NRK Meny
Normal

- Kommer ikke til å fly på premierefester

Anniken Huitfeldt skal etterfølge Trond Giske som kulturminister. Forventningene i kulturlivet er store.

Anniken Huitfeldt
Foto: Morten Holm / Scanpix

– Jeg ser hun går inn i den nye typen kulturminister som man kan si ble innført med Trond Giske. Det er politikere som har bred politisk erfaring, påpeker NRKs kulturredaktør, Hege Duckert.

Hun er en tung politiker på samme måte som Giske, og viser til at også Huitfeldt har erfaring fra regjeringsapparatet, Stortinget og Arbeiderpartiet.

To forskjellige personer

Hans Kristian Amundsen, sjefsredaktør i avisa Nordlys, karakteriserer Anniken Huitfeldt som en flinkis som er veldig politisk korrekt.

– Hun er en maktpolitiker som Trond Giske, men bortsett fra det er de veldig forskjellige som personer, mener Amundsen som tror Huitfeldt vil bli en mindre synlig kulturminister enn det Giske har vært.

– Vi får en arbeidsom minister som kommer til å ta et betydelig ansvar for den jobben hun skal gjøre, men som ikke kommer til å fly på premierefester, som ikke er veldig opptatt av sport og den type ting, som er ikke kommer til å være i det offentlige landskapet like hyppig og like tydelig som Trond Giske.

- Her skal museet ligge
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Staket kurs

Også Hege Duckert tror det skal godt gjøres for Huitfeldt å være like synlig i kulturfeltet som Trond Giske.

– Det har vært veldig mye forventninger til hvem som skal klare å hoppe etter Giske, og det har hun jo også gjort før. Hun har etterfulgt ham i AUF, og hun deler nok mange av hans synspunkter.

Duckert understreker at kulturfeltet er lagt veldig tydelig for de fire neste årene.

– Det er et av de politiske feltene som virkelig er nedfelt og nesten innbundet i bokform sånn som Kulturløftet II er. Så jeg tror at kursen er nokså staket ut for henne.

Se portrettet fra lørdagsrevyen her:

Video nsps_upload_2009_10_20_16_50_53_4321.jpg

Nytt felt

Trond Giske har, ifølge Duckert, vært veldig synlig, nokså kontroversiell og skaffet mye penger.

– Det er jo de tre tingene man ønsker seg av en kulturminister. Han har også brukt kulturlivet veldig mye, vært god på å ta dem med på samråd og involvere dem, slik at mange av de beslutningene han har tatt har vært forankret i kulturlivet.

Selv om kulturfeltet er et nytt felt for Huitfeldt, tror Duckert at Huitfeldt vil klare seg greit, etterssom hun er dreven som politiker.

Breddeminister Giske

Forventningene fra kulturlivet er høye etter Trond Giskes oppbygging av pengebruken, mener Amundsen.

Anniken Huitfeldt og Heidi Grande Røys

Anniken Huitfeldt og Heidi Grande Røys

Foto: Heiko Junge / Scanpix

– Der andre kulturministre har markert seg på enkeltområder, har Giske vært den første breddeministeren. Det er vanskelig å etterfølge, ikke minst når du har mindre penger, og utvalgene er fylt opp med folk som Trond Giske ville ha inn der.

For stillingen som kulturminister vil ha å si for Huitfeldts videre politiske karriere, kommer an på Huitfeldt selv, sier Amundsen.

– Vi har sett at Kulturdepartementet inneholder en mulighet, men samtidig er det en mulighet til å bli veldig usynlig og bli politikkens Heide Grande Røys. Det vil si helt usynlig, og egentlig uviktig.

Kulturstrøm