NRK Meny
Normal

Vil du vies av en kjendis?

Hva med å bytte ut sorenskriveren med Wenche Myhre?

Wenche Myhre
Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Stortingsrepresentant Marianne Agdestein (Ap) fremmer sammen med Anniken Huitfeldt (Ap) en egen interpellasjonsdebatt om saken denne våren.

Marianne Agdestein
Foto: Tord Kristian Skancke

Marianne Agdestein sier at det i dag er ca 35 % som velger å vie seg borgerlig, men om forholdene ble lagt bedre til rette for det så ville flere velge denne vielsesformen. Kirker og prester finnes det i hver kommune stort sett, men skal man vie seg borgerlig må man helst gjøre det i arbeidstiden på nærmeste tinghus. Lørdager som er vanlig for kirkebryllup er så godt som utelukket for borgerlig vielse siden det er fridagen for sorenskriverne, og de får heller ikke ta imot ekstra betaling for en slik tjeneste.

Løsningen ifølge Agdestein er å legge det til kommunene, la de lokale kommunestyrene sette opp lister over taleføre personer som kan forrette seremonien.

- Selv er jeg fra Asker, og hvorfor ikke be Wenche Myhre, Terje Svabø, eller for den saks skyld en politiker vie par i et vakkert egnet lokale i kommunal regi, sier Agdestein.

Positiv respons

Sorenskrivere fra flere steder i Norge har ifølge Aftenposten gitt positiv respons til forslaget, og i Trondheim har sorenskriver Eivind Smukkestad skrevet til justisminister Storberget og bedt han vurdere forslaget. Han vil heller få unna vanskelige juridiske saker enn å vie par i Tinghuset.

- Om vi får en revisjon av ekteskapsloven vil det medføre at brudepar i fremtiden ikke må gå mellom bevæpnet politi som fører fanger ut og inn av loslitte rettsaler. De fleste kommuner disponerer egnede lokaler som kan gi en verdig ramme rundt en slik seremoni, sier Agdestein til Norgesglasset.

Hør: Vil du vies av en kjendis?

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

 • Utseld Guns N' Roses-konsert

  Torsdag spelar Guns N' Roses comeback-konsert for eit utseld Valle Hovin, skriv NTB. Etter mange år med uvenskap og trøbbel, har det famøse bandet funne saman igjen. I 2012 var gitarist Slash gjest hos NRKs Ole Torp. Då var han ikkje så gira på å snakke om fortida:

  Gitarist Slash var torsdag gjest i Aktuelt hos Ole Torp. Se hele intervjuet her.
 • Står Cardi B for årets video?

  MTV har presentert lista over dei nominerte til årets musikkvideo-prisutdeling, ifølgje Paper magazine. Rapstjerna Cardi B og ekteparet Beyoncé/Jay-Z (The Carters) leiar med flest nominasjonar. I kategorien årets video er følgjande nominert: Cardi B, Camila Cabello, Bruno Mars, Ariana Grande, The Carters, Childish Gambino og Drake. Les om kvifor Childish Gambinos musikkvideo skaka verda tidlegare i år.

  Cardi B
  Foto: Evan Agostini / AP
 • Framførte Bowie-låt for første gong

  Maria Schneider, hovudartist på Molde jazzfestival, spelte ein David Bowie-låt då ho opna festivalen i går, skriv VG. «Sue (Or in a Season of Crime)» var med på plata «Blackstar» som kom ut to dagar før Bowie døydde i 2016. Schneider medverka som komponist til plata. Låten har aldri blitt framført live før. Jazzmusikaren har tidlegare vunne fem Grammy-prisar.

  Maria Schneider. Moldejazz 2018
  Foto: Ann Eli Nøsen / NRK