NRK Meny
Normal

Nordmenn vet ikke hvem som er kulturminister

Tre av fire nordmenn vet ikke hvem som er kulturminister. – Det tar tid å etablere seg, sier Anniken Huitfeldt selv.

Anniken Huitfeldt

Tre av fire vet ikke at Anniken Huitfeldt er kulturminister.

Foto: Morten Holm / Scanpix

Anniken Huitfeldt ble innsatt som kulturminister 20. oktober i år, en hektisk dag med mye oppmerksomhet i mediene. Allerede da annonserte trebarnsmor Huitfeldt at det nok ikke ville bli like mange premierefester på henne som på forgjenger Trond Giske.

Hans Kristian Amundsen

Hans Kristian Amundsen

Foto: NRK

Hans Kristian Amundsen sa den gangen at kulturdepartementet inneholder mulighet til å bli veldig usynlig.

– Det vil si helt usynlig, og egentlig uviktig, sa sjefsredaktør i avisa Nordlys, Hans Kristian Amundsen den gangen.

Glemt allerede?

I følge en spørreundersøkelse Norstat har gjort for NRK ser det ut til at folk har glemt den nye kulturstatsråden allerede.

På spørsmål om de vet hvem som er kulturminister i Norge svarer kun én av fire ja. Tre av fire vet ikke hvem det er. Kulturminister Huitfeldt er lite kjent blant folk i alle aldersgrupper, men har gjort seg minst bemerket i aldersgruppen under 30 år hvor kun én av 10 svarer at de vet det er henne.

Opposisjonen håper hun han snart gjør mer ut av seg.

Kulturpolitisk talsmann i Høyre, Olemic Thommessen.

Olemic Thommessen

Foto: Erlend Aas / Scanpix

- Vi har ikke sett så mye til henne i høst, sier Høyres kulturpolitiske talsmann Olemic Thommessen. Han har forståelse for at det tar litt tid å komme inn i en ny regjeringsrolle, men håper hun snart begynner å vise seg frem.

– Det er viktige ting å ta tak i. Særlig på medieområdet er det store problemer, og stort behov for en statsråd som viser en synlig profil og handlekraft, sier han.

Forundret opposisjon

Også Fremskrittspartiets kulturpolitiske talsmann Ib Thomsen reagerer.

– Det er litt overraskende, hun har jo sittet i Regjeringen før og kom fra et annet departement, så det er jeg litt forundra over, sier han.

Satt seg inn i feltet

Anniken Huitfeldt på vei til Nobel-banketten.
Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Selv sier Anniken Huitfeldt at hun har brukt den første tiden som kulturminster til å sette seg inn i feltet og å snakke med folk.

– Det har vært viktig for meg, sier hun.

Hun tror de fleste kjenner henne som barne- og likestillingsminister, siden det er det hun har vært i mesteparten av året.

– Tar tid å etablere seg

Huitfeldt har brukt den første tiden på å reise rundt og etablere god kontakt med kulturfeltet, men sier hun også vil nå ut til folk.

– Jeg ønsker at folk skal vite hva jeg står for, men det tar litt tid å etablere seg som kulturminister. Vi har hatt en veldig sterk kulturminister. Jeg ønsker å fortsette å jobbe som jeg gjør med de enkelte sakene. Det er viktig for meg å ha resultater å vise til og være i dialog med feltet.

Jeg har vært kulturminister i under to måneder og har tenkt å bli sittende en stund.

Viktig å være synlig

Olemic Thomessen har tro på at Huitfeldt kommer til å komme på banen fordi det er viktig for en kulturminister å være synlig. Han håper hun ikke venter for lenge.

– Hun må jo reise saker å få dem frem. Tradisjonelt er jo kulturpolitikk et område som har vært relativt lite oppmerksomhet, og det er en ekstra utfordring for en kulturstatsråd. Vi får ønske henne et godt nytt år og håpe på at det blir bedre.

Kulturstrøm

 • Vakkert med Susanna

  Lyst til å høre noe fint? Sjekk denne videoen med Susanna Wallumrød og hennes band, live i NRK Radio. Musikken er fra hennes nye plate «Go Dig My Grave». Plata fikk strålende anmeldelser da den kom i vinter.

 • Bekreftet som ny Bond-regissør

  – Vi er glade for å kunngjøre at den eksepsjonelt talentfulle Danny Boyle vil lede Daniel Craig i sin femte film som James Bond, sier Michael G Wilson og Barbara Broccoli fra EON Productions i en uttalelse til The Guardian. Boyle har tidligere vunnet en Oscar for filmen «Slumdog Millionaire».

  Video Filmbonanza; - Dette er ikke en horrorfilm
  Foto: Nyhetsspiller
 • Vil følge med bokbransjens kanaler

  Kulturminister Trine Skei Grande mener det er viktig å følge mer med på utviklingen av bokbransjens salgskanaler fremover. Hun er kritisk til at forlaget Cappelen Damm har en overvekt av egne boktitler i tre av sine salgskanaler, deriblant Storytel med 80 prosent av boktitler fra samme forlag, skriver Klassekampen. I en e-post til avisen skriver hun at bokbransjen ikke bare skal ha rettigheter, men også plikter.

  Trine Skei Grande
  Foto: Anne Liv Ekroll / NRK