på plass: Maiken Grønning Fotland. Hun kommer fra stillingen som reportasjeleder i Dagbladet Magasinet. Forlaget melder at de har fått inn en redaktør med teft for ideer – og evne til å sette dem ut i livet (NTB).

 • "Ny" Guns N' Roses-video fra 1989

  I 1989 spilte Guns N' Roses inn en musikkvideo til låten «It's So Easy» på nattklubben Cathouse i Los Angeles. Videoen ble aldri sluppet, i stedet ble den liggende i et skap i nesten 30 år. Men nå er den altså å se i en digitalt restaurert versjon på Apple Music, melder Billboard. Slippet av den ukjente musikkvideoen inngår i feiringen av bandets nyutgave av debutalbumet «Appetite for Destruction» fra 1987, skriver TT (NTB).

  Guns N' Roses
 • Sony kjøper EMI

  Japanske Sony kjøper musikkforlaget EMI for drøyt 15 milliarder kroner og sikrer seg dermed rettighetene til noen av verdens mest populære band og artister. I henhold til avtalen verdsettes EMI Music Publishing til drøyt 38 milliarder kroner (NTB).