NRK Meny
Normal

Vi sender færre postkort

På få år har antall sendte brev og postkort falt dramatisk. – Kulturminner kan gå tapt, mener kortsamler.

Per Schulze

TRIST: Per Schulze er formann i Norske Postkortsamlere. Han tror vi mister en del av kulturen vår ved å la være å sende postkort.

Foto: Martin Hotvedt / NRK

Hilde Ebeltoft Skaugrud

POSTEN: Hilde Ebeltoft Skaugrud i Posten forteller at brevpost ikke er i nærheten av så populært som for 14 år siden.

Foto: Martin Hotvedt / NRK

– Det er dessverre sånn at vi sender færre brev, sier kommunikasjonsdirektør Hilde Ebeltoft Skaugrud i Posten.

Ifølge tall fra Posten sender nordmenn 40 prosent færre postkort og brev enn de gjorde i 2000.

Det liker ikke Per Schulze, formann i Norske Postkortsamlere. Mannen som selv besitter Norges eldste postkort, mener postkortene er en del av vår kulturarv.

– Etter min mening er postkortene fantastiske kulturbærere. Postkortene dokumenterer det som har skjedd i samfunnet opp gjennom mer enn 100 år, sier Per Schulze, formann i Norske Postkortsamlere.

E-post og sms får skylden

Det er internett som får skylden for den kraftige nedgangen.

– Grunnen er at vi ligger såpass langt fremme når det kommer til elektronisk kommunikasjon. Vi bruker e-post og sms i større grad enn det vi bruker vanlige brev, sier Skaugrud.

For noen år siden lanserte Posten en tjeneste der brukerne kan lage sine egne postkort på mobiltelefonene sine. Denne tjenesten har ikke stoppet å vokse siden den så dagens lys.

– Den blir stadig mer populær. Vi lanserte den for noen år siden, og den stiger jevn og trutt med 30 prosent i året.

Pynter bare på statistikken

Men det ser ikke ut til at den kan redde postkortenes fremtiden. Tallene fra tjenesten pynter i beste fall litt på statistikken.

– Det synes jeg er veldig synd. En som samler om 50 år vil ikke ha tilgang til samme materialet, sier postkortsamler Schulz.

Norges eldste postkort

NORGES ELDSTE POSTKORT: Utgitt av Nordenfjeldske Dampskibsselskap. Postgått 10. juli 1887. Kjøpt av Per Schulze på auksjon i Italia i 1992 for «noen hundrelapper».

Foto: privat

Kulturstrøm

 • «Mamma Mia»-oppfølger slo original

  Kinopremieren for «Mamma Mia! Here We Go Again» er den sterkeste åpningshelgen for en kinofilm i Norge siden 2015, skriver Dagbladet. Da besøkte over 170.000 kinogjengere James Bond-filmen «Spectre». «Mamma Mia! Here We go Again» ble sett av over 140.867 kinogjengere I helgen, viser tall fra Filmweb. Originalen «Mamma Mia» ble til sammenligning bare sett av drøyt 64.000 publikummere i åpningshelgen i 2008. Jeg rekker å lure på om alle de store hitene ble brukt opp i originalen, mente NRKs anmelder om den nye filmen.

  Lily James
  Foto: United International Pictures
 • Soulmusikk-fotografier utgis i bok

  Nær 300 fotografier som den amerikanske musikk-fotografen Bruce W Talamon tok av de største R & B-, funk- og soulartistene i USA på 1970-tallet og tidlig 1980-tall, utgis i en samlebok. De fleste bildene er aldri tidligere blitt publisert. Blant artistene som Talamon fikk komme nært inn på dagliglivet til, er Jackson 5, James Brown, Stevie Wonder og Diana Ross. Talamon sier til The Guardian at han aldri planla å bli fotograf, og mangler formell utdannelse. Det første bildet han tok var av Isaac Hayes på musikkfestivalen Wattstax i 1972. Konserten var en veldedighetskonsert til minne om det afroamerikanske opprøret i i bydelen Watts sør i Los Angeles.

  Diana Ross
  Foto: STR / REUTERS