Hopp til innhold

Vil stoppe Oscar-vinner

Sørafrikansk fagforening vil hindre amerikanske Jennifer Hudson fra å spille den tidligere kona til Nelson Mandela i en ny film.

Winnie Madikizela-Mandela og Jennifer Hudson

Jennifer Hudson skal portrettere Winnie Madikizela-Mandela (til venstre) i filmen «Winnie».

Foto: Schalk van Zuydam/AP, Gabriel Bouys, AFP. Montasje: NRK

Et ønske om at industrien skal bli tatt seriøst, og få den respekten den fortjener, stod på agendaen da den sørafrikanske skuespillerforbundet, Creative Workers' Union, møtte pressen i Johannesburg i helgen.

Foranledningen er at den amerikanske skuespilleren og Oscar-vinneren, Jennifer Hudson, er blitt tildelt hovedrollen i en ny sørafrikansk film om Winnie Mandela, som av mange i Sør-Afrika omtales som nasjonens mor.

– Vi kan ikke la dette skje, vi har folk som kan spille denne rollen bedre enn Jennifer, sa Oupa Lebogo, generalsekretær i Creative Workers' Union, ifølge den sørafrikanske avisen The Times .

Nelson Mandela og Winnie Mandela

POPULÆR: 120.000 mennesker var møtt fram for å høre Nelson Mandela tale på Sowetos fotballstadion i 1990. Her gjør han og hans daværende kone, Winnie Mandela, tegn til de frammøtte.

Foto: Udo Weitz / Scanpix/AP

Ifølge fagforeningen undergraver bruken av utenlandske skuespillere til å fortelle landets egne historier, forsøkene på å utvikle en nasjonal filmindustri.

– Beslutningen må reverseres. Dersom dette ikke blir tatt opp til diskusjon, vil vi presse for å få filmen utsatt, sa Lebogo. Fagforeningen jobber for å få legge fram sitt syn for både kultur-, innenriks- og nærings- og handelsdepartementet i Sør-Afrika.

Beæret

Filmen skal regisseres av den sørafrikanske regissøren Darrell Roodt, og innspillingen er satt til 30. mai neste år.

Filmen skal spilles inn i Johannesburg, Cape Town, bantustanet Transkei (område som under apartheid var avsatt til svarte jour. anm.) samt på Robben Island, hvor Nelson Mandela satt fengslet fra 1964 til 1982.

– Winnie Mandela er en kompleks og ekstraordinær kvinne, og jeg er beæret over å få lov til å portrettere henne. Dette er en mektig del av historien som bør bli fortalt, sa Jennifer Hudson da det ble kjent at hun skal spille i «Winnie».

Amerikanske Hudson ble først kjent gjennom sin deltakelse i American Idol i 2004. Siden vant hun Oscar for sin birolle i filmen «Dreamgirls», som også var hennes filmdebut.

Jennifer Hudson som Effie White i «Dreamgirls»

Jennifer Hudson som Effie White i «Dreamgirls», hvor hun spilte mot blant andre Beyoncé Knowles.

Foto: United International Pictures

– Nasjonens mor

– Industrien tar oss ikke seriøst, produsentene tar oss ikke seriøst. På hvilket tidspunkt skal vi begynne å se at dette er feil, spurte den sørafrikanske skuespillerinnen Florence Masebe den fremmøtte pressen.

Hun mener stridsspørsmålet er større enn «Winnie og Jennifer».

– Hvorfor skal amerikanere og utlendinger spille de rollene som vi holder så kjært? Roller om folk vi respekterer. Jeg tror ikke noen utenfra kan forstå hva vi mener når vi sier at Winnie er nasjonens mor.

Kontroversen rundt rollebesetningen kommer rett før Hollywood slipper dramaet «Invictus», regissert av Clint Eastwood. Filmen viser hvordan den nyvalgte presidenten, Nelson Mandela, brukte verdensmesterskapet i rugby i 1995 for å forene det splittede landet. Ledet av kaptein Francois Pienaar vant Sør-Afrika overraskende nok mesterskapet.

Til tross for at filmen i sin helhet er spilt inn i Sør-Afrika, er det de amerikanske skuespillerne Morgan Freeman og Matt Damon som bekler rollene som henholdsvis Mandela og Pienaar.

Morgan Freeman som Nelson Mandela, og Matt Damon som Francois Pienaar

Morgan Freeman spiller Nelson Mandela i Clint Eastwoods siste film. Her med Matt Damon som rugbykaptein Francois Pienaar.

Foto: Foto/Copyright: Warner Bros./Sandrew Metronome

Kulturstrøm