Hopp til innhold

Vil du vies av en kjendis?

Hva med å bytte ut sorenskriveren med Wenche Myhre?

Wenche Myhre
Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Stortingsrepresentant Marianne Agdestein (Ap) fremmer sammen med Anniken Huitfeldt (Ap) en egen interpellasjonsdebatt om saken denne våren.

Marianne Agdestein
Foto: Tord Kristian Skancke

Marianne Agdestein sier at det i dag er ca 35 % som velger å vie seg borgerlig, men om forholdene ble lagt bedre til rette for det så ville flere velge denne vielsesformen. Kirker og prester finnes det i hver kommune stort sett, men skal man vie seg borgerlig må man helst gjøre det i arbeidstiden på nærmeste tinghus. Lørdager som er vanlig for kirkebryllup er så godt som utelukket for borgerlig vielse siden det er fridagen for sorenskriverne, og de får heller ikke ta imot ekstra betaling for en slik tjeneste.

Løsningen ifølge Agdestein er å legge det til kommunene, la de lokale kommunestyrene sette opp lister over taleføre personer som kan forrette seremonien.

- Selv er jeg fra Asker, og hvorfor ikke be Wenche Myhre, Terje Svabø, eller for den saks skyld en politiker vie par i et vakkert egnet lokale i kommunal regi, sier Agdestein.

Positiv respons

Sorenskrivere fra flere steder i Norge har ifølge Aftenposten gitt positiv respons til forslaget, og i Trondheim har sorenskriver Eivind Smukkestad skrevet til justisminister Storberget og bedt han vurdere forslaget. Han vil heller få unna vanskelige juridiske saker enn å vie par i Tinghuset.

- Om vi får en revisjon av ekteskapsloven vil det medføre at brudepar i fremtiden ikke må gå mellom bevæpnet politi som fører fanger ut og inn av loslitte rettsaler. De fleste kommuner disponerer egnede lokaler som kan gi en verdig ramme rundt en slik seremoni, sier Agdestein til Norgesglasset.

Hør: Vil du vies av en kjendis?

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor