Veltet bil for å støtte kvinner med uønsket adferd

Bård og Haralds demonstrasjon for kvinner med uønsket adferd ved egen omsorg hadde alt en skikkelig demonstrasjon bør ha.

Video Fakkeltog med Storbynatt

Se video: Demonstrasjonen som hadde alt.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

På forhånd var det usikkerhet rundt hvor mange som ville gå så langt som å demonstrere i Oslos gater for å vise sin støtte til disse kvinnene.

– Vi tror dette er nok noe folk har ventet lenge på. Vi regner med at det er mange som kjenner kvinner med uønsket atferd ved egen omsorg, sa Stina Greaker, daglig leder for Bård og Haralds firma Funkenhauser Productions, til NRK.no dagen før demonstrasjonen.

Og hun fikk rett. Flere hundre mennesker møtte opp med store smil og fakler i Oslo sentrum onsdag kveld.

– Vi er her for å støtte opp om en god sak som får alt for lite oppmerksomhet, forteller kompisene Sigurd Moe Nyquist, Frederik de Lichtenberg og Yngve Skaaverud til NRK.no.

Demo

Sigurd Moe Nyquist og Yngve Skaaverud ville vise sin støtte.

Foto: Kirsti Falch-Nilsen / NRK

Guttene er ikke alene. Støttegruppen for kvinner som sliter med uønsket adferd ved egen omsorg har i skrivende stund 21.500 medlemmer på Facebook.

Knuste bilen

Ane Dahl Torp leste dikt med stor innlevelse, og Ingrid Olava sang Bjørn Eidsvågs «Eg ser» med sin såreste røst. I tillegg stilte Bård Tufte Johansen og Harald Eia med et ekte, hjemmesnekret dukketeater for de frammøtte i Spikersuppa.

Demo

Gunnar Veiseth med appell.

Foto: Kirsti Falch-Nilsen / NRK

– Jeg er utrolig glad for at så mange viser solidaritet med kvinner som faktisk sliter med uønsket adferd utenfor egen bolig, sier Gunnar Veiseth til NRK.no.

Han gikk faktisk så langt for å vise sitt standpunkt, at han valgte å knuse sin egen bil foran arbeidsplassen sin, Helsedirektoratet.

– Om jeg har bil eller ikke er ikke så farlig. Når vi tenker på hvor mange kvinner som faktisk lever med uønsket adferd utenfor egen bolig, så er det absolutt verdt det, forklarer Veiseth.

Reklamefrie dager

Utgangspunktet for sketsjene i programmet «Storbynatt»er de reklamefrie dagene som gjerne finner sted i høytider. Her kan ideelle organisasjoner vise fram sine holdningskampanjer.

– Der er det veldig mye rart, og mange diffuse holdninger. Det blir vi inspirert av, sier Stina Greaker.

Hun hadde kanskje ikke trodd at det skulle komme så mye folk til demonstrasjonen, som vil bli vist i torsdagens program.

– Det er helt fantastisk!

Se Storbynatt på NRK1 torsdag klokken 22.30 og i NETT-TV.

Kulturstrøm

 • Slik blir Kim Friele-skulpturen

  Kunstner Lina Viste Grønli skal lage skulpturen til ære for Kim Friele, Norges første åpent homofile. Grønli vant konkurransen som er første i en satsing for å få flere kvinner på sokkel i Bergen. Skulpturen er formet som tre benker med bokstavene KIM, og er en referanse til at Friele i sin ungdom satt på en benk og speidet etter andre homofile.

  Skisse av tre benker formet som bokstavene KIM som skal settes opp i Bergen
  Foto: Bergen kommune / Linda Viste Grønli
 • Brita Blomquist er død

  Brita Blomquist er død, 88 år gammal. Blomquist var journalist og jobba i NRK i 25 år. Den tidlegare programleiaren var frå Oslo, men har sidan 1994 budd i Ålesund.

  Brita Blomquist
  Foto: Terje Reite / NRK
 • Jimmy Lais selskap stiger 788 %

  Jimmy Lais medieselskap Next Digital har steget kraftig på børsen etter pågripelsen av ham mandag. Selskapet har steget 788 prosent, ifølge nyhetsbyrået AFP. Pågripelsen av demokratiforkjemperen anses som en trussel mot Hongkongs pressefrihet.