Hopp til innhold

Vil boikotte av VMs åpningskonsert

Sørafrikansk fagforening er lite begeistret for at verdenskjente, utenlandske artister har fått oppgaven med å varme opp publikum under åpningskonserten kvelden før fotball-VM blåses i gang.

Black Eyed Peas

Black Eyed Peas er blant artistene som skal få opp temperaturen kvelden før VM-lagene skal på banen.

Foto: KEVIN WINTER / AFP

Mens europeerne lander etter Eurovision Song Contest, forbereder Sør-Afrika seg på sommerens store fotballfest. Men den sørafrikanske artistunionen, The Creative Workers of South Africa, har ikke lyst til delta på moroa.

– Dette er ikke et afrikansk arrangement. Vi ber massene holde seg unna, forteller Oupa Lebogo, generalsekretæren i unionen til nyhetsbyrået AFP.

Orlando Stadium

Åpningskonserten på Orlando Stadium er allerede utsolgt. Disse sørafrikanske fotballfansene jublet for sitt lag under en vennskapskamp mot Bulgaria tidligere i år.

Foto: ALEXANDER JOE / Afp

Fikk gjennomslag for krav

Blant artistene som skal opptre på Orlando Stadium i bydelen Soweto i Johannesburg torsdag 10. juni, er den amerikanske gruppen Black Eyed Peas, Alicia Keys og John Legend.

Andre er columbianske Juanes og Shakira, som også står bak VM-sangen «Waka Waka (This Time For Africa)» .

Helt siden det internasjonale fotballforbundet, FIFA, annonserte artistlista i mars i år, har lokale musikere krevd større deltakelse under arrangementet. Og FIFA har kommet kritikerne i møte ved å utvide antallet lokale musikere fra tre til syv.

– Et elitearrangement

Men dette er likevel ikke godt nok for fagforeningen som mener at arrangementet er for dyrt for den ordinære sørafrikaner. De billigste billettene til det utsolgte arrangementet, koster 450 rand, som tilsvarer 47 euro eller 376 norske kroner.

– Dette er mer enn hva mange arbeidere i Sør-Afrika tjener i uka. Dette er et elitearrangement som ikke er ment for folk generelt, fortsetter Lebogo.

Til NRK sier FIFA at de registerer protestene fra artistunionen, men at de ikke har noen kommentarer utover det.

Shakira

Shakira som står bak VM-sangen «Waka Waka (This Time For Africa)», skal opptre under åpningskonserten 10. juni.

Foto: TOBIAS HASE / AFP

– Imponert

Musikkjournalist i NRK, Arne Berg, synes det er rart at fagforeningen oppfordrer til boikott. Han trekker fram at dette ikke er et lokalt sørafrikansk arrangement, men en større, global konsert på linje med Nobelkonserten fra Oslo.

Berg på sin side er imponert over å se hvilke afrikanske artister som opptrer under åpningskonserten.

– Jeg synes de har funnet fram til de største og viktigste afrikanske artistene i dag, som Amadou & Mariam, Tinariwen og K'Naan fra Somalia som har gjort furore i hip-hop-verdenen de siste årene.

– Og så har de noen både store og up-and-coming navn fra Sør-Afrika. De har den klassiske jazzlegenden Hugh Masekela og Blk Jks, som er et morsomt og ganske rocka, moderne og nytt sørafrikansk band.

K'Naan

K'Naan er klar for Norge senere i år, men først står fotball-VM på programmet.

Foto: Ryan Remiorz / AP

Utsolgt konsert

Konserten er allerede utsolgt, og ifølge Berg må unionen få noen av de sørafrikanske musikerne som står på plakaten til å nekte og delta om boikotten skal ha noen funksjon.

– Det ser jeg ikke for meg at de kommer til å gjøre ettersom den internasjonale eksponeringen kommer til å være så stor. Men det er klart dersom Blk Jks, Hugh Masekela eller Soweto Gospel Choir nekter å spille på konserten, vil det være et prestisjenederlag for FIFA.

Det er ikke første gangen den sørafrikanske fagforeningen protesterer mot bruk av utenlandske artister. Tidligere har unionen tatt til orde for å hindre den amerikanske skuespilleren Jennifer Hudson i å spille Winnie Mandela , ekskona til Nelson Mandela i filmen om hennes liv .

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor