Vi sender færre postkort

På få år har antall sendte brev og postkort falt dramatisk. – Kulturminner kan gå tapt, mener kortsamler.

Per Schulze

TRIST: Per Schulze er formann i Norske Postkortsamlere. Han tror vi mister en del av kulturen vår ved å la være å sende postkort.

Foto: Martin Hotvedt / NRK

Hilde Ebeltoft Skaugrud

POSTEN: Hilde Ebeltoft Skaugrud i Posten forteller at brevpost ikke er i nærheten av så populært som for 14 år siden.

Foto: Martin Hotvedt / NRK

– Det er dessverre sånn at vi sender færre brev, sier kommunikasjonsdirektør Hilde Ebeltoft Skaugrud i Posten.

Ifølge tall fra Posten sender nordmenn 40 prosent færre postkort og brev enn de gjorde i 2000.

Det liker ikke Per Schulze, formann i Norske Postkortsamlere. Mannen som selv besitter Norges eldste postkort, mener postkortene er en del av vår kulturarv.

– Etter min mening er postkortene fantastiske kulturbærere. Postkortene dokumenterer det som har skjedd i samfunnet opp gjennom mer enn 100 år, sier Per Schulze, formann i Norske Postkortsamlere.

E-post og sms får skylden

Det er internett som får skylden for den kraftige nedgangen.

– Grunnen er at vi ligger såpass langt fremme når det kommer til elektronisk kommunikasjon. Vi bruker e-post og sms i større grad enn det vi bruker vanlige brev, sier Skaugrud.

For noen år siden lanserte Posten en tjeneste der brukerne kan lage sine egne postkort på mobiltelefonene sine. Denne tjenesten har ikke stoppet å vokse siden den så dagens lys.

– Den blir stadig mer populær. Vi lanserte den for noen år siden, og den stiger jevn og trutt med 30 prosent i året.

Pynter bare på statistikken

Men det ser ikke ut til at den kan redde postkortenes fremtiden. Tallene fra tjenesten pynter i beste fall litt på statistikken.

– Det synes jeg er veldig synd. En som samler om 50 år vil ikke ha tilgang til samme materialet, sier postkortsamler Schulz.

Norges eldste postkort

NORGES ELDSTE POSTKORT: Utgitt av Nordenfjeldske Dampskibsselskap. Postgått 10. juli 1887. Kjøpt av Per Schulze på auksjon i Italia i 1992 for «noen hundrelapper».

Foto: privat

Kulturstrøm

 • Medrivende islandsk drama

  Noomi Rapace spiller hovedrollen i den islandske filmen «Lamb», som har kinopremiere fredag. Birger Vestmo i Filmpolitiet har sett filmen og mener den har blitt et «mørkt, mystisk og medrivende drama som pirrer nysgjerrigheten». Terningkast 5.

  Spillefilmen Lamb, med Noomi Rapace i hovedrollen.
  Foto: Another World Entertainment
 • 65 millioner kroner til stimulering av filmproduksjon

  – Filmbransjen er hardt rammet av pandemien, og disse stimuleringsmidlene er derfor sårt tiltrengt. Vi ønsker en filmbransje som har kapasitet til å produsere norske kvalitetsfilmer og det bidrar vi nå til, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen.

  Det er Norsk filminstitutt skal forvalte stimuleringsmidlene til filmproduksjon, melder Regjeringen.