Hopp til innhold

Vil ha nye lover mot overtramp

Skuespiller Hugh Grant har det siste året hatt rollen som frontfigur for ofrene for presseetiske overtramp. Han er spent på rapporten om britisk presseetikk, og håper den foreslår nye lover.

Hugh Grant

Den britiske skuespilleren Hugh Grant leder gruppa «Hacked Off Media».

Foto: ANDREW YATES / Afp

– Folk ønsker en slutt på at pressen skal regulere seg selv. Det er bukken som passer havresekken, mener skuespiller Hugh Grant.

Leveson-rapporten, som legges fram i ettermiddag, er resultat av de omfattende høringene i kjølvannet av News of the World-skandalen. Dommer Brian Leveson ble oppnevnt av statsminister David Cameron.

Per Edgar Kokkvold

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold.

Foto: Roald Berit / Scanpix

– Britisk presse frykter at rapporten kommer til å foreslå lover som regulerer pressefriheten, sier generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold. Han har vært i Storbritannia og snakket med kolleger.

Ifølge avisen The Guardian ble opptil 3000 kjendiser, pårørende til drepte soldater i Afghanistan og Irak, politikere og idrettsstjerner avlyttet av avisen News of the World.

Den er nå nedlagt. Politiet har etterforsket saken, og både polititopper og avisledere har måttet gå. Det er også påvist tette bånd mellom sjefredaktør Andy Coulson og landets statsminister David Cameron.

Åtte av ti vil ha lover

Debatten går høyt og heftig i Storbritannia. Åtte av ti briter ønsker en lovregulering, viser ferske undersøkelser. Britisk presse er i dag kontrollert av et utvalg som ligner veldig på det norske Pressens Faglige Utvalg, PFU. Det består av pressefolk og representanter for allmennheten.

– Demokratiet er en skjør plante og en fri presse en viktig del av dette systemet. Det som skjer nå er et godt eksempel på hva som hender når tilliten til pressen blir lavere enn tilliten til dem pressen er satt til å overvåke, sier Per Edgar Kokkvold.

Han viser til at Storbritannia har hatt en fri presse siden 1695, da den statlige reguleringen ble avskaffet. News of the World skandalen har skapt en allianse mellom politikere og publikum.

– En sak for domstolene

Det er ingen tvil om at ofrene for telefonavlyttingen har vært utsatt for gigantiske presseetiske overtramp.

– Men det er kriminelle handlinger. Det handler om korrupsjon og avlytting som kan gi fengselsstraffer på inntil to år. Britene har jo allerede lover mot dette, sier Kokkvold.

Han er redd for at lover som regulerer pressen kan skape et nytt stort marked for jurister.

Det startet som et pressetisk spørsmål, senere har politikken overtatt. David Cameron, som satte ned Leveson-kommisjonen, vil få oppmerksomheten bort fra sine egne nære forbindelser til de ansvarlige redaktørene. Politikerne ser nå endelig en mulighet til å få kontroll med pressen. Hevnen er søt.

Per Edgar Kokkvold, generalsekretær i Norsk Presseforbund

Avslørt av en avis

Kokkvold peker på at det verken var et statlig kontrollorgan eller politiet som avslørte News of the World.

– Det var faktisk en avis. The Guardian ga seg ikke og avslørte disse ganske groteske handlingene som førte til at News of the World ble nedlagt, sier han.

Den samme avisen, The Guardian, har nå trykket et åpent brev fra 80 parlamentsmedlemmer. De ber regjeringen holde seg langt unna en lovregulering av pressen.

– Det bør være absolutt siste utvei, sier parlamentariker, og dermed lovgiver, Conor Burns. Han tilhører statsministerens konservative parti, og mener et frivillig kontrollorgan som pressen forplikter seg å delta i, er en bedre løsning.

Hvilke råd dommer Brian Leveson kommer med, blir kjent torsdag ettermiddag.

Kulturstrøm

  • Gérard Depardieu stilles for retten i overgrepssak i oktober

    Skuespilleren Gérard Depardieu anklages for seksuelle overgrep og stilles for retten i oktober, opplyser fransk påtalemyndighet.

    Depardieu ble mandag løslatt etter å ha blitt avhørt om angivelige seksuelle overgrep, opplyser skuespillerens advokat. Skuespilleren nekter selv for å ha gjort noe galt.

  • ABBA-Benny lagar jinglar til svensk P2

    ABBA-veteranen Benny Andersson har komponert lydlogoar til den svenske radiokanalen P2, melder Sveriges Radio.

    – Eg har laga 37 forskjellige forslag for å sjå om hansken passa, seier komponisten og musikaren til kanalen.

    Jinglane er spelt inn saman med Sveriges Radios Symfoniorkester, og Andersson er sjølv med på piano.

    Dei nye lydsnuttane blei tekne i bruk måndag.

    Benny Andersson
    Foto: Alberto Pezzali / AP